27 aprilie 2009

Lansarea naţională a proiectului Biblionet



În data de 23 aprilie 2009, zi în care se srbătoreşte Ziua bibliotecarului din România, s-a lansat la Bucureşti în cadru festiv, faza naţională a proiectului Biblionet .

Prezentarea proiectului, procesul de selecţie, condiţii de eligibilitate toate sunt detaliate şi pot fi găsite pe adresa :

http://www.biblionet.ro/.


O imagine de inceput de proiect in care apar coordonatorii de proiect judetene, care in cei 5 ani vor deveni prieteni si colaboratori.



            
Prezenţi la întâlnire din parte Bihorului au fost, Delia Pantea bibliotecar metodist şef bioru filiale şi Viviana Pop, şef birou serviciu de informatizare.
 Întâlnirea a fost organizată de IREX în colaborare cu asociaţia noastră profesională ANBPR. Au fost prezenţi reprezentanţi ai Ministerului Culturii, cultelor şi Patrimoniului Naţional- Dl Octavian Ştireanu, secretar de stat, a spus că la nivel de minister s-a organizat un grup spijin , care să fie alături de biblioteci în timpul implementării acestui proiect . Mesaje de simpatie au venit din partea doamnei Deborah Jacobs, Director adjunct , Programul Global Libraries al fundaţiei Bill şi Melinda Gates,  Dl. Costel Topcian,secretar de stat , ministerul comunicaţiilor şi Societăţii informaţionale,şi Robert Pearson Preşedinte IREX.
A urmat masa rotndă cu partenerii BIBLIONET, - IREX Romania, ANBPR, directori de biblioteci judetene, bibliotecari din biblioteci publice judeţene, municipale, comunale,reprezentanţi ai administraţiei publice locale.S-a discutat despre procesul de selecţie, s-a trecut în revistă aplicaţia,s-au pus întrebări despre criteriile şi vizitele de evaluare.

IREX va distribui bibliotecilor judetene care aplica la program un ghid pentru aplicanti care sa contina instructiuni si recomandari pentru completarea formularului de aplicatie. Totodata, ghidul pentru aplicanti va include si instructiuni pentru selectia celor 25 de biblioteci publice locale care vor fi incluse in pachetul aplicatie, precum si recomandari pentru evaluarea eligibilitatii acestora prin aplicarea unei grile de evaluare. Instructiunile corespund criteriilor de selectie stabilite pentru program si sunt afisate pe pagina de web Biblionet.ro.
Auto-selectia va avea un rol important in procesul de aplicatie. IREX va pune la dispozitia autoritatilor locale un ghid de costuri minime (co-finantare) impuse de participarea la programul Biblionet (TCO = total cost of ownership) care reprezinta o estimare a costurilor medii de intretinere a unui centru cu acces public si gratuit la Internet. Aplicantii care demonstreaza politici si practici de modernizare si alocare cu prioritate de fonduri pentru bibliotecile publice, in special autoritatile locale care intentioneaza sa aloce fonduri suplimentare - fata de nivelul minim de co-finantare - vor fi printre primii beneficiari ai resurselor programului.
Procesul de selectie a aplicatiilor depuse de bibliotecile judetene se va desfasura in perioada 8 iunie – 6 iulie a.c. Comitetul de selectie va fi format din 12-14 membri, dupa cum urmeaza: 7 reprezentanti IREX si alti 5-7 membri din partea Ministerului Culturii, Ministerului Comunicatiilor si Tehnologia Informatiilor, EOS, CISCO, AmCham, Ministerului Invatamantului, FDSC, Ambasadei Americane si CERE.
Participarea acestor reprezentanti in Comitetul de selectie se va face pe baza de voluntariat si va avea ca rezultat alegerea celor 12 judete si – corespunzator - 240 de biblioteci publice care intra in program in primul an.

Aplicatiile vor fi punctate pentru fiecare dintre criteriile suplimentare de selectie incluse in cele patru capitole ale formularului de aplicatie: capacitatea coordonatorului de proiect, infiintarea Centrului de formare profesionala, capacitatea bibliotecii judetene si profilele celor 25 de biblioteci locale. Toti membrii comitetului de selectie vor utiliza grila de evaluare afisata pe pagina de web Biblionet.ro.
Pe baza propunerii de participare in programul Biblionet din scrisoarea de intentie a fiecarei biblioteci judetene comitetul de selectie va evalua capacitatea bibliotecii judetene (cu o pondere de 70%) si capacitatea retelei locale de biblioteci publice (cu o pondere de 30%).
Evaluarea dosarelor va fi insotita de vizite in teritoriu pentru verificarea angajamentelor si datelor inscrise in aplicatii. Anuntul final cu castigatorii va fi dat publicitatii pe data de 17 iulie a.c.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării