30 noiembrie 2010

1 decembrie la Holod


In data de 1 decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia, constituita din 1228 delegati, si sprijinita de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colturile Ardealului si Banatului, a adoptat o Rezolutiune care consfinteste unirea tuturor romanilor din Transilvania si intreg Banatul cu Romania.



Actul Unirii a fost citit de Vasile Goldis la Alba Iulia:
„Adunarea nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania. Adunarea proclama indeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la intreg Banatul, cuprins intre Mures, Tisa si Dunare.”

Tot in acelasi an, sub conducerea Regelui Ferdinand I, romanii de pretutindeni s-au unit intr-un singur stat

La Holod cu acest prilej elevi ai scolii generale  au mers prin primarie si prin sat impartind bentite tricolore tuturor celor intalniti.


Bibliotecar , Solomie Rodica

"Impreuna impotriva violentei"- biblioteca Saniob

 VINERI 26 noiembrie 2010 orele 11 la biblioteca Saniob, elevii clasei I-IV au participat la manifestarea ,,STOP VIOLENȚEI” din cadrul campaniei "Impreuna impotriva violentei".

In prima faza s-au purtat discutii pe aceasta tema. Temele discutate au fost:

Ø Violenta in scoala
Ø Violenta pe strada
Ø Violenta in famili

Dupa terminarea discutiilor elevii au trecut la lucru. Elevii claselor I-II au realizat imioare cu inscrisuri anti violenta , iar ceilalti au realizat tablouri cu desenenul fiecarui elev cu mesaje antiviolenta, cum ar fi : stop violentei, fara bataie, fi intelegator, iubeste-ti colegul.


  
La sfarsit ne-am adunat in curtea scolii unde am facut o prezentare cu aceste lucrari pentru elevii mai mari.Aceste creatii a elevilor si pozele doua saptamani vor fi expuse la scoala, dupa care vor fi mutate la biblioteca Saniob.
Tégy az erőszak ellen” a bihar megyei könyvtárak akciója keretén belül a Berettyócsohaji községi könyvtár és a Szentjobbi általános iskola „Együtt az erőszak ellen” elnevezésű program részeként megbeszélések zajlottak a szentjobbi könyvtárban a következő temákban:

Ø Erőszak az iskolában
Ø Erőszak az utcán
Ø Erőszak a családban
A megbeszélések után kezdetét vette az alkotás. Az elsős és másodikos tanulók szivecskeket rajzoltak s vágtak amikre különböző szlogeneket irtak, a nagyobbak plakátokat keszitettek amelyekre felkerültek az általuk rajzolt, festett erőszakmentes üzenetek.

A végén az iskola udvarán egy csoportkép erejéig összegyült a lelkes csapat ahol bemutatták az alkotásokat a nagyobb diákoknak.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bibliotecar Eniko Laszlo


Împreună împotriva violenţei - filiala Decebal


Fenomenul de violenţă domestică a apărut de îndată ce s-a constatat că, din punct de vedere spaţial şi temporal, nu există limite ale manifestării şi că violenţa domestică e un rău prezent în orice societate. Diferenţele de la o societate la alta sunt date doar sub aspectul frecvenţei şi al formelor concrete pe care le îmbracă. Pe de altă parte, fiecare manifestare a violenţei apare individualizată într-o constelaţie de detalii, care fac ca un anumit tip de intervenţie eficientă într-un caz să fie total nepotrivită în altul. Deci, ca urmare a nevoii de justificări la nivelul comunităţilor au apărut acele mituri sau stereotipuri explicative cum ar fi:
- "alcoolul şi drogurile conduc la incidente de violenţă..."
- "din cauza necazurilor pe care le au, a greutăţilor vieţii o bate...."
- "ea s-a învăţat să fie fără apărare în faţa lui"
- "ea merită să fie bătută, pentru că-l cicălea mereu până-şi ieşea din minţi"
- "violenţa există numai în cuplurile lipsite de educaţie"
- "chiar dacă o bate e un tată bun pentru copii, şi deci trebuie să rămână împreună......."

Toate aceste afirmaţii conţin un dram de adevăr pentru că de fapt relaţia el-ea, cauză-efect reprezintă în realitate o acompaniere reciprocă în cadrul evenimentelor de violenţă domestică. Pe baza funcţionării dominaţiei bărbatului asupra femeii în societăţile patriarhale, pe baza tradiţiei care trece de la o generaţie la alta, se învaţă rolurile de dominator (bărbat) şi de supus (femeie). Sistemul acesta de autoritate în familie, în cadrul căruia loialitatea datorată "şefului" se bazează pe puterea lui de a dispune de bunuri, inclusiv de femei şi copii şi pe respectarea tradiţiei, sunt la fel de naturale şi legitime ca însăşi viaţa. Aşadar, oameni treziţi-vă! Comportaţi-vă ca oamenii! Aveţi curajul de a contracara violenţa îmbrăcată în toate aspectele ei. Fiţi motivaţi pentru a spune "NU" şi a pune piciorul în prag. Aveţi acest drept!

"Toamna în poveşti şi poezii" la filiala "Decebal"

Continuând colaborarea cu Grădiniţa nr. 43, filiala noastră găzduieşte o expoziţie realizată de copii din grupa mare a susnumitei grădiniţe, expoziţie axată pe desene legate de sezonul de toamnă ce se pare că mai are puţin şi se termină. Unele din desene sunt însoţite de poezii ce se referă la toamnă. O parte a copiilor ce au realizat desenele şi-au "lămurit" părinţii să vină să vadă împreună operele create de ei, după care majoritatea au intrat în filiala noastră şi s-au şi înscris ca cititori.

29 noiembrie 2010

"Impreuna impotriva violentei"- biblioteca Dobresti

În data de 25.11.2010 ,orele 14.oo ,s-a desfășurat la Biblioteca comunală Dobrești manifestarea ,,STOP VIOLENȚEI” din cadrul campaniei "Impreuna impotriva violentei".



La orele 14.00 ne-am adunat la bibliotecă ,în jur de 25 de elevi ai Liceului de Arte și Meserii Dobrești , utilizatori frecvenți ai bibliotecii , unde am discutat despre diferite teme care duc la violență .Temele discutate au fost :

1) Violența în scoală,
2) Violența în familie,
3) Studierea relației între abandonul școlar și violența în școală
4) Influența mass-media în formarea elevilor,
5) Studierea relației între plecarea părinților la muncă în străinătate și apariția comportamentului violent la elevi,
6) Studiul implicațiilor folosirii calculatorului în formarea personalității
7) Raportul dintre învățătură, abandon școlar și agresivitate,
8) Implicarea tradițiilor etnice și religioase asupra dreptului la educație al copilului,
9) Dezvoltarea autocontrolului și autonomiei,
10) Mijloace de autoapărare împotriva violenței.
După terminarea discuțiilor am trecut la executarea de desene cu mesaje antiviolență, cum ar fi: VIOLENȚA ÎNSEAMNĂ NEEDUCAȚIE; VIOLENȚA NU ESTE O SOLUȚIE; FII INTELIGENT ,NU VIOLENT; VIOLENȚA NU ÎNVINGE; LUPTĂ ÎN RING ,NU ACASĂ; ACEASTÂ MÂNĂ LUPTĂ PENTRU PACE; ACEASTĂ MÂNĂ NU LOVEȘTE; ACEASTĂ MÂNĂ AJUTĂ; IA ATITUDINE; VIOLENȚA ESTE O PROSTIE.

Bibliotecar Dorina Haidau

"Impreuna impotriva violentei"- biblioteca Astileu

 In 24 noiembrie in cadrul proiectului "Saptamana familiei saptamana fara tv " la biblioteca comunala Astileu a avut loc o intalnire intre parinti , copii (de gradinita  si  scolari scolari mici pana in clasa a  saptea) si cadre didactice,  mediata de bibliotecara Bogdan Nicoleta.
 Desi am confirmat participarea eu si doamna Sateanu Miorita presedinta Uniunii Femeilor , nu am ajuns.

Intalnirea a avut loc intr-un cadru neoficial, au  fost in jur de 15 persoane in micuta biblioteca
S-a   dicutat despre violenta dintre copii, s-au recitat poezii de mai multi autori.
S-au   schimbat opinii intre cadre didactice , parinti si copii.

Doamna Miorita Sateanu a trimis pentru prezentare si discutii materialul urmator:

"Impreuna impotriva violentei"- filiala Iosia

 Violenta este omniprezenta in societatea noastra. Stres la serviciu, conflicte in sanul familiei, altercatii pe strada. Toti ne confruntam cu agresivitatea verbala. Amplitudinea acestui fenomen la nivel mondial este relevata de statistici dramatice. Numeroase studii arata ca violenta ucide mai multe tinere decat cancerul, afecteaza o treime din femeile de pe glob si, de cele mai multe ori, lasa urme adanci, pe viata. Chiar, in sanul familiei unde copiii ar trebui sa fie in siguranta, parintii lasa pe plan secund cresterea si educarea copiilor. Trauma copiilor poate deveni dramatica cu consecinte grave in viitor.   Trebuie sa se inteleaga ca violenta nu este o cale de rezolvare a problemelor, doar o inrautatire a situatiei.  Trebuie odata pentru totdeauna sa se spuna  STOP!   violentei!

Copiii, cititorii fideli ai filialei Iosia dovedesc si de data asta ca sunt mai receptivi si mai sensibili in lupta impotriva violentei, vineri 26 noiembrie 2010 au luat armele : creioanele si pensulele si au alcatuit o expozitie ce vrea sa transmita semnalul de alarma ce trebuie tras impotriva violentei de orice forma.


 







                                                                  Bibliotecar Ilie Monica

Cartea mea de suflet


22 -28 noiembrie este declarata “Saptamana familiei, saptamana fara TV”

In cadrul "Saptamanii familiei, saptamanii fara TV", la Liceul Ortodox "Roman Ciorogariu" din Oradea s-a desfasurat concursul "Cartea mea de suflet". Etapa finala a concursului s-a tinut in data de 25 noiembrie la filiala "Dacia" a Bibliotecii Judetene. Acest proiect isi propune curatarea mintii de "nimicuri", de reclama manipulativa, de violenta programelor tv etc. Am incercat sa-i facem pe copii sa simta apropierea fata de carte si lectura. Au participat copii de varste diferite ( de la cl. a III-a pana la cl. a X-a). Cuprinsi de emotii si de entuziasm, ei au prezentat cate o carte si prin aceasta prezentare au incercat sa ne convinga, si cred ca au si reusit, ca o carte buna este o binecuvantare, un prilej de cunoastere si invatare. Un juriu alcatuit din profesori, bibliotecari si dl dir. adj.Radu Rus au punctat argumentarea prezentarii, vocabularul copiilor dar si materialele ajutatoare( planse, desene, schite, reprezentand personajele, mesajele principale pe care au vrut sa ni le transmita ). Asa am aflat ca preferatii copiilor sunt clasicii literaturii romane dar si cei ai literaturii universale. Speram ca aceasta saptamana "sa dureze" cat mai mult si sa fie un exemplu bun de urmat pentru cat mai multi copii, dar si pentru parintii lor.

"Nepasarea ucide"

Joi 25 noiembrie 2010 , in amfiteatrul Bibliotecii Judetene "Gheorghe Sincai" a avut loc deschiderea campaniei  de Combatere a violentei impotriva femeii.
Prezenti la manifestare  au fost partenerii activ implicati in campanie- Uniunea Femeilor Bihor reprezentata de  doamna Sateanu Miorita presendinta Uniunii,  din partea inspectoratului de politie Bihor a fost doamna Ioana Indries de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii,   Cms.Ungur Gheorghe de la Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane, Centrul regional Oradea,  reprezentanti ai fundatiei SMILES, si ai Inspectoratului Scolar Bihor si reprezentanti ai bibliotecii Judetene.

Referatul prezentat de biblioteca Judeteana s-a numit- Familia, violenta si literatura romana, am incercat sa construim un cadru teoretic, sa il ilustram cu  evenimentele de violenta familiala din literatura romana si sa le prezentam sub forma de spoturi gen- stirile de la ora 5(Delia Pantea si Cipriana Chiriac)


26 noiembrie 2010 la Grupul scolar Ioan Bococi a avut loc a doua intalnire din cadrul campaniei judetene.  Aici  tema de dezbatere a fost : Nu lasa violenta sa intre in clasa ta.
La eveniment au  participat “Ambassador for peace” prof. univ. Agneta Ottander- “Peace University in Stockholm - Centrul Internaţional al Femeii din Stockholm – Suedia, şi prof. univ. Gabriella Kassius, (foto) director executiv al Centrului Internaţional al Femeii din Stockholm - Suedia care vor fi in Oradea pe toata durata campaniei. In mare s-au reluat prezentarile si temele de discutie din ziua precedenta pentru un public  format din elevi si profesori din mai multe scoli oradene. Elevii au  ilustrat o caracatita a violentei cu tentacule care erau formate din alcoolic, drogat, agresat, hot si sechestrat  .
Simona Abrudan a prezentat o forma a violentei pe internet , Cyberbully.


alte articole in presa:

26 noiembrie 2010

Completare echipamente Biblionet

 
"Este foarte important, ca şi copiii să-şi cunoască de mici comunitatea unde trăiesc, să viziteze instituţiile din localitate.

Joi, 25 noiembrie 2010, într-o zi însorită, dar răcoroasă, preşcolarii de la Grădiniţa Floarea-Soarelui din Salonta au ieşit la o plimbare şi au vizitat biblioteca. Alături de doamnele educatoare, micuţii au fost însoţiţi şi de o mămică. Cele trei grupe: „Bárányka” – educatoare Varga Anita, „Csicsergő” – educatoare Gali Teréz, „Micimackó” – educatoare Andrási Annamária, au păşit cu emoţii pragul instituţiei. Vizita fiind anunţată din timp, au fost primiţi în sala secţiei de împrumut pentru adulţi, unde am amenajat spaţiul special pentru acest eveniment. Am discutat despre bibliotecă, carte, lectură, anotimpuri. Au răsfoit enciclopediile şi cărţile cu poveşti pregătite pe mese, au cântat şi – în premieră la această bibliotecă – au vizionat un film de desene animate de pe internet, proiectat pe ecran. Astfel am inaugurat noul echipament (videoproiectorul şi ecranul de proiecţie) oferit prin proiectul Biblionet – lumea în biblioteca mea. Ne bucurăm, că am putut oferi clipe plăcute viitorilor cititori ai bibliotecii.

Rugină Irina, responsabil  Biblioteca municipala Salonta"



23 noiembrie 2010

Impreuna impotriva violentei

Uniunea Femeilor din Bihor este motorul acestui program Şanse egale care face parte din Proiectul S.O.S. Femeia în pericol. Campania de combatere a violenţei din perioada 25 Noiembrie ¬– 10 Decembrie 2010 se numeste Împreună împotriva violenţei

Organizatori locali sunt: Inspectoratul de Politie al Judetului Bihor
Inspectoratul de Jandarmi Judetean Bihor
Inspectoratul Scolar al Judetului Bihor
Administratia Social Comunitara Oradea
Uniunea Femeilor Bihor Oradea
Directia de Munca si Protectie Sociala Bihor.
Directia Generala pentru Asistenta sociala si Protectia Copilului – Bihor.
Biblioteca Judeteana „Gheorghe Sincai” Oradea
Serviciul de probatiuni de pe langa Tribunalul Bihor
Serviciul de Medicina Legala Bihor
Fundatia Smiles

Colaboratori
Directia Judeteana de Tineret
Directia de Sanatate Publica Bihor
Episcopia Ortodoxa Romana a Oradiei
Episcopia Greco-Catolica Oradea
Episcopia reformata Oradea


In data 25 noiembrie, orele 17:00 la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai va avea loc deschiderea oficiala a campaniei cu urmatoarea agenda:
  • Prezentare programului Campaniei de combatere a violentei
  • Prezentarea referatelor pe tematica violentei in familie din partea Biblioteci Judetene
  • Prezentare referat pe tema violentei din partea Inspectoratului de Politie al Judetului Bihor
  • Prezentarea referatelor pe tematica viata de familie din partea Uniunii Femeilor Bihor Oradea

Programul campaniei este foarte vast in derularea lui s-au implicat foarte multe scoli si institutii publice din Oradea, biblioteci comunale, scolare si orasenesti, scoli din comune si autoritati publice locale.

Aceasta campanie se deruleaza paralel cu proiectul propus de Asociaţia ,,Zibo'' in cadrul programului SĂPTĂMÂNA FAMILIEI, SĂPTĂMÂNA FĂRĂ TV, Secţia pentru copii şi tineret a Bibliotecii Judetene, desfasoara in data de 25 decembrie un program special dedicat proiectului.

Va invitam sa participati activ la aceasta campanie si promitem sa va tinem la curent cu desfasurarea programelor propuse .

22 noiembrie 2010

Din expoziţiile lunii noiembrie la Filiala ,,Dacia''

 Spune şi tu: ,,Nu'' violenţei împotriva femeilor!
Violenţa împotriva femeii este o încălcare a drepturilor omului!
25 noiembrie - Ziua Internaţională Pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor - este una dintre cele mai mari acţiuni internaţionale, care atrage atenţia lumii întregi asupra încălcării drepturilor omului. Cercetările întreprinse în diferite ţări au scos la iveală proporţia îngrijorătoare a violenţei asupra femeilor.
În România, conform Legii nr. 217/2003- art.2 (al.1 şi 2), violenţa în familie este definită ca fiind ,,orice acţiune fizică sau verbală săvârşită cu intenţie de către un membru al familiei impotriva altui membru al aceleiaşi familii, care povoacă o suferinţă fizică, psihică, sexuală sau un prejudiciu material".
UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie si Centrul de Informare ONU pentru România organizează campania de 16 zile ,,Femei în umbră. Umbre", având drept obiectiv combaterea violenţei împotriva femeii. Campania începe pe 25 noiembrie, Ziua Internaţională Pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor şi se termină pe 10 decembrie (Ziua Internaţională a Drepturilor Omului).
Pentru eliminarea violenţei de gen, în toate aspectele vieţii sociale de fiecare zi, vă invităm să fiţi alături de noi în a spune: Nu violenţei împotriva femeilor!

Medalion de autor


Liviu Rebreanu (27 noiembrie 1885 - 1 septembrie 1944) - 125 de ani de la naştere - un mare romancier român, dramaturg şi cronicar dramatic, preşedinte al Societăţii scriitorilor români, director al Teatrului Naţional din Bucureşti, membru al Academiei Române.
A pus piatra de temelie a romanului românesc modern. El a rămas în cultura noastră un creator de primă însemnatate, prin operele sale reprezentative ce au asigurat un loc privilegiat în patrimoniul artei.

Sadoveanu, Mihail
(5 noiembrie 1880 - 19 octombrie 1961) - 130 de ani de la naştere.
Scriitor deosebit de prolific, lasă posterităţii o operă care se întinde pe o jumătate de secol, având ,,amploarea unei întregi literaturi''. Considerat de Garabet Ibraileanu ,,cel mai mare poet şi pictor din literatura română", Sadoveanu prin întreaga sa operă dezvăluie frumuseţea şi armonia peisajului natural românesc - adâncă comuniune a omului cu natura. Tot farmecul lui Sadoveanu, ca artist, stă în naraţie, vocaţia lui fiind aceea de povestitor.

19 noiembrie 2010

Legislaţie de Bibliotecă

Dragi colegi,

Revin cu unele completări în domeniul salarizării şi a evaluării bibliotecarilor, precum şi a operaţiunii de inventariere.
Sper să vă fie utile.


ORDIN nr. 2.861 din 9 octombrie 2009
pentru aprobarea Normelor privind organizarea şi efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii
EMITENT: MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 704 din 20 octombrie 2009
Data intrarii in vigoare : 04/11/2009

LEGE nr. 49 din 19 martie 2010
privind unele măsuri în domeniul muncii şi asigurărilor sociale
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 195 din 29 martie 2010
Data intrarii in vigoare : 01/04/2010

HOTĂRÂRE nr. 763 din 21 iulie 2010
pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea concursului sau examenului pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante corespunzătoare funcţiilor contractuale din aparatul propriu al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, precum şi din cadrul unităţilor care funcţionează în subordinea ori în coordonarea acestuia şi aprobarea Regulamentului privind evaluarea performanţelor profesionale individuale, promovarea şi avansarea personalului contractual din aparatul propriu al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, precum şi din cadrul unităţilor care funcţionează în subordinea ori în coordonarea acestuia
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 592 din 20 august 2010
Data intrarii in vigoare : 23/08/2010

Relaţii Internaţionale

Dragi colegi,

Fiindcă domeniul Relaţiilor internaţionale este unul la modă în prezent, dorind să venim în întâmpinarea studenţilor şi a bibliotecarilor din teritoriu, vă prezentăm o listă cu adrese şi link-uri utile pe această temă:


ORGANIZAŢII INTERNAŢIONALE

UNIUNEA EUROPEANĂ- http://www.europa.eu/.
● Parlamentul European -  www.europarl.europa.eu/
● Consiliul Uniunii Europene -  www.consilium.europa.eu/
● Comisia Europeana -  http://www.ec.europa.eu/
● Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene -  www.curia.europa.eu/
● Curtea Europeana de Conturi - www.eca.europa.eu/portal/page/portal/eca_main_pages/home
● Comitetul Economic si Social European -  www.eesc.europa.eu/
● Comitetul Regiunilor -  www.cor.europa.eu/
● Banca Centrala Europeana -  www.ecb.eu/home/html/index.en.html
● Banca Europeana de Investitii -  www.eib.org/
● Agentii comunitare -  www.europa.eu/agencies/community_agencies/index_en.htm
● Jurisprudenta CJCE - www.curia.europa.eu/ro/content/juris/index.htm, www.curia.europa.eu/en/content/juris/c1.htm

ORGANIZAŢIA NAŢIUNILOR UNITE -  www.un.org/
● Adunarea Generala -  www.un.org/ga/
● Consiliul de Securitate -  www.un.org/Docs/sc/
● Consiliul Economic si Social -  www.un.org/ecosoc/
● Curtea Internationala de Justitie -  www.icj-cij.org/
● Consiliul de Tutela -  www.un.org/french/documents/tc.shtml
● Secretariatul general -  www.un.org/sg/
● Tribunalul International Penal pentru fosta Iugoslavie - www.un.org/icty/
● Tribunalul Penal International pentru Rwanda - http://69.94.11.53/



Organisme si institutii specializate:
Organizatia Internationala a Muncii (OIM) -  www.ilo.org/
Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) -  www.fao.org/
Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO)  www.unesco.org/
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) -  www.who.int/
Grupul Bancii Mondiale (BM) -  www.worldbank.org/
Fondul Monetar International (FMI) -  www.fmi.ro/
Organizatia Aviatiei Civile Internationale (OACI) - www.icao.int/
Organizatia Maritima Internationala (OMI) - www.imo.org/  
Organizatia Internationala a Telecomunicatiilor (UIT) -  www.itu.int/ 
Uniunea Postala Universala (UPU) -  www.upu.int/ 
Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM)  www.wmo.ch/
Organizatia Internationala a Proprietatii Intelectuale (OMPI) -    www.wipo.int/
Fondul International pentru Dezvoltarea Agricola (FIDA) -  www.ifad.org/
Organizatia Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Industriala (ONUDI) -  www.unido.org/
Agentia Internationala a Energiei Atomice (AIEA)-  www.iaea.org/


FONDUL MONETAR INTERNAŢIONAL - http://www.imf.org/
GRUPUL BĂNCII MONDIALE - www.worldbank.org/
● Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare -  www.worldbank.org/
● Corporatia Financiara Internationala -  www.ifc.org/
● Asociatia de Dezvoltare Internationala - 
www.web.worldbank.org/WBSITE/EXTERNAL/EXTABOUTUS/IDA/0,,menuPK:51235940~pagePK:118644~piPK:51236156~theSitePK:73154,00.html
● Agentia de Garantare Multilaterala a Investitiilor -  www.miga.org/
● Centrul International de Reglementare a Conflictelor din Domeniul Investitiilor -  www.icsid.worldbank.org/ICSID/Index.jsp

CONSILIUL EUROPEI -  www.coe.int/
● Comitetul de Ministri -  www.coe.int/t/cm/Home_en.asp
● Adunarea Parlamentar - www.assembly.coe.int/DefaultF.asp
● Congresul Puterilor Locale si Regionale -  www.coe.int/t/Congress/default_fr.asp
● Comisarul pentru Drepturile Omului -  www.coe.int/t/commissioner/default_fr.asp
● Curtea Europeana a Drepturilor Omului -  www.echr.coe.int/echr/
● Comisia de la Venetia -  www.venice.coe.int/

ORGANIZAŢIA PENTRU SECURITATE SI COOPERARE ÎN EUROPA www.osce.org/
● Consiliul Pemanent -  www.osce.org/pc/
● Presedintia in exercitiu -  www.osce.org/cio/
● Adunarea Parlamentara -  www.oscepa.org/
● Biroul pentru Institutii Democratice si ale Drepturilor Omului -  www.osce.org/odihr/
● Inaltul Comisar pentru Minoritati Nationale -  www.osce.org/hcnm/
● Forumul de Cooperare in Domeniul Securitatii - www.osce.org/fsc/
● Consiliul Ministerial -  www.osce.org/mc/
● Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Media -  www.osce.org/fom/
● Secretariatul -  www.osce.org/secretariat/
 Unitatea Actiune impotriva terorismului -  www.osce.org/atu/
 Centrul de Prevenire a Conflictelor - www.osce.org/cpc/
 Cooperare Externa -  www.osce.org/ec/
 Sectiunea Gender  www.osce.org/gender/
 Coordonatorul OSCE pentru activitatile economice si de mediu www.osce.org/eea
 Reprezentantul Special si Coordonatorul pentru Combaterea Traficului de Fiinte Umane -  www.osce.org/cthb/
● Curtea de Conciliere si Arbitraj -  www.osce.org/cca/
● Operatiuni OSCE:
o Europa de Sud-Est:
 Prezenta OSCE in Albania  www.osce.org/albania/
 Misiunea OSCE in Bosnia si Hertegovina  www.oscebih.org/oscebih_eng.asp
 Biroul OSCE in Zagreb  www.osce.org/zagreb/
 Misiunea OSCE in Muntenegru  www.osce.org/montenegro/
 Misiunea OSCE in Serbia  www.osce.org/serbia/
 Misiunea OSCE in Kosovo  www.osce.org/kosovo/
 Misiunea de Control OSCE la Skopje  www.osce.org/skopje/
o Europa de Est:
 Biroul OSCE in Minsk  www.osce.org/minsk/
 Misiunea OSCE in Republica Moldova -  www.osce.org/moldova/
 Coordonatorul OSCE in Ucraina -  www.osce.org/ukraine/
o Caucaz:
 Biroul OSCE in Baku -  www.osce.org/baku/
 Misiunea OSCE in Georgia -  www.osce.org/georgia/
 Biroul OSCE in Erevan -  www.osce.org/yerevan/
o Asia Centrala:
 Centrul OSCE in Ashgabad -  www.osce.org/ashgabad/
 Centrul OSCE de la Alma-ata -  www.osce.org/astana/
 Centrul OSCE de la Biskek -  www.osce.org/bishkek/
 Coordonatorul OSCE in Uzbekistan -  www.osce.org/uzbekistan/
 Centrul OSCE de la Dusanbe -  www.osce.org/dushanbe/

ORGANIZAŢIA PENTRU COOPERARE ŞI DEZVOLTARE ECONOMICĂ -  www.oecd.org/
ORGANIZAŢIA MONDIALĂ A COMERŢULUI -  www.wto.org/

18 noiembrie 2010

“Ne vedem la bibliotecă”





“Viaţa Satului” de la TVR1 va găzdui în fiecare duminică timp de 8 ediţii  (24 octombrie – 12 decembrie),  seria de reportaje despre bibliotecile intrate in Programul Biblionet, intitulată " Ne vedem la biblioteca" emisiunea începând cu orele 11:00.

Monica Grecu , specialist PR al biblionet ne explica:
 Reportajele " Ne vedem la biblioteca"  de la TVR – Viata Satului sunt   facute pentru publicul tinta al emisiunii,  pe ideea ca in rural oamenii ar putea sa se duca la biblioteca dar nu o fac (si puteau sa mearga si pana acum, dar n-o faceau).

In sensul asta, am vrut sa promovam initiative care au mai mult sau mai putin de-a face cu Biblionetul,  in biblioteci existand si in prealabil o activitate remarcabila , care a fost doar  facilitata, sa spunem asa, de tehnologie.

Locurile in care s-a filmat au fost alese in functie de ce stiam noi ca se intampla interesant, si am incercat sa fie din zone cat mai variate. Subiectele sunt usor replicabile, fara bani prea multi sau chiar deloc si nu necesita decat putina imaginatie si dorinta bibliotecarului de a ajuta comunitatea: scoala de vara de la Dambovita, cursuri de calculatoare si comunicare in rural in judetul Galati, teatrul de joaca de la Neamt si biblioteca grozava de la Bicaz (unde accentul cade foarte mult pe sprijinul administratiei locale), cursuri cu pensionarii la Medias, ajutorul dat fermierilor pentru subventii  in Harghita si o sa mai fie doua emisiuni, una la Valcea si alta la Filiasi in Dolj (despre educatiua financiara facuta in biblioteca). 

Tot in cadrul campaniei este si concursul pentru liceeni, Azi nu am fost la Biblioteca."

Va invitam sa urmariti materialele filmate, in direct, duminica de la ora 11, sau atunci cand aveti timp la adresa   http://www.youtube.com/user/BiblionetProgram unde vor fi încărcate toate emisiunile seriei.

Vizita de lucru in Grecia

La inițiativa IREX România, cu implicarea ANBPR, 35 de directori de biblioteci județene din întreaga țară au avut ocazia să participe, în intervalul 01-05 Noiembrie 2010, la o vizită documentară în Bulgaria și Grecia.

Proiectată să fie un schimb de experiență și bune practici între bibliotecarii români și cei greci și bulgari, această vizită a avut atât o componentă documentară, cât și una de networking și de strângere a relațiilor de colaborare dintre profesioniștii bibliotecari din cele trei țări.

Cu acest prilej, directorii români s-au întâlnit cu omologii lor din Bulgaria, cu care au împărtășit impresii și recomandări privind implementarea proiectului Global Libraries în cele două țări. Au avut loc o serie de discuții, în plen și pe paneluri, care au pus accentul pe maniera particulară în care România și Bulgaria au înțeles să abordeze provocarea informatizării bibliotecilor


In imagine , doamna Ligia Mirisan , director manager al Bibliotecii "Gheorghe Sincai" Bihor, alaturi de dl director Onuc Nemes- Sibiu, si de doamna directoare Florica Pop- Salaj

Mai multe informatii
Articol in presa locala

16 noiembrie 2010

intalnire cu cartea

In fiecare zi tot mai multi copii ne calca pragul. Insotiti de parinti sau bunici, ei cauta carti, care sa le spuna povesti, sa-i invete lucruri frumoase, sa le cante un cantecel. Ieri , fiind o zi superba de toamna, numai buna pentru plimbare, copiii de la gradinita 53 au venit in numar mare la biblioteca. Au venit la intalnirea cu cartea. Au vazut cum arata o biblioteca, au ascultat, au simtit si au pipait cate o carte. Dincolo de proiecte si parteneriate , treburi de oameni mari, copiii s-au distrat pe cinste. Au si desenat o biblioteca, asa cum au vazut-o ei, cum i-a lasat talentul si ajutat manutele. Iar la sfarsit , au pozat mandri langa geamul pe care am expus lucrarile lor. Le multumim doamnelor ed. de la grupa mare"A" Coturbas Lucretia si Pele Florica , precum si doamnelor educatoare de la gr. mare "C" Bondar Marcela si Dersidan Viorica.

14 noiembrie 2010

Lecturi urbane in biblioteca

Vineri Oradea a fost invitata de Lecturi Urbane sa citeasca la Biblioteca Judeteana in modul original propus de acest proiect .
Evenimentul programat de la ora 17, a inceput pe la ora 16, cu cititori rataciti care incurcasera ora sau ziua. O doamna cauta evenimentul organizat de uniunea femeilor , care se desfasurase cu o zi inainte- am invitat-o sa ramana explicandu-i ce urmeaza sa se intample. Am aflat ca fusese si dansa bibliotecara in Simleu cu multi ani in urma si in final a petrecut aproape 2 ore in sala rasfoind carti.


La ora 17 , cand din partea organizatorilor a luat cuvantul Ioana Ştef, sala era plina, mesele erau asaltate de curiosi cautatori de carti.






Plimbandu-ma si facand poze am mai prins niste momente:
O doamna a venit sa-si vada cartile pe care le donase pentru proiect si a plecat cu alte titluri si autori pe care nu ii avea in biblioteca personala.
O domnisoara tinand cartea Falci in mana si-a amintit cata groaza a reusit sa-i inspire filmul omonim vazut pe vremea cand era copil.
Imaginile din albumul foto sunt edificatoare- s-a citit s-a discutat, s-au impartasit impresii despre carti si s-au facut recomandari.O domnisoara care dorea sa duca o carte unei prietene maghiare a cerut referinte de la o doamna pe care atunci o vazuse prima data... langa carti , conversatiile se leaga foarte usor, se trece peste diferenta de generatie, de pregatire, etnica sau de gen.


Ca structura de varsta au participat toate categoriile de la copii la pensionari si cel mai mult ma bucura ca au fost multi tineri si fiecare a plecat macar cu o carte.


Cei care au gasit carti de care aveau nevoie s-au retras in amfiteatru sa le rasfoiasca , sa discute cu prieteni. Toata lumea s-a simtit foarte bine, multe carti si-au schimbat proprietarul iar eu m-am simtit foarte mandra ca aceasta editie s-a desfasurat in biblioteca.


Lectură neconventională langă lectura conventională cu reguli stricte a bibliotecii.Ar trebui sa imaginam mai multe evenimente de acest gen pentru locuitorii maturi ai Oradiei.

De pe site-ul tineret invatamant

Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării