8 ianuarie 2021

Raionul Alesd- pliante de artă populară

 

Notă

Pliantele de artă populară au fost editate de Casa Creației Populare a regiunii Crișana pentru a servi așezămintelor de cultură și sindicatelor care vor să confecționeze costume populare pentru formații de amatori.

Cele 7 pliante conțin porturile populare din principalele zone etnografice ale regiunii:

Bazinul Crișului Negru - raionul Beiuș (pliant 1) , raionul Beiuș port maghiar ( pliant VII)Bazinul Crisului Repede -raionul Aleșd ( pliant II)

Valea Crasnei - raionul Șimleu ( pliant III)

Bazinul Crișului Alb -raionul Gurahonț  (pliant IV), raionul Ineu ( pliant V) și raionul Criș ( piant VI)


Modelele recomandate au fost selecționate dintre cele mai reprezentative piese ale zonelor respective , luând în considerare necesitățile scenice și faptul că broderiile mărunte sau executate în alb nu se văd de la distanță, am recurs la următoarele măsuri:

1. Mărirea motivelor care în original sunt mult mai mărunte .

2. Deși cămășile bărbătești - in afară de cele din zona ineană - in general sunt brodate cu mătase albă , doar în raionul Beiuș pumnarul e roșu , bazați pe faptul că uneori motivele cămășilor mai vechi au fost executate în culori , am ales culoarea roșie.

3. Având în vedere că raioanele Ineu și Gurahonț se folosesc paiete la costumele femeiești , în raionul Aleșd laibere , iar în raionul Beiuș poalele mireselor sunt ornamentate cu prime de aur, pentru zonele în care nu se aplică de obicei paiete și fire de aur sau de argint, bazându-ne pe datele mai sus amintite și luând în considerare cerințele scenice, am indicat la toate zonele folosirea acestor elemente.

4. In raionul Beiuș și Criș unde la costumele femeiești s-au purtat zadii alese cu motive asemănătoare  cu ștergarele care se pot regăsi și astăzi ( cum dealtfel  se poartă și în prezent în raionul Ineu și Gurahonț ) am recomandat modele de ștergare vechi din aceiași comună.

Desenele pliantelor au fost în totalitatea lor executate la Casa Creației Populare a Regiunii Crișana de metodistă a secției de artă plastică, Emilia Weiss.

Poze făcute de Paul Zoț






Glosar

Zadie- șorț fotă legată în fața poalei
Cojoc ”Binșănesc” -cojoc din Beiuș
Cioarecii- pantaloni strâmți  de pănură 
Labreu-pieptar brodat de femeie confecționat din catifea sau postav
Tăietură - tehnică de broderie pe fire trase
Lucrate crucește-tehnică de broderie pe fir de cruciulițe
Laibăr-veston bărbătesc din postav sau pluș negru
Misir- bumbac tors fin
Șinore-șnur ornamental
Crepsatină- material industrial de mătase cu luciu
Jură- ghirlande de motive ornamentale de pe marginea cămășii
Fodră- Volane
Ciupii- pompoane de lână colorată
Bumbi- nasturi colorați de sticlă
Pănură- un fel de postav produs al industriei casnice










Pliante A3 in colecțiile bibliotecii, unele pliante conțin și tipare.

8 aprilie - Ziua romilor

Activități și povești de Ziua romilor și Săptămâna verde la biblioteca comunală din Sântandrei. Ramona Durdeu a fost gazdă și ne-a implicat ...

Wikipedia

Rezultatele căutării