6 aprilie 2009

Biblioteca Comunala Bors















Comuna Borş aparţine zonei metropolitane a Municipiului Oradea şi este una din cele mai bine gospodărite comune.

Biblioteca comunală aflată în incinta căminului cultural, dispune de un spaţiu generos şi bine organizat.
Doamna Batori Iudit , bibliotecară din 2007, a reuşit să dea viaţă bibliotecii, organizând diverse activităţi care captează atenţia copiilor şi nu numai a lor.Pozele ataşate sunt de la 5 activităţi diferite , care au avut loc pe parcursul anului 2008.
O invităm pe doamna Batori să ne povestească despre fiecare dintre ele.


















Kedves kollégák


Immár két éve annak, hogy a borsi községi könyvtár könyvtárosaként dolgozom.
Községünk könyvtárát sikerült kellőképpen felszerelnünk. Számomra az volt a feladat, hogy érdeklődést váltsak ki az emberek részéről, hogy rendszeresen látogassák a könyvtárat. Mindemellett, szerettem volna egy közösségformáló kört indítani, a gyerekek és a felnőttek számára, ami meghatározó alapkövületű válna. A gyerekeknek e körök során kommunikációs készségüket fejlesztettük, memória játékokban vettek részt látásmódjukra szolgáló hasznos témákkal álltunk elő. Kézügyességi és kreativitásukat is felmértük e közben játékosan tanultak. Most már elmondhatom, hogy egy összekovácsolódott  közösségről beszélünk, akik a foglalkozások mellett egymásra is odafigyelnek, toleránsak egymással. Ezeket a tevékenységeket péntekenként tartjuk, hogy igazodni tudjunk a diákok szabadidejéhez és ezáltal is ne hátráltassuk őket más tevékenységek elvégzésében pl. másnapra való készülés. Segítséget kértem és kaptam az iskolánk magyar és biológia szakos tanáraitól a szervezésben, így eljutott minden diákhoz az információ hogy mikor hol és milyen órában kezdjük a foglalkozást. Plakátokat fűgesztettűnk a település több pontján. Kéthetente szombatonként szervezzük meg a kézműves foglalkozást is ami különböző tevékenységekből áll pl: gyöngyfűzés, üvegfestés, rajzolás, kőfestés stb. Mind emellett felmerült bennem az ötlet, hogy a kisgyerekes édesanyákat is milyen hasznos dolog volna ha az otthoni monotóniából kilépve szélesítsék látáskörüket, így alakult meg a Baba –Mama kör. Amellett, hogy az édesanyák eszmecserét folytatnak és hasznos tanácsokkal látják el egymást a gyerek neveléssel kapcsolatba, előadó segítségével bővíthetik elméleti tudásukat. A kismamák névsorát elkértem az orvosi rendelőből, értesítőket küldtünk és kifüggesztettük, hogy hol és mikor tartjuk a kört.
A nyugdíjasok is örömmel fogadták, hogy megalakult a nyugdíjas klub. Heti két alkalommal. Az idősembereknek is szükségük van arra hogy érezzék milyen fontosak számunkra és, hogy mosolyt csaljunk az arcukra.



                         Kívánom, hogy mindenki örömét lelje ezután is a könyvtárosi munkájában és a foglalkozások által megtapasztalt élménybe.



Bátori Judit

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării