29 noiembrie 2022

IA- intre tradiție și spiritualitate


28 decembrie marchează începutul uni nou proiect  , ”IA între tradiție și spiritualitate”, proiect propus de doamna profesor Szilagyi Felicia în beneficiul elevelor de clasa a X-a de la Colegiul Național  ”Emanuil Gojdu” din Oradea, proiect care va fi realizat în parteneriat cu Biblioteca ”Gheorghe Șincai ” cu echipa de la IA Oradea. 
Obiectivul principal al proiectului este de a familiariza elevii cu tradiționala artă românească a cusutului.

Ca rezultat al proiectului dorim ca fetele să învețe să coasă și într-un an , să ajungă să își facă singure o bluză gen ie.

Prima întâlnire s-a desfășurat sub semnul prezentării tradiției naționale și specificului îmbrăcăminții de Bihor  și desigur a simbolisticii semnelor pe care femeile le coseau pe ii.





                                             
Întâlnirea a fost și un prilej de amintire a contextului în care IA Oradea s-a așezat la bibliotecă  la sfârșitul anului 2016 preluată fiind de la Alina Giurgiu si Melinda Szucs de la Eurovacanța, fetele care au început  Șezătoarea la Oradea. 
 
 

 Am prezentat fetelor diferite tipuri de bluze gen ie cusute în șezătoarea noastră pe parcursul anilor, de la modele simple, stilizate, la ii care respectă intru totul tradiția, adică au  altită,  (modelul din partea de sus a umărului- unde se afla cerul,)  încreț, care reprezintă pământul, apoi vin râurile - modele care coboară și se varsă  in partea de jos a mânecii în mare.

Concomitent în sală colega mea Lucia Pantea croia o ie pentru Lilia Blaga, pentru ca fetele să poată vedea care este drumul de la pânză la produsul finit.

Le-am vorbit despre simbolistica  iei  acea de protecție, noroc, bunăstare sau fertilitate. În ceea ce privește modelul cusut le-am vorbit fetelor despre semnificația   simbolurilor pe care le pot observa  pe bluze.

  • Crucea este un simbol al echilibrului.
    Brăduțul este un simbol al vieții,
    Cercul este un simbol al regenerării .
    Melcul sau spirala sunt simboluri ale fertilității și ale evoluției. 
    Trifoiul cu patru foi, simbol al norocului
    Motivele florale simbolizează vitalitatea și tinerețea.
    Spicul de grâu cusut pe ie se spunea că aduce prosperitate și pace. 
    Steluțele erau legate de ascensiune și apropiau purtătorul de divinitate.
    Strugurii reprezintă vitalitate, iar vița-de-vie simbolizează viața eternă
    Clopoțeii sunt vestitori ai  evenimentelor  importante( bune)  
    Coarnele de berbec sunt un simbol al puterii, al fertilității si al regenerării. 
    Cocosul se considera că alungă spiritele rele. 
    Ochiul  alungă energiile negative. 



Nu am intrat în amănunte pentru a nu le speria.
Vom începe prin a învăța să coasem punctele de bază pe un material ușor de mânuit, pe etamină.


 

Fiind perioadă de colinde am încheiat cu o amintire: 
La prima întâlnire din bibliotecă, Alexandru Sanislav, în iarna lui 2016 ,  ne-a amintit de ce coasem aceste vesminte magice din Corindul lui Dumnezeu :

...Vestmântu-i încins cu drept

Scris e-n spate, scris e-n piept

Vestmântu-i încins cu zale

Scris e-n şale, scris e-n poale

De-amândouă părţi-re-le

Scris e câmpu' şi florile.

Dimprejur pe lângă poale

Scrisă-i marea tulbure.

Şi pe ai Săi umerei

Strălucesc luceferei.

Pe umăru' de-a dreapta

Închipuită-i lumea

Pe umăru' de-a stânga

Scrise-s soarele, luna.

Pe la gât, la cheotori,

Scrise-s sfinte sărbători.

Pe la brâu, pe la mâneci,

Scrise-s sfinte dumineci....



25 noiembrie 2022

Proiect educativ nou la Biblioteca ”Mate Imre” din Valea lui Mihai

În baza proiectului depus la Bethlen Gábor Alap Zrt, Fundația Salcâm în Floare a câștigat 900.000 Ft (cca 11.000 RON), din care au achiziționat pentru Biblioteca Orășenească ”Máté Imre” Valea lui Mihai un calculator, un videoproiector, un notebook și o imprimantă multifuncțională.


Proiectul are două scopuri:

-însușirea unor competențe digitale.
Grupul țintă, utilizatorii mai puțin experimentați în căutări vor învăța să lucreze cu pachetul microsoft Office.

-lecții de istorie maghiară. Varga Róbert (directorul Școlii Gimnaziale Zelk Zoltán, profesor de istorie), Mezei Emőke (profesoară de istorie și limba maghiară), Szilágyi Éva Andrea (muzeolog) în nouă ore vor prezenta o perioadă de 1000 de ani din istoria maghiarilor. La sfârșitul orei profesorul pune 3 întrebări de recapitulare participanților, răspunsul corect e ”premiat” cu un obiect de artizanat, făcut de Farkas Ferenc Sándor, decorator pe suport din piele din Valea lui Mihai.

Din grupul țintă fac parte, în primul rând, cei care n-au avut acces la aceste informații la școală, dar sunt bineveniți toți cei interesați de acest eveniment.

Prima oră de istorie s-a ținut în 3. noiembrie și se va ține în fiecare joi după masă până în 12. ianuarie 2023.

Proiectul a fost scris de bibliotecarele Gheri Judit și Simon Andrea, ele organizează și coordonează acest program.







Lecturi de weekend 167


  Confesiunile unei calugărițe budiste de Ani Choying Drolma  apărută la  Editura Humanitas în anul 2017.

In sincronicitate cu campania antiviolenta care se deruleaza in lume in perioada 25 noiembrie 10 decembrie am gasit acesta carte scrisa de o calugarita budista contemporana cu noi. 
Azi 25 noiembrie este ziua combaterii violentei impotriva femeilor.

Ani Choying Drolma a devenit calugarita datorita violentei tatalui ei, care o batea zilnic. A fugit de conditia femeii nepaleze "sotie supusa ...care isi petrece diminetile gatind, dupa-amiezile spaland rufe si noptile satisfacandu-si sotul. Abia as putea sa citesc , dar nu mi-ar pasa cu adevarat pentru ca as avea o droaie de copii de ingrijit si nu mi-as permite sa-mi pierd timpul cu vise sterile."
Ea a sublimat ura si suferinta datorita iubirii neconditionate a invatatorului ei budist Tulku Urgyen Rinpoche, care ii recita la un moment dat :

    Vezi cum m-a chinuit si m-a batut
    Cum m-a aruncat la pamant si m-a jefuit
    Traieste cu aceste amintiri si vei tri cu ura
    Lasa aceste ganduri si traieste cu dragoste.
    In aceasta lume
    Ura nu pune niciodata capaat urii
    Numai dragostea birueste ura 
    Aceasta e stravechea 
    Inepuizabila lege.


A transformat, in multi ani de munca,  energia si talentul ei pentru cantat intr-o scoala pentru fetele nepaleze din familii sarace. In 1998, a infiintat în Nepal  fundatia  Nuns’ Welfare Foundation, pentru educarea și îngrijirea de tinere din familii sarace. In anul 2000 a deschis  scoala Arya Tara iar urmatorul ei proiect este constructia unui spital pentru diabetici.

Remarca ea in epilogul cartii:
"Ma pun in serviciul celor care au nevoie de ajutor ori de cate ori pot. Din pacate, mizeria umana este o groapa fara fund pe care trebuie sa o umplem necontenit cu dragoste si compasiune ca sa-i impiedicam pe cei mai vulnerabili sa se prabuseasca acolo."
Lotusul se naste în noroi, dar floarea sa ramâne întotdeauna alba si curata.

Asta e cea mai mare provocare pentru noi: sa traim în inima unei probleme, dar sa nu fim subminati de ea.

Putem schimba cursul întâmplarilor. Fiecare, la nivelul sau, poate face lumea mai buna. Lumea are nevoie de sfinti. Dar are nevoie si de oameni obisnuiti, simple fiinte umane care pot sa înteleaga durerea celorlalti. Practica budista ne învata sa ne privim dusmanul ca pe un învatator, sa profitam de cel care ne provoaca pentru a ne combate propria negativitate.

Ca un magnet atras în directii opuse, m-am construit în jurul iubirii si urii, violentei si dragostei neconditionate, limitarii si infinitului. Am fost atrasa întâi într-o parte, apoi în cealalta, pâna când receptorii mei interni au încetat sa intre în panica si sa-mi trimita mesaje contradictorii, pâna când mi-am gasit stabilitatea.“

(ANI CHÖYING DROLMA)


Prin intermediul ei cantul mantrelor s-a transformat in hituri.

 

24 noiembrie 2022

Biblioteci stradale

Azi   joi 24 nov. 2022, de la ora 10:00, pe Zoom, Echipa EDUCAB a  prezentat un nou proiect deosebit de util pentru bibliotecile din România: ”Bibliotecile stradale”, un proiect inițiat în ianuarie 2022 de către Illinois Romanian-American Community. 

Bibliotecile stradale reprezintă un minunat pretext de a oferi importanța cuvenită cărților și cititului în comunitățile mici . Misiunea acestora este reprezentată de dorința de a sprijini alfabetizarea și de a coaliza  comunitatea în jurul bibliotecii cu obiectiv lectura.

Implicarea primăriei este esențială în realizarea proiectului, construcția casuței pentru cărți fiind finanțată de aceasta, iar cărțile din căsuță vor   fi asigurate de bibliotecar prin intermediul donațiilor de carte din comunitate.


Proiectul ,,BIBLIOTECI STRADALE ROMÂNIA a fost anunțat  la  Conferința Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice care a avut loc  la Târgu Jiu în perioada 5-7 octombrie 2022 d ecatre  doamnei Anisoara Bocai bibliotecar la biblioteca din comuna Vladimir județul Gorj  ,Ambasador al organizației Illinois Romanian-American Community.

Mai mică :



Sau mai mare în orase in care s-au gasit moduri creative de a recicla spatiul  de exemplu al cabinelor telefonice iesite din uz.




TREND ART la Mădăras

 Muzica, antren si multa voie buna la început de iarnă la  Caminul Cultural din Madaras ,cu colaborarea bibliotecii din Mădăras. "Vinovatii" au fost actorii Companiei teatrale independente TREND ART din Oradea , manager Marius Aron .





Dragostea, floarea bunei înțelegeri in familie

 



 


Cetățeni Activi La Puterea a Treia, inițiativa doamnei Ing. Miorita Sătean Cetățean de onoare al municipiului Oradea, organizează în data de 25 NOIEMBRIE- * ZIUA INTERNAȚIONALĂ DE COMBATEREA VIOLENȚEI * o expoziție cu titlul *Dragostea, floarea bunei înțelegeri in familie *

Grupul de artiști ai galeriei Tibor Erno  dorește să sensibilizeze vizitatorii cu privire la tema violenței care ne înconjoară .

Expoziția va putea fi viziată la Biblioteca Județeană *Gheorghe Șincai * din data de joi 24 noiembrie   2022 de la orele 13,30 până in data de 8 Decembrtie 2022













 

 

23 noiembrie 2022

Întâlnire de seară cu poezia

Pe seara de 22 noiembrie, la Librăria Cărturești din Lotus Center am participat la o întâlnire cu poeta Svetlana Cârstean.

Chiar dacă poezia nu intră în aria cotidiană a preocupărilor mele caut uneori să mă apropii de această lume care are reguli proprii de funcționare. 

Dialogul de seară moderat de Anca Zaharia, Mircea Pricăjan și Mihók Tamás  a actualizat  informațiile despre poezia și poeții din România .



Am aflat despre bursele și rezidențele literare, acele burse acordate autorilor pentru a putea dedica un anumit timp doar scrisului. Bursele și rezidențele de creație literară au fost inițiate de Fundația Cărturești în 2020. Rezidența literară actuală a autoarei este în Timișoara.

Am aflat despre foarte interesantul atelier de traducere suedez român , atelier în care poeţii îşi traduc reciproc versurile în limbile română şi suedeză, discutând fiecare expresie sau sens al versurilor. Acest atelier a fost începutul relației de prietenie dintre Svetlana Cârstean și poeta suedeze Athena Farrokhzad.

Din sesiunea de întrebări adresate poetei Svetlana Cârstean am aflat cum scrie- căutând mereu alte fațete ale elui, cum simte timpul și cum  influențează spațiul geografic prin care trece, poezia ei. Experiența ei din atelierele cu strunguri și menghine din liceu au devenit  cartea de debut Floarea de menghină! 




Seara s-a terminat cu versuri din volumele Sînt alta și Trado în lectura autoarei .
Trado, carte scrisă împreună cu poeta suedeză Athena Farrokhzad, Editura Nemira, 2016.
Sînt alta, Editura Nemira, 2021.



Date regăsite în wikipedia :

Svetlana Cârstean s-a născut pe 18 februarie 1969 în Botoșani. A fost membru cofondator al cenaclului Central de la Facultatea de Litere din București, a publicat pentru prima dată poemul Floarea de menghină în 1995, în volumul de debut colectiv Tablou de familie (alături de colegii săi Sorin Gherguț, Răzvan Rădulescu, Cezar Paul-Bădescu..) A publicat de-a lungul anilor articole, interviuri și poeme în Dilema, Observator Cultural, România literară, Adevărul literar și artistic.

Lansarea volumul de debut individual, Floarea de menghină (Cartea Românească, 2008), a fost amânat cu zece ani de către autoare. Floarea de menghină a fost publicată, în Suedia, în traducerea poetei suedeze Athena Farrokhzad, sub titlul Skruvstädsblomman (Editura Rámus, 2013)  


21 noiembrie 2022

Campania de combatere a violenței 2023- Agenda


                 Agenda Campaniei antiviolență 17 noiembrie- 10 decembrie                  

  • JOI -17 Noiembrie Prefectura orele 10,00 Comsia de dialog social pentru persoanele vârstnice

  • SÂMBĂTĂ -19 Noiembrie orele 10.00 Orășelul copiilor pentru Tabără Ceata lui Pițigoi

        Coordonator proiect prof. Ecaterina Grecu 

  • SÂMBĂTĂ -19 Noiembrie orele 17.00 Congregația Maicii Domnului –Seminarul Greco Catolic * SFINȚII TREI IERARHI*

  • LUNI- 22 Noembrie orele 10,00 Scoala Gimnaziala *Lucreția Suciu*- prezentarea invățătoarei MONICA CUIBUȘ pentru definitivat ,de catre ing. Miorita Sateanu . Colaboratoare voluntară în diferite activității de cca 15 ani

  • 23 Noiembrie – orele18,00 Vernisaj Expozitie Vassady Erzsebet la Galeria Tibor Erno

  •  24 Noiembrie – orele 10,30 La Liceul de artă se selectează 12 lucrări pentru calendarul anului viitor

  • 24 Noiembrie –14,00 pantotarea expoziției în Holul Bibliotecii Județene *Gheorghe Sincai * pe tema :*Dragostea , floarea bunei înțelegeri in familie* lucrări ale artiștilor plastici Prezintă prof. Emilia Mierluțiu și Colțul *PICASSO*

            Coordonator proiect ing. Miorita Sateanu 

  • 24 Noiembrie –orele 16,00 lansarea carților - autor PASCU HETES-titlul: * Poeme si rondeluri de la un suflet călător* si *105 Sonete *va avea loc la Baroul avocaților prezinta ing. Miorita Săteanu

  • 25 Noiembrie orele 10,00 Emisiune la Radio Maria - despre violența intre elevii  

  • Invitati :prof. Antonia Nica viceprimar al Municipiului Oradea, comisar sef de Poliție Ioana Indries, ing. Miorita Săteanu

  • 25 Noiembrie  - O ACTIUNE STRADALA În Piața Unirii orele 12,00 difuzare de FLUTURASI – mesaje impotriva violenței Activitate a voluntarilor Asociației *Cetățeni activi la puterea a treia*

         Coordonator proiect ing. Miorita Sateanu 

  • 25 Noiembrie Expoziție de desene a copiilor de la grădinite-preșcolari* pe tema- *NU LĂSA VIOLENTA SĂ INTRE IN CLASA TA* panotarea la Biblioteca viruală ELIT

  • 25 Noiembrie Expoziție de desene a copiilor de la Centrul de zi –DAS Oradea -* pe tema - NU LĂSA VIOLENTA SĂ INTRE IN CASA TA *- panotarea la Biblioteca viruală ELIT

        Coordonator proiect ing. Miorita Sateanu 

  • 28 Noiembrie - Cetățeni activi la puterea a treia - dialog despre *Violența impotriva vârstnicilor* - La orele 11,00 la Centru Social Multifuncțional Pentru Persoane Vârsnice - IOSIA 

            Coordonator proeict ing. Miorita Sateanu 

  • 26 Noiembrie – orele 19,00, Intâlnire TINERET –Tema *Credința si planul lui Dumnezeu pentru buna înțelegere in familie*prezinta paroh Ugo Bozzi – Biserica *Tuturor Sfinților * - Liceul Don Orione

        Coordonator proiect ing. Miorita Sateanu 

  • noiembrie   - dialog  Cetățeni activi la puterea a treia - dialog despre Violența impotriva vârstnicilor La FORUMUL DEMOCRAT GERMAN

  • _noiembrie - dialog  Cetățeni activi la puterea a treia - dialog despre Violența impotriva vârstnicilor La ASOCIAȚIA PENSIONARILOR MAGHIARI DIN PARȚIUM

  • 29 Noiembrie – orele 16,00 Cetățeni activi la puterea a treia –

        Dialog despre viața familială si ocrotirea membrilor familiei – Va avea loc la Centru de zi DASO-         str Lacul Roșu- lângă Stadion-lânga CSEI *Orizont* 

        Coordonator proeict ing. Miorita Sateanu 

  • 5 Decembrie orele 11,00 Cetățeni activi la puterea a treia –Ziua Intrenațională a Persoanelor cu Dizabilități- Raport despre activitățile desfășurate in colaborare cu persoanele cu dizabilități – va avea loc la Centru Social Multifuncțional Pentru Persoane Vârsnice - IOSIA 

  • Coordonator proeict ing. Miorita Sateanu  

  • 8 Decembrie orele 18,00 O SEARA DE RUGACIUNE- prin Forumul Ecumenic Național  al Femeiilor Creștine  la Biserica *Tuturor Sfinților * Don Orione str Cazaban Celebrează paroh Ugo Bozzi

  • 8 Decembrie orele 13,00 emisune la Radio Vocea Evangheliei  vorbeste domnul subprefect  Emilian Pavel - din partea Comisiei de dilaog social pentru persoane vârstnice , doamna Comisar sef Ioana Indries Inspectoratul de Politie Judet Bihor si Roxana Ojică de la Direcția Copilului

         Coordonator proiect ing. Miorita Sateanu 

  • 9 Decembrie - Ziua Modială a Drepturilor Omului -  orele 11,00 întâlnire la Prefectură cu COJES - pentru egalitate de sanse 

           Se lansează cartea *SUFLETE DUPĂ GRATII * autor prof. Leontina Costruț

           Prezintă cartea ing. Miorita Sateanu

  • 10 Decembrie - orele 10,00 dialog cu Pițigoii  * in tabăra Ceata lui Pițigoi * la Orăselul copiilor Coordonator proiect prof. Ecaterina Grecu 


I N T O C M I T
Coordonator general de proiect
MIORITA SĂTEANU

Gheorghe Șincai și Andrei Mureșanu –două comori eterne



Cu toate grijile şi necazurile, ce ne apasă în zilele prin care trecem, totuşi nu ne este iertat a trece cu vederea amintirea celor mai dragi și apropiați din neamul nostru dar și pomenirea celor mai însemnaţi bărbați din trecutul nostru. De ziua morților, pe la noi prin Ardeal, aprindem o candelă pentru toți cei de care ne e dor și care de sub cripta sigilată a mormântului de piatră ne mai strălucesc cu numele dăltuit pe cruce, de regulă rememorândule faptele, opera, după caz.

Pe unii îi trecem rapid pe lista pomelnicului, pe alții îi pomenim „cu neamul lor cel adormit”, pe alții îi împreunăm nu numai pentru înlănţuirea întâmplătoare a timpului, când unul dintre ei a închis ochii pe vecie, iar celălalt a văzut pentru întâiaş dată lumina lumii, cât mai vârtos sentimentele, ce le-au nutrit amândoi faţă de poporul din care făceau parte, năzuinţele lor de a trezi «din somnul cel de moarte» şi a ridica la lumină un neam apăsat, care tânjea de veacuri în întunerec, ţinta lor nobilă de a chemă la conştiinţă naţională şi la încredere în sine „un popor întreg, ce-şi uitase de trecut şi disperase de viitor.

Aceşti doi bărbaţi sunt: istoricul Gheorghe Şincai, răposat în 2 Noiembrie 1816, în satul Svinea (Szina -Slovacia) din comitatul Abatij, şi poetul Andreiu Mureşanu, născut în Bistriţa Ardealului, în 16 Noemvire 1816”. Așa începea relatarea despre cei doi ziarul românesc din Ardeal în numărul său din 19161. Redăm întreaga transcriere, în care am păstrat graiul vremii.


Gheorghe Şincai face parte din pleiada nemuritorilor bărbaţi de la sfârşitul veacului al XVIII şi de la începutul celui următor, care a muncit cu atâta însufleţire şi cu atâta stăruinţă pentru luminarea şi întărirea în toate privinţele a poporului român, mai înapoiat în acele timpuri faţă de alte neamuri cu un trecut mai fericit, încât el, împreună cu contemporanii săi: Samuil Klein şi Petru Maior, alcătuiesc împreună acea „treime muncitoare şi înţeleaptă”, cum îi numeşte un distins scriitor şi cugetător ieșit din şcolile Blajului şi adăpată din cultura mai înaltă a Apusului.

Gheorghe Șincai căută, prin studii istorice şi prin cercetări linguistice, să deştepte la vieaţă neamul românesc amorţit sufleteşte, să trezească conştiinţa de sine în massele de iobagi, ce păreau meniţi robiei şi peirei, şi dovedindu-le originea lor aleasă şi însuşirile frumoase, cu care-i înzestrase Dumnezeu, să aprindă din nou încredere în sufletele lor cuprinse de desnădejde.

Cu câtă bucurie se îndreptă tânărul monah şi profesor, însoţit de prietinul său mai mic de ani Petru Maior, spre regiunile încântătoare ale Italiei, unde avea să-şi urmeze studiile în cetatea eternă, în Roma, de care fiul de ţăran român din Ardeal visase aşa de mult şi unde fiecare ruină, fiecare - piatră, - ca să vorbim cu acelaşi distins scriitor, amintit mai sus, - «povestesc, celor-ce ştiu să le asculte, minunate poveşti înălţătoare de suflet»!

Cu câtă sete începu a se adăpa noul elev al Colegiului de Propaganda Fide (Roma) din isvoarele de cunoştinţe, ce i se deschiseră cu atâta bogăţie în oraşul mai mult ca bimilenar. Cu câtă hărnicie începu el a cerceta bibliotecile şi arhivele din acest centru al învăţăturei, plin de mărturii grăitoare ale trecutului, - colecţiuni, în care află întrare în urma bună­ voinţei protectorilor săi, câştigate prin silinţa sa şi prin purtarea sa exemplară!

El consultă cu stăruinţă fiecare carte, fiecare manuscript, în care presupune, că poate afla vfe o informaţie despre trecutul poporului său mult iubit, pe care soartea şi împrejurările îl aruncaseră în hotarele atâtor ţări; îşi însemnează fără preget fiecare urmă, fiecare notiţă, care ar fi putut revărsă oare-care lumină asupra trecutului vijelos şi adese-ori atât de greu de străbătut al acestui popor, adunând astfel un material preţios, care putea fi folosit mai târziu. Poate, că în creerul neobositului aîumn răsărise încă de atunci gândul ispititor de a pregăti pe seama neamului său o lucrare istorică mai bogată şi mai completă, decât cele scrise până atunci.

- În chipul acesta, după o muncă neobosită de cinci ani de zile, Şincai părăseşte Roma cu titlul de doctor în filosofie şi în teologie, şi - ce era mai de preţ decât toate titlurile, - cu o bogată comoară de cunoştinţe, pe care ardea de dorinţa a o aduce prinos neamului, din care răsărise. Timp de un an el se opreşte la seminariul Sfânta Barbara din Viena, unde convine cu mai mulţi învăţaţi din capitala austriacă, de la care învaţă multe, şi unde încheie prietinie cu contemporanul său mai în vârstă Samuil Micul-Klein, directorul de studii al seminariului. Ei dau la iveală împreună în limba latină «Elementele limbii daco-române sau valahice», una din primele încercări de gramatică românească, care aduce şi la cunoştinţa străinilor originea şi firea limbei noastre, şi care lucrare avea să fie decisivă pentru mulţi din gramaticii noştri de mai târziu. întors la Blaj, Şincai are mai multe însărcinări pe terenul învăţământului, până în anul 1783, când fu numit din partea Guvernului director al şcoalei primare naţionale din Blaj şi al celorlalte şcoli greco-catolice din Marele Principat al Ardealului, înfiinţate în urma dispoziţiilor umanului domnitor Iosif II. In timpul de 12 ani, cât ocupă acest post, retribuit numai cu 300 fl. anual, Şincai cutreeră în mai multe rânduri ţara întreagă, înfiinţează un număr însemnat de şcoli noi primare sau «normale», — cu totul vre-o 300 -, înzestrându-le cu câteva manuale, a căror lipsă se simţea aşa de mult. Dar mai târziu, - prin anii 1794-95, - venind în conflict cu mai marii săi bisericeşti, — poate şi în urma firei sale impulsive şi dârze, - el fu silit să părăsească postul, ce-i asigura o bucată de pâne, şi să ia lumea în cap.

Acum se începe pentru Şincai timpul suferinţelor, timpul nesiguranţei, lipsei şi amărăciunei. El trece în Ungaria, unde spera să afle un nou loc în învăţământ, se adăposteşte câtăva vreme la curtea sprijinitorului său, luminatului episcop din Oradea Ignatie Darabant, îşi ia apoi asupra sa, timp de şase ani, creşterea şi instrucţiunea celor trei fii ai contelui Daniil Vass din Ţeaga (comitatul Solnoc-Dobâca), până când, mărindu-se aceştia, ia din nou în mână toiagul pribegiei, îndreptându-se mai întâi iarăşi la Oradea. Ce cuprindea toată fiinţa sufletească a lui Şincai, era grija şi bucuria supremă a lui, care-l făcea să sufere cu răbdare toate neajunsurile şi să dea piept cu toate greutăţile vieţii. Câtă-va vreme i-se păru, că a ajuns într'un liman mai liniştit şi că în curând va vedea înfăptuit visul vieţii sale, când în 1804 primiseră locul de corector la tipografia regească a Universităţii din Buda, deşi numai cu miserabila plată de 1 fl. pe zi, care de-abia îl îngăduia să-şi ducă viaţa de azi pe mâne.

El munceşte cu hărnicie la Cronica sa, întregind-o şi îndreptând-o mereu, stilizând-o în mai multe rânduri şi regând-o nu numai româneşte, ci şi latineşte. Aici, în Buda, unde făcuse cunoştinţa mai multor învăţaţi ai timpului şi unde era în legătură aşa de apropiată cu tipografia principală din ţară, speră el, că va putea da Ia iveală lucrarea sa de o viaţă întreagă, pentru luminarea, înălţarea şi întărirea neamului, din care făcea parte. Dar nici aici nu avea să se bucure de linişte multă vreme.

După moartea lui Samuil Klein, care funcţionase ca censor al numitei tipografii, Şincai aspiră în zadar la locul ocupat de vechiul lui prietin, ba, ce e mai mult, el pierzâd din cauza bătrâneţii şi locul de corector, rămânând astfel pe drumuri în toată puterea cuvântului. În timpul acesta scrie el cătră un prietin al său, între altele, cuvintele dureroase:... «Mă voiu duce, unde va vrea Dumnezeu... M'am deprins cu nevoia. Vestea (că a fost numit altul ca censor) nu mă prea supără, căci mă încred în Dumnezeu şi în sprijinul celor ce au nevoie de mine, în afacerile lor private sau în ale ţării şi neamului».

O singură, slabă mângâiere, dar şi aceasta trecătoare, avu el în zilele acestea grele, când în anii 1807 şi 1808 putu publica câteva fragmente din Cronica sa, ca urmare la «Istoria, lucrurile şi întâmplările Românilor, pre scurt aşezată şi din mulţi vechi şi noi scriitori culeasă», de S. Micul Klein, începută în Calendarul din Buda din anul 1806. Şi acum se-încep iarăşi anii grei ai pribegiei. El se adăposteşte câtăva vreme în satul Sinea, la foştii săi elevi, fiii contelui Vass, pe care nu află cuvinte a-i lăudă în deajuns, se opreşte apoi la noul epiiscop al Oradiei, Samuil Vulcan, care-l preţuia pe bătrânul scriitor ca şi antecesorul său, trece din nou prin Blaj, locul de iluzii şi de decepţii al tinereţei sale, se îndreaptă iarăşi spre Oradea, purtat de un singur gând: să dea la iveală Cronica sa, lucrarea, în care depusese munca sa de o vieaţă întreagă, ştiinţa sa, simţirea sa. Dar bucuria aceasta nu era dat să o aibă bă trânul învăţat, deşi censura din Ungaria îi dete voie să-şi dea la tipar lucrarea în redacţia latinească, pe când cea din Ardeal îi refuză această învoire. Pentru tiparul unei lucrări aşa de mari, croite în trei volume, se cereau însă cheltuieli însemnate. De unde să le acopere bătrânul lipsit cu totul de mijloace? Ea avea să vadă lumina zilei numai târziu, pe la mijlocul veacului al XlX-lea.

Amărât până în adâncul sufletului şi gârbovit de lipsă şi de bătrâneţe, se îndreaptă marele bărbat pentru cea din urmă oară spre Sinea, la elevii săi recunoscători, unde află adăpost şi o bucată de pâne pentru zilele sale din urmă, şi unde pleacă capul pe vecie, în ziua de 2 Noemvrie 1916. Osămintele sale zac şi acum departe de aceia, pentru cari a muncit şi pentru cari şi-a jertfit întreagă existenţa. Locul, unde e înmormântat, nu-l arată nici un monument. Singurul monument, mai trainic ca piatra şi ca arama, şi l-a ridicat însuşi prin lucrarea sa neperitoare”.



1 Material depistat de col. r. Dr. Constantin Moșincat în TRANSILVANIA NR. 7-12/1916, p. 88-90. Gheorghe Șincai s-a născut pe 27 februarie 1754, Râciu, Mureș. Familia Șincai se trăgea din satul Șinca Veche din Țara Făgărașului. A studiat la Colegiul Reformat din Târgu Mureș, apoi la Cluj, Bistrița, Blaj, Viena și la Colegiul Urban Pontifical „De Propaganda Fide” de la Roma, în ultimele două orașe împreună cu Samuil Micu, nepotul episcopului Inocențiu Micu-Klein. La Roma, precum și în Ungaria și la Viena, pe atunci capitala Sfântului Imperiu Roman de Apus, a cercetat bibliotecile, copiind și transcriind cu exactitate orice referire la istoria românilor. A elaborat manualele fundamentale: Abecedarul, Gramatica, Aritmetica și Catehismul, adaptând sau creând terminologia necesară înțelegerii acestora de către elevi. A intrat în conflict cu episcopul Ioan Bob, din ordinul căruia a fost întemnițat. În 1811 publica Hronica românilor și a mai multor neamuri în cât au fost ele amestecate cu românii, cât lucrurile, întâmplările și faptele unora față de ale altora nu se pot scrie pre înțeles, din mai multe mii de autori, în cursul a treizeci și patru de ani culese. A fost unul dintre întemeietorii Școlii ardelene. Primul nucleu iluminist din cultura română l-a constituit Şcoala Ardeleană, mişcarea intelectualităţii din Transilvania de la sfârşitul secolului XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, apărută ca urmare a excluderii românilor de la viaţa social-politică, conform actului cunoscut sub numele de „Unio trium nationum” (1437). În anul 1791, apărea „Supplex libellus valachorum Transsilvaniae”, un memoriu care sintetiza programul politic al mişcării, trimis împăratului Leopold al II-lea, prin care se cerea recunoaşterea românilor din Transilvania ca naţiune egală în drepturi cu celelalte ce intrau în componenta Imperiului Habsburgic. Şcoala Ardeleană era îndrumată, politic şi cultural, de operele istorice şi filologice ale lui Samuil Micu, Gheorghe Şincai, Petru Maior şi Ion Budai-Deleanu, minţi strălucite, erudiţi, savanţi de talie europeană, poligloţi, toţi cu studii teologice, filosofice şi de drept canonic la Roma şi Viena.


19 noiembrie 2022

După vernisajul expoziției

După vernisajul expoziției „Palatul Pionierilor – Istorii Subiective”, care are în centru istoria Palatului Pionierilor, așa cum a fost trăită și simțită de elevii care i-au trecut pragul , lumea s-a împrăștiat și am făcut cunoștință cu musafirii .

                                 

Spre bucuria noastră am cunoscut-o pe doamna Iulia Gorneanu director artistic al GALERIEI DE ARTA CONTEMPORANA GALATECA BUCURESTI IULIA GORNEANU se ocupa cu FASHION STYLING cu îmbinarea    tinutelor  vintage  cu hainele urbane.  

Se află la Oradea pentru vernisajul expoziției Moda în epocă, la Casa Darvas, o expoziție temporară ce prezintă moda  „la Belle Epoque", perioadă istorică în care rochiile aveau un design specific: decolteuri largi, multă dantelă,   lungime până în pământ, talie încorsetată acestea fiind asociate cu pălării complicate, pieptănături elaborate, accesorii elegante și rafinate.

 Am discutat despre tradițiile mai putin cunoscute- cămașa ciumei, portul de pandemie și modul magic  în care se lucrează o astfel de cămașă.

Are un blog  unde scrie despre tradiții, obiceiuri si calendarul   sărbătorilor românești .
 
 

În decembrie Iulia Gorneanu va fi din nou la Oradea, ocazie cu care am invitat-o la ultima noastră șezătoare din an! 



Am depănat amintiri din perioada în care eram elevi, pionieri cei mai multi dintre noi, unii chiar au prins si timpul UTC istilor.

Nu putem spune că suntem nostalgici, a fost o perioadă cu bune și rele care a trecut. 



Unii dintre noi au frecventat cercuri de la Palatul Pionierilor.
Chiar dacă organizarea lor urmărea îndoctrinarea în spiritul de partid comunist , prea putin au reușit - șahul era șah, cusutul și broderiile nu puteau fi deturnate, nici fizica , nici biologia nici fotografia nici automobilismul... 

18 noiembrie 2022

Apelul pentru proiecte de cooperare europeană 2023


 




Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură (EACEA) a lansat apelul anual pentru proiecte de cooperare europeană în cadrul Programului Europa Creativă.

Linia de finanțare încurajează cooperarea transnațională între organizațiile din țările participante la program, oferind organizațiilor culturale posibilități de a co-produce, coopera, experimenta, inova și învăța unele de la altele.

Sunt avute în vedere următoarele priorități:audiența: creșterea accesului cultural și a participării la cultură, precum și implicarea și dezvoltarea publicului;
incluziunea socială: promovarea rezilienței societății și sporirea incluziunii sociale în/prin cultură, în special a/pentru persoanele cu dizabilități, minorități și grupuri marginalizate social, precum și dialogul intercultural;
sustenabilitatea: co-crearea, adoptarea și diseminarea de practici eficiente din punct de vedere ecologic, în conformitate cu prevederile Pactului verde european și ale Noului Bauhaus european, precum și creșterea gradului de conștientizare cu privire la dezvoltarea durabilă prin activități culturale;
tranziția digitală: sprijinirea sectoarelor culturale și creative europene pentru aîncepe sau a accelera tranziția lor digitală, dar și ca răspuns la criza COVID-19;
dimensiunea internațională: dezvoltarea capacității organizațiilor din sectoarelor culturale și creative europene de a fi active la nivel internațional – în Europa și nu numai;
priorități anuale specifice: vizează consolidarea abordării sectoriale a programului în domenii precum: muzică, literatură, arhitectură, patrimoniu cultural, design și modă, turism cultural sustenabil.Proiectele depuse trebuie să trateze teme transversale precum: incluziunea socială, diversitatea, egalitatea de gen, ecologie și lupta împotriva schimbărilor climatice.

Sezătoare

 Seara de 17  noiembrie ne-a găsit la sezătoare în holul bibliotecii județene .

Avem membri noi, doamne interesate să lucreze doar manual o ie.


                                                    Gabriela începe o ie pentru fiica ei.
                                            Ramona învață să facă opincuțe.
 
                                       
 Viorica ne arată lucrarea ei de licență care se ocupă de proiectarea și construcția costumului popular de Bihor.

  
 


 


Rodica  dorește și ea să înceapă un costum popular specific Văii Crișului Repede.
Ne-a adus să ne arate cămașa care a cusut-o pentru soțul ei.

Expozitie „Palatul Pionierilor – Istorii Subiective”

 Muzeul Național Cotroceni a vernisat azi 18 noiembrie  în holul Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai din Oradea expoziția itinerantă   „Palatul Pionierilor – Istorii Subiective”, care are în centru istoria Palatului Pionierilor, așa cum a fost trăită și simțită de elevii care i-au trecut pragul.

În cele peste trei secole de existență, ansamblul Cotroceni a fost martorul celor mai importante momente din istoria țării noastre. Traiectoria sa de reședință domnească și regală a fost întreruptă în 1948, odată cu instituirea regimului comunist. Prin deciziile succesive ale noii puteri politice, ansamblul a fost dat în folosința Uniunii Tineretului Muncitor în 1949 și transformat, din 1950, în primul Palat al Pionierilor din Republica Populară Română, după modelul celui de la Moscova în spirit de frondă. 

Cercurile pionierești, create în spațiile palatului, urmăreau educarea copiilor în spiritul vremii, prin experimentarea activităților tehnice care stăteau la baza noii economii socialiste, prin aprofundarea informațiilor istoriei adaptate de regimul comunist sau prin promovarea artiștilor și scriitorilor agreați de noua putere politică. Pentru următorii 26 de ani, sute de mii de elevi din București și din provincie au participat la cercurile de activitățile cultural-artistice, științifice, tehnice, sportive sau din zona valorilor politico-ideologice.

După înființarea Muzeului Național Cotroceni în 1991, expoziția permanentă a avut puține elemente care să aducă în atenția vizitatorului istoria recentă. Prin acest proiect, MNC își propune să îmbine cercetările istorice cu documentarea istoriei orale și să valorifice, prin metode multimedia, patrimoniul generat de perioada 1949-1976, patrimoniu ale cărui surse sunt încă accesibile. Mărturiile subiective ale pionierilor de atunci sunt trecute prin filtrul istoric, construind, practic, narațiunea perioadei în care Palatul Cotroceni a definit copilăria acelor generații.



Expoziția face parte din proiectul Cotroceni IStory, realizat de Muzeul Național Cotroceni și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, în parteneriat cu AGERPRES, Societatea Română de Televiziune, Arhivele Naționale ale României, Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Militar Național „Ferdinand I”.


Curatorul expoziției invită publicul care a beneficiat de  programele cercurilor pionerești să contribuie cu amintiri și mărturii  și chiar cu obiecte rămase din acel timp.


Expoziția poate fi vizitată, în perioada 18 noiembrie- 5 decembrie 2020.




 

 


 

 

16 noiembrie 2022

La Dumbrava în noiembrie

E mijlocul lui noiembrie ,  încep să se audă  colinde și luminile vor sclipi mai vesele la ferestre în așteptarea Crăciunului care se apropie. 

Cele 6 luni de când mergem la Dumbrava se concretizează în activități coerente și aducătoare de bucurie  pentru rezidenții celor trei locații pe care le vizităm.

Cândva în vară, doamnelor de la casa 78  le-am dus ațe și lână, ele au făcut șnur gen macrame, ne-au dat șnurul și noi l-am transformat în brazi de Crăciun și le-am dus înapoi brazii insoțiți de îngerasi și mosi crăciun home made.




Singure, nu prea sănătoase , fără o familie aproape , doamnele ne-au cerut păpuși, care să le aline dorul  de copiii înstrăinați.
Prima dată de când mergem acolo am văzut bucurie pe fața Katiei, când i-am dat și ei o păpușă. Venită din Ucraina, nevorbind o boabă românește e prima dată când a participat la întâlnirea de pe verandă.



Prin bunăvoința unei colege am avut bani pentru fructe .

Ziua frumoasă de noiembrie le-a permis doamnelor să stea pe veranda casei în care locuiesc.


Alături de noi a fost și de astă dată doamna Maria Matei din Sânmartin .Împreună am cântat colinde am vorbit despre copii , familii, sărbătoare. 
 Anica, una dintre rezidente,  cântă frumos, are o memorie excepțională , știe nenumărate cântece, e venită de undeva din Moldova .
În corpul de clădiri unde e adăpostită biblioteca Maria Matei a cântat și a vorbit cu rezidenții bărbați care au profitat de ziua caldă de noiembrie și au stat afară la soare.

Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării