Notă
Cele 7 pliante conțin porturile populare din principalele zone etnografice ale regiunii:
Bazinul Crișului Negru - raionul Beiuș (pliant 1) , raionul Beiuș port maghiar ( pliant VII)Bazinul Crisului Repede -raionul Aleșd ( pliant II)
Valea Crasnei - raionul Șimleu ( pliant III)
Bazinul Crișului Alb -raionul Gurahonț (pliant IV), raionul Ineu ( pliant V) și raionul Criș ( piant VI)
Modelele recomandate au fost selecționate dintre cele mai reprezentative piese ale zonelor respective , luând în considerare necesitățile scenice și faptul că broderiile mărunte sau executate în alb nu se văd de la distanță, am recurs la următoarele măsuri:
1. Mărirea motivelor care în original sunt mult mai mărunte .
2. Deși cămășile bărbătești - in afară de cele din zona ineană - in general sunt brodate cu mătase albă , doar în raionul Beiuș pumnarul e roșu , bazați pe faptul că uneori motivele cămășilor mai vechi au fost executate în culori , am ales culoarea roșie.
3. Având în vedere că raioanele Ineu și Gurahonț se folosesc paiete la costumele femeiești , în raionul Aleșd laibere , iar în raionul Beiuș poalele mireselor sunt ornamentate cu prime de aur, pentru zonele în care nu se aplică de obicei paiete și fire de aur sau de argint, bazându-ne pe datele mai sus amintite și luând în considerare cerințele scenice, am indicat la toate zonele folosirea acestor elemente.
4. In raionul Beiuș și Criș unde la costumele femeiești s-au purtat zadii alese cu motive asemănătoare cu ștergarele care se pot regăsi și astăzi ( cum dealtfel se poartă și în prezent în raionul Ineu și Gurahonț ) am recomandat modele de ștergare vechi din aceiași comună.