22 noiembrie 2009

Unirea, natiunea a facut-o!

1 DECEMBRIE– O ZI PENTRU TOŢI ROMÂNII-  O ZI PENTRU TOTDEAUNA
Fiecare clipă pe care o trăim înseamnă istorie. Istoria am scris-o noi, popoarele lumii, cu izbânzile şi suferinţele fiecărei naţii în parte. Oricât ar fi de tristă sau fericită această istorie, nu trebuie să uităm niciodată faptele înaintaşilor noştri. Viitorul este imprevizibil, dar istoria nu poate fi negată.

Se împlinesc în aceste zile 91 de ani de la marele act istoric al unirii tuturor românilor într-o singură ţară: România. La 1 Decembrie 1918, în vechiul Bălgrad românesc, Alba Iulia de astăzi, s-a desfăşurat Marea Adunare Naţională, care prin rezoluţia sa a consfinţit unirea Transilvaniei cu România – Patria Mamă. Acest măreţ act însemna recunoaşterea deplină a drepturilor naţionale ale românilor, trăitori în pământurile vechii Dacii.

Alături de cărturarii şi marii patrioţi din Ardeal şi Banat, au luat parte la acest moment istoric doi distinşi patrioţi din satul HOMOROG – localitate atestată documentar încă din anul 1202. Numele celor doi patrioţi homorogani merită să rămână mereu în memoria noastră.

Unul dintre ei a fost patriotul VASILE PANTEA (1862-1944), fost membru al Consiliului Naţional Român din Bihor, iar cel de-al doilea a fost ţăranul patriot NICOLAIE COSTA (1895-1976).

Aceştia sunt doar doi dintre miile de români care, cu sudoarea şi sângele lor au scris acea pagină minunată din istoria neamului nostru.

“Jurământ de credinţă-

Pentru ţară şi neamul meu.
Jur în faţa lui Dumnezeu
În faţa jertfei sfinte, pentru Hristos
Să rup din mine bucuriile pământeşti
Să mă smulg din dragostea omenească
Şi pentru învierea neamului meu, în orice clipă,
Să stau gata de moarte – JUR!”
BIRTA ADRIAN – Homorog

2 comentarii:

Care este parerea ta?

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării