18 ianuarie 2021

Ziua Culturii Nationale - Biblioteca Nucet

 Biblioteca Oraseneasca Nucet

Mihai Eminescu a fost foarte bun prieten cu folcloristul si publicistul bihorean Miron Pompiliu(1848-1897), nascut la Stei. Cei doi au locuit impreuna in Iasi, iar Eminescu l-a vizitat pe Miron Pompiliu la Stei, in anul 1884. Poezia "Ce te legeni codrule"de Mihai Eminescu este inspirata din poeziile populare culese de Miron Pompiliu din zona noastra. Ambii au publicat poezii in revista Familia din Oradea. Intre anii 1854-1857, Miron Pompiliu a invatat la scoala nemteasca din Baita, un vechi centru minier. Din acest motiv, pe peretele scolii din Baita, Asociatia" Inv. Bortos Costea Maria", a ridicat o placa comemorativa.




________________________


La 15 ianuarie 1850, s-a nascut marele poet Mihai Eminescu. Tot in data de 15 ianuarie, dar aproape un secol mai tarziu, in anul 1938, in satul Carasau, comuna Cociuba Mare, judetul Bihor, s-a nascut poetul Ion Davideanu, al carui nume il poarta, din anul 2011, Casa de Cultura din Nucet. Un sfert de secol 1962-1987, a locuit in Nucet, fiind angajat la farmacia Spitalului de Psihiatrie din Nucet. A fost liderul Cenaclului Literar Miron Pompiliu din Stei, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si a publicat mai multe volume de poezii. A fost distins cu Premiul de Excelenta al Primariei municipiului Oradea si Consiliului Local al municipiului Oradea, in domeniul literatura, pe anul 2007. A decedat in anul 2010 la Oradea.




Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării