In dreapta Tisei în Maramureşul Istoric, naşterea poetului nepereche este marcată anual prin organizarea concursului literar „Mihai Eminescu”, ajuns acum la cea de a cincea ediţie. Evenimentul, organizat ca în fiecare an în şcolile româneşti de dl. Ion M. Botoş, preşedintele URRdT „Dacia”, a adunat sâmbătă 29 ianuarie a.c., la Şcoala Medie gr. I-II din Cărbuneşti, elevi, profesori şi părinţi din 12 sate româneşti ale Maramureşului Istoric.
Prezenţa unor personalităţi de seamă ale vieţii politice şi culturale de pe cele două maluri ale Tisei a ridicat prestigiul manifestărilor: europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu, Consulul general al României la Cernăuţi Tatiana Popa, senatorul sãtmãrean Valer Marian – inimos susţinãtor al activitãţilor culturale ale minoritãţii româneşti din dreapta Tisei, Ovidiu Enculescu directorul Editurii RAO din Bucureşti, primari ai comunelor româneşti din stânga şi din dreapta Tisei, ONG-uri partenere din Baia Mare, Oradea, Sighetul Marmaţiei, cadre didactice din ţară şi locale. Activitatea a fost prefaţată de o slujbă religioasă de pomenire în memoria poetului Mihai Eminescu, oficiată la Biserica Ortodoxă din Cărbuneşti de către preotul paroh MIHAI MARINA, preotul Vasile Luţai din Vişeul de Sus şi preotul Gavril Măgureanu din Racşa.
Prin vers şi melodie, elevii participanţi la concurs ni l-au restituit magistral pe: "Domnul Eminescu /Domnul cel de pasăre măiastră/Domnul cel de nemurirea noastră…”. Recitarea din lirica eminesciană a fost dublată de interpretarea unor romanţe pe versuri ale marelui poet. "Pe lângă plopii fără soţ...", “De ce nu-mi vii”, "Sara pe deal", "La steaua”, "Somnoroase păsărele", au răsunat duios, învăluind sala şi coborând dumnezeirea eminesciană printre cei prezenţi...Talentul şi strădania elevilor a fost răsplătită cu premii constând în carte românească oferită cu generozitate de invitaţii şi instituţiile partenere din patria mamă, diplome de merit acordate atât elevilor cât şi invitaţilor. Este de remarcat şi apreciat faptul că nici unul dintre elevii prezenţi, nu a părăsit sala fără o carte românească în mână ! De asemenea a fost acordat un premiu special din partea postului de radio din Sighetul Marmaţiei şi un premiu surpriză pentru doi participanţi din partea Asociaţiei “Morăriţa” din Oradea.
La ediţia a cincea a concursului literar „Mihai Eminescu” din satul românesc Cărbuneşti, a fost citit mesajul d-nei prof. Dir. Manager General Ligia Mirişan al Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai“ din Oradea, care în baza protocolului de colaborare semnat în vara anului 2010 a oferit premii în cărţi premianţilor, iar prof. Alina Dat de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida“ în vizită în premieră, în Maramureşul Istoric la invitaţia Asociaţiei Morăriţa, a fost desemnată membru al juriului, studiind totodată posibilitatea aplicării aici a unor proiecte educative împreună cu şcoala pe care o reprezintă. Am admirat devotamentul şi implicarea organizatorilor acestui eveniment, dovadă clară că respectul faţă de valorile culturii române, faţă de tradiţie şi faţă de graiul dulce românesc este cel care uneşte un neam, care-i conferă valoare şi dăinuire.
,,Prin Eminescu, simţim nevoia regăsirii în cultura românească şi în creaţia ei. Prezenţa delegaţiei noastre la această ediţie organizată în frumosul sat Cărbuneşti, pecete reală a iernilor copilăriei, dovedeşte că ne străduim să apărăm sentimentul naţional românesc, acolo unde este el! Mulţumim frumos managerului Samuel Morna de la S.C. Ovis Tour S.R.L. Nojorid pentru susţinerea deplasării şi d-nei Director Prof. Georgeta Sadoveanu de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida“ care distinge importanţa acestor relaţionări şcolare“ – a declarat în exclusivitate pentru ziarul Crişana, dl. Tiberiu Moraru preşedinte al Asociaţiei Morăriţa, conducătorul delegaţiei.
A doua zi, la încheierea manifestărilor dedicate geniului tutelar al culturii române Mihai Eminescu, Consulul general al României la Cernăuţi d-na Tatiana Popa, împreună cu reprezentanţi ai gazdelor şi ai invitaţilor din Oradea şi Cernăuţi, au depus flori la bustul poetului aflat în satul Biserica Albă.
prof. Alina Dat
Tiberiu Moraru
Asociatia Morarita
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Marketing digital pentru bibliotecari
„Marketing digital pentru bibliotecari”, atelier online organizat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din Ro...
Wikipedia
Rezultatele căutării
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Care este parerea ta?