12 noiembrie 2010

"Vesnicia s-a nascut la sat"

A devenit o traditie colaborarea dintre Biblioteca Judeteana "Gheorghe Sincai" si Uniunea Femeilor Bihor. Ieri 11 noiembrie a avut loc in sala amfiteatru   intalnirea  cu tema "Veşnicia s-a născut la sat"  . 

Cuvantul de deschidere l-a avut doamna director Ligia Mirisan care a vorbit despre traditii si  importanta cunoasterii radacinilor culturii proprii.
Moderatoarea evenimentului a fost Mioriţa Săteanu, preşedinta UFBO. 

 Tot timpul activitatii s-a derulat un  film cu imaginii ale satului arhaic film facut de Abrudan Simona si Popa Adriana.

Mirela Petronie bibliotecară la Biblioteca "Gheorghe Şincai",a prezentat universul rural in literatura romana  :       
"Constanta axiologică a umanismului civilizaţiei româneşti tradiţionale fixează omului în ierarhia valorilor universale o poziţie privilegiată, în egală măsură dominatoare şi responsabilă. Este ipostaza universului perceput antropocentric, acest antropocentrism exprimând nu doar concluzia unei spaţializări a universalului, ci, subsumând raporturi şi valori exhaustive ale conştiinţei umane, un umanism universal. Complexitatea formelor de exprimare ale conştiinţei antropocentrice a civilizaţiei româneşti este extremă, dar aici ne vom referi doar la anumite aspecte literare."   text integral     

Prof. Aurora Pordea, poetă, membră a UFBO, a trecut in revista universul rural in poezia lui Cosbuc- univers surprins in toate momentele posibile- copilarie, tinerete, nunta, traditii , viata , moarte - unde "«Taranul» poetului nu este tipul provincial-nasaudean, cum s-a spus, ci ipostaza bunului-simt al unui popor, ipostaza sa natural-spirituala".

Omul de cultura bihorean Voicu David a deschis seria de recitari cu Blaga:
"Sat al meu, ce porti in nume / sunetele lacrimei, / la chemari adanci de nume / in cea noapte te-am ales / ca prag de lume / si poteca patimei. / Spre tine cine m-a-ndrumat / din scufund de veac, / in tine cine m-a chemat / fie binecuvantat, / sat de lacrimi fara leac.”

Stropul de culoare l-a dat domnul Rin TRipa, actor la Teatrul Arcadia care a recitat cu multa verva o suita de poezii de - Toparceanu, Sorescu,  Avramescu...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării