19 octombrie 2020

Cartile Sabinei - prezentare de carte



Sabina Măduţa s-a născut la 3 martie 1937, în satul Gepiş, comuna Lăzăreni, Bihor. Absolventă a Şcolii Medii Tehnice Medicale din Oradea şi a Institutului pedagogic din Bucureşti, unde se stabileşte. Revine la Oradea după pensionare. Publică poezie şi eseuri din anul 1984, iar în anul 1994 înfiinţează editura „Florile dalbe”, editând scriitori importanţi ca Valeriu Anania, Panait Istrati, Lena Constante etc. Este membră a Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România din anul 1990. De asemenea, este membră şi a Uniunii Ziariştilor Profesionişti.


La 83 de ani are puterea de a scrie si a reedita carti.
Niciodata liman din 2020 este editia revazuta si adaugita a cartii aparute in 2015.





Cartea sabinei, aparuta in 2019 la editura Primus este o carte de interviuri, cronici amintiri si pagini de jurnal.
Cartea ne plimba in lumea unor importanti oameni ai culturii romane prin interviurile consemnate. Aceste interviuri sunt din viata de capitala a autoarei.
Apoi din capitolul patru, ne intoarcem la viata de provincie, cea din satul Gepis al comunei Lazareni cu amintiri din copilarie   si apoi la cea din Tinca care povesteste  7 din  ultimii ani de viata ai parintilor ei.

Partea de copilarie completeaza intr-un mod neasteptat  Monografia comunei Lăzăreni coordonata de 
Gabriel Moisa. Bunicul autoarei Pater Constantin a murit pe front in 1918, cartea contine poze document, de atunci. 
Alt capitol nementionat în monografie este cel intitulat Preotul Martian Andru, ctitorul bisericii ortodoxe din Gepis-Lazareni.
 In  monografie   nu o gasim pe Sabina Maduta ca fiica a satului Gepis , comuna Lazareni.



 

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării