19 februarie 2011

Saptamana Casatoriei - incheierea campaniei

La organizarea campaniei, din perioada 7-15 februarie au colaborat Primaria Municipiului Oradea, Inspectoratul Scolar al Judetului Bihor, Inspectoratul de Politie, Biblioteca Judeteana ”Gh. Sincai”, Administratia Sociala Comunitara Oradea si Episcopia Unita cu Roma Greco–Catolica

Raportul campaniei elaborat de doamna Miorita Sateanu creioneaza imaginea si impactul activitatilor.

Locatiile in care s-au desfasurat activitatile au fost : Biblioteca Judeteana ”Gh. Sincai”, Grupul Scolar “Ioan Bococi”, Penitenciarul de Maxima Siguranta Oradea, sala de sedinte din sediul Partidului Romania Mare, salile de clasa de la Liceul teologic “Greco - catolic" Oradea, amfiteatrul nr. 3 din Facultatea de Stiinte Socio–Umane Oradea, Biserica Manastirea Franciscana “Maica Domnului".

Grupurile abordate au fost cele de elevi ai claselor terminale de la toate profilele si cadrele didactice din unitatile de invatamant, persoane adulte private de libertate, membri ai organizatiei de tineret, organizatia de femei, membrii de partid si conducerea locala a organizatiei de partid P.R.M., studenti ai facultatii de Stiinte Socio-Umane, bibliotecari si reprezentantii bibliotecilor comunale si orasenesti din judetul Bihor, grupul de familii din cadrul “Aliantei familiilor“ care frecventeaza Biserica Franciscana.

Modurile de abordare a temei campaniei au sensibilizat auditoriul si au




avut rezonanta in inimile multor participanti. Invitatii care au sustinut temele, prezentarile si filmele vizionate au determinat discutii aprinse intre participanti.
Casatoria este un subiect de discutie extrem de sensibil, informatia despre implicatiile acestui angajament nu apare in viata totdeauna la momentul potrivit, de aceea campaniile de informare de acest tip nu sunt de prisos. Doamna Miorita Sateanu presedinta UFB, a hotarat ca in acest an va mai organiza evenimente de informare pe aceasta tema .





UNIUNEA FEMEILOR BIHOR ORADEA

 Str. Iuliu Maniu nr. 64

Adresa pentru corespondenta:

410410 ORADEA 

Str. Predeal nr. 4 AN 12 qap.14

Telefon 0359426134, 0770140956

E-mail :unfemei @yahoo.com

Daomna  Sateanu prezentând raportul

Nr. 18 / 15 februarie 2011 

 









RAPORT DE ACTIVITATE

 CAMPANIA “SAPTAMANA CASATORIEI

 PERIOADA 7-15 FEBRUARIE 2011

           

La organizarea campaniei , din  perioada 7-15 februarie au colaborat  Primaria Municipiului Oradea, Inspectoratul Scolar al Judetului Bihor, Inspectoratul de Politie, Biblioteca Judeteana”Gh. Sincai,”Administratia Sociala Comunitara Oradea si Episcopia Unita cu Roma Greco – Catolica  

Deschiderea oficiala  7 feb 2011 

Locatia; Biblioteca Judeteana ”Gh. Sincai”

Campania “Saptamana casatoriei “ s-a dechis oficial in amfitearul Bibliotecii Judetene “Gheorghe Sincai “ Oradea in ziua de Luni prele 17,00

Moderator : Delia Pantea coordonator asistent al proiectului “Saptamana casatoriei “, din partea Bibliotecii Judetene”Gh. Sincai .

Importanta si valoarea institutiei casatoriei a fost  prezentata de catre Miorita 

Sateanu – coordonatorul proiectului .Tema principala “Casatoria nu-i un mar din care sa musti si apoi sa-l arunci”  a fost prezentata de catre ing. Sateanu Miorita

Datele statistice privind fenomenul demografic din judetul Bihor a fost sustinut de catre Olimpia Posan, reprezentanta Serviciului de Stare civila din cadrul Primariei Oradea.

Tema “Casatoria – abordari culturale“ a fost prezentata si ilustrata cu imagini inedite , de catre Doina Rusneac bibliotecara a Bibliotecii Judetene “Gh. Sincai “S-a trecut in revista evolutia institutiei casatoriei de-a lungul timpului, in istoria omenirii cu explicatii privind formarea cupurilor, importanta si obligatia fiecarui partener in viata de familie, implicatii legislative, servicii sociale si expresia libertatii sexuale practicate in contexul civilizatiei moderne actuale.

 Toate acestea au fost illustrate cu aforisme din literature universala 

O prezentare foarte importanta privind cele mai recente publicatii si lansari de carte pe tema “casatoria “ a fost oferita de catre parintele Mihai Tegzes- preot in cadrul Episcopiei Unite cu Roma Greco-Catolica.

 Prin scurtele recenzii ale cartilor prezentate a reusit sa scoata in evidenta valoarea  intemeierii familiei prin actul de credinta a partenerilor cuplului , in fata Sfantului Altar. Parintele Tegzes ne-a recomandat sa citim cartea lui Tobit .

Intalnirea s-a incheiat cu  cantece si recitari interpretate de catre prof. Maria Matei , Doina Iliescu din comuna Bulz si Bodi Ileana din partea organizatorilor.

          Masa rotunda – Marti 8 februarie 2011, orele 10:50

Locatia :Grupul Scolar “Ion Boccoci

Participanti: elevii claselor terminale de la toate profilele si cadrele didactice  din unitatea  de invatamant.

 Dupa cuvantul de deschidere a directorului adjunct - doamna Popovici Mihaela care a prezentata importanta educativa a campaniei  ”Saptamana casatoriei” a urmat cuvantul doamnei prof.  Albu Elena pentru a scoate in evidenta greutatile in care  cresc si traiesc copii proveniti din cupluri nelegalizate, din concubinaj si din familii dezorganizate, cunoscut fiind faptul ca in scoala sunt  elevii care sunt  in situatii similare.

Tema principala “Casatoria ..moft, traditie sau stil de viata “ in conceptia lui  Emil Marian Ember – preot , membru al Asociatiei “Alianta Familiilor” a fost prezentata de catre ing. Sateanu Miorita- presedinte al Uniunii Femeilor Bihor Oradea.

 Discutiile interactive cu participantii, au scos in evidenta faptul ca elevii nu cunosteau conditiile legale in cazul intemeierii casatoriilor, dar erau interesati sa cunoasca posibilitatile oferite de stat pentru persoanele cu probleme sociale de risc, care doresc sa se casatoreasca si  sa formeze  o familie.

 Interesanta a fost informatia oferita de catre 2 elevii care au un copil acceptat de catre parintii cuplului , care-l si cresc in conditiile in care eleva si-a asumat riscul si raspunderea pentru pastrarea copilului. Cuplul este  sustinut de catre ajutoarele sociale oferite de catre legislatia actuala.

La masa rotunda a participat si reporterul de la Radio Romania Actualitati domnul Stelian Radu Cacuci- care a transmis in direct interviul acordat de o eleva din clasa XII E eleva mama  -  de  doamna director adj. Popovici Mihaela,  de   doamna  Miorita Sateanu – organizator al  mesei rotunde .

          Masa rotunda Miercuri - 9 martie 2011, orele 13,00

 Locatia : Penitenciarul de Maxima Siguranta Oradea 

 Participanti: persoane private de libertate. 

Invitati : - prof. Voichita Rat - secretar general al Uniunii Femeilor Bihor Oradea

-preot Dan Lele Capelanul Penitenciarulul

-preot Silviu Dobai- secretar al Protopopiatului Ortodox Oradea

  Moderator doamna Diana Florea – sef serviciu educatie, din partea Penitenciarului .


Importanta si valoarea institutiei casatoriei a fost  prezentata de catre Miorita 

Sateanu – coordonatorul proiectului.


 Avand in vedere ca marea majoritate a participantilor  la intalnire erau tineri,    s-a prezentat  materialul  “ Prevederile Codului familiei, necesar a fi cunoscute intainte de incheierea casatorieie” , de catre doamna prof.  Voichita Rat- secretar general al Uniunii Femeilor  

Tema principala a intalnirii a fost: ”Casatoria nu-i un mar din care sa musti si apoi sa-l arunci” prezentata de ing. Sateanu Miorita.  Aceasta a constituit o baza de discutii si o subliniere a importantei actului adminstrativ de casatorie si a casatoriei religioase- a nuntilor, cu nasi si alai de nuntasi ca un eveniment unic in viata de familie. Casatoria ca o taina de credinta a fost prezentata de catra preot Siviu Dobai si de catre Capelanul Dan Lele. Acesta lucrand ca duhovnic, cunostea starea sufleteasca a participantilor si gandurile si visurile lor fata de actul de casatorie. Multi dintre participanti traiau in cupluri - concubinaj  dar au recunoscut ca acest fapt dauneaza partenerilor si mai ales au o influienta negativa asupra vietii copiilor lor. 


 Inainte de incheiere intalnirii, Miorita Sateanu a facut o propunere, ca toti participantii sa faca un exercitiu de concentare spre persoana iubita lor : sotii, concubine, sau mame si sa le trimita  un gand de dragoste, de apreciere si multumire ca in aceste contitii ( detentie ) nu au fost parasiti de catre partenerele lor. 

 La intrebarea adresata de Miorita Sateanu : cine traieste in concubinaj si la incheierea perioadei de pedeapsa doreste sa se casatoreasca official ?

S-au prezentata 2 participanti  la a caror cununie , nasa va fi Miorita Sateanu, asa cum s-a angajat , pentru a incuraja viata familiala legalizata.


         Masa rotunda – Miercuri 9 februarie 2011, orele 18,00

 Locatia : sala de sedinte din sediul Partidului Romania Mare

 Participa : organizatia de tineret, un grup din organizatia de femei, membrii de partid si conducerea locala a organizatiei de partid P.R.M.

 Invitati : membrele Uniunii Femeilor Bihor Oradea

 Moderator prof. Chirluta Mariana, membra in comitetul de conducere al P.R.M. filiala Bihor si al oragnizatiei de femei.

 Importanta si valoarea institutiei casatoriei a fost  prezentata de catre Miorita 

Sateanu – coordonatorul proiectului “Saptamana casatoriei” prim tema conceputa de catre preot Emil Marian Ember sub titlul :“Casatoria .. moft, traditie sau stil de viata”

 Avand in vedere Statului partidului P.R.M., ca un sustinator al traditiilor nationale, tema prezentata a fost foarte bine primita si comentata . La baza comentarilor si a discutiilor, in care s-au implicat in mod special  tinerii, prezenti, au stat obiceiurile si traditiile stramosesti legate de obilgativitatea casatoriei pentru a intemeia o familie crestina. Deasemenea tinerii au combatut atitudinile moderne de viata in concubinaj, viata in cupluri nelegalizate si neoficializate prin sfanta casatorie in fata Altarului sfant . 

In general, atitudinea libertina a tinerilor, a fost aspru criticata de participanti, considerand insuficient de combativa educatia primita in familie, scoala si  uneori si in biserica sau la orele de religie din unitatile de invatamant .

 Deschiderea discutiilor si sustinerea justificata a acestor probleme a fost foarte eficienta , fapt pentru care prezentatarea temei principale a masei rotunde, Miorita Sateanu, a oferit tinerilor 3 inimioare simbol a sarbatorii de Valentay’s day  ca semn de apreciere pentru contributia lor in derularea activitatii cuprinsa in “saptamana casatoriei” in favoarea casatoriei legalizate si oficializate in fata Altarului Biserices. 


        Colocviu studentesc- Joi -10 februarie 2011, orele 13,00

Locatia: amfiteatrul nr. 3 din  Facultatea de Stiinte Socio – Umane Oradea 

 Participa : studentii  facultatii

Moderator : prof. univ. Aurora Gavris

Invitati:Cosma -Marcel- subcomisar al Inspectoratului de Politie al Judetului Bihor  - Dan Ionescu – director de programe - reprezentant al asociatiei “Agape”, cadre universitare si alti participant

 Deschiderea colocviului de catre prof. Gavis Aurora, a fost urmata de prezentarea filmelor- titrate din Limba engleza, de catre domnul Dan Ionescu

Dupa vizionarea filmelor, studentii au lansat discutii intr-o maniera foarte libertina, demonstrand ca progresul si libertatea au inlesnit viata in cupluri de proba si tatonaj pentru a cimenta legatura, dar nu intotdeauna, un  mariaj este corespunzator  aspiratiilor tineretului modern si liber cugetator. 

 Sateanu Miorita a informat studentii despre initiativa de a organiza o campanie sub denumirea “saptamana castoriei” pentru a modela comportamentul studentilor si a-i indruma sa respecte institutia casatoriei prin legalizarea cuplurilor si mai ales pentru a asigura o viata nestigamtizata pentru copii proveniti din aceste cupluri - concubinaje


        Colocviu elevilor – Vineri 11 februarie 2011 orele 9,00

Locatia : salile de clasa de la Liceul teologic “Greco - catolic ‘Oradea

Participaniti: elevii celor 4 clasele terminale, respectiv clasele XI A si XI B si XII A si XII B din liceu

Moderator ; prof.Gurau  Dorina , cadru didactic la Liceul Teologic Greco Catolic  

 Invitati : reprezentantul Inspectoratului de Politie al Judetului Bihor, subcomisar Cosma  Marcel si membre ale Uniunii Femeilor Bihor Oradea

Deschiderea colocviului a fost asigurata de catre prof. Gurau Dorina prin prezentarea programului campaniei “Saptamana casatoriei”

 A urmat prezentarea de catre Miorita Sateanu, a temelor concepute de catre preot Emil Marian Ember de la Facultatea de Teologie Greco - Catolica Oradea, sub titlul :“Casatoria .. moft, traditie sau stil de viata”si “Casatoria … merita?”

 Discutiile cu elevii, privind necesitatea unei casatorii religioase, au condus la sustinerea educatie religioase in scoli si la cunoastrea Sfintei Scripturi care stabileste- casatoria ca o taina de credinta sacramentala.

 Procedeul prezentat, a fost repetat si condus spre finalitate in cele 4 clase terminale ale Liceului Teologic Greco- Catolic Oradea 

 In incheiere la intrebarile moderatorului s-a stabilit ca in scoala exista prietenii care  au in general o durata de cca 8 -12 luni


           Masa rotunda -  Vineri 11 februarie 2011 orele 13,00

 Locatia : Sala de sedinte de la Biblioteca Judeteana”Gheorghe Sincai”

 Participanti : bibliotecarii si reprezentantii bibliotecilor comunale si orasenesti    din judetul Bihor, 

  Invitati - Dan Ionescu – director de programe - reprezentant al asociatiei “Agape”, 

Moderator : Delia Pantea coordinator asistent al proiectului “Saptamana casatoriei “, din partea Bibliotecii Judetene”Gh. Sincai “

Doamnele  Bodi Ileana si prof Doina Iliescu   

In deschiderea intalnirii, doamna moderator Delia Pantea a prezentat importanta colaborarii si raspandirii in reteaua bibilotecilor din judet al temelor prezentate in cadrul desfasurarii  proiectului’”Saptamana casatoriei” 

A urmat  prezentarea  de materiale video educaţionale şi motivaţionale, filme- titrate din Limba engleza, de catre domnul Dan Ionescu- sub denumirea  "Căsătoria sub asediu" (partea I a programului Adam sau Eva).
Discuţiile pe marginea subiectelor oferite de filmele vizionate au scos in evidenta evenimentele nedorite, care pot interveni intr-o relatie de casnicie si chiar de concubinaj si sugestii pentru rezolvarea sau inlaturarea lor prin constientizarea partenerilor de efectele unor comportamente paralele cu viata de cuplu.

Participantii au fost impresionati profund de filmele vizionate.

O scurta informare despre progamul derulat in Campania ”Saptamana casatoriei”  a fost prezentat de catre Sateanu Miorita, dupa care s-a dat citire temei: “Casatoria .. moft , traditie s-au stil de viata”- elaborata de catre preot prof. Emil Marian Ember de la Facultatea de Teologie Greco- catolica Oradea .

Doina Rusneac , bibliotecara a Bibliotecii Judetene a sustiut prezentarea ”Casatoria -abordari culturale.”

 

 Ilustrarea acestor evenimente s-a facurt de catre membrele Uniunii Femeilor Bihor Oradea, prin poeziile recitate de catre poeta debutanta Bodi Ileana si interpretarea unei balade populare, de catre prof. Doina Iliescu din comuna Bulz- judet Bihor.


             Intalnire cu tinerii – Duminica – 13 februarie  2011, orele 18,00

Locatia : Biserica Manastirea Franciscana “Maica Domnului”

 Participanti: grupul de tineri care frecventeaza Biserica Manastirea Franciscana “Maica Domnului” si credinciosi Greco- catolici

Moderator: preot paroh- Mihai Vatamanelu

 Invitati: grupul de tineri de diverse confesiuni din Departamentul de Tineret al Uniunii Femeilor Bihor Oradea 

O introducere deosebit de seminificativa asupra motivatiei sacramentului casatoriei si necesitatea intelegerii acestei taine de credinta de catre toti credinciosii, a fost prezentata de catre parintele Mihai Vatamanelu

 Tema intalnirii a fost prezentata de catre Sateanu Miorita, sub titlul :”Casatoria nu-i un mar, din care sa musti si apoi sa-l arunci”, care a scos in evidenta comportamente necorespunzatoare in conduit moral - civica a tinerilor si situatii compormitatoare de cupluri si viata in concubinaj .

A fost sustinuta si motivatia organizatii campaniei “saptamana casatoriei “ care se inscrie in actiunea ecumenica al Anului pastoral :”casatoria si botezul”

Reactia tinerilor ,constatata din discutiile desfasurate dupa incheierea oficiala a intalnirii, a fost de a sustine frumusetea si importanta  intemeierii familiiei prin actul sacramental al casatoriei si al juramantului din fata Altarului sfant.

 

             Intalnire cu familiile – Marti - 15 februarie 2011, orele 18,00

 Locatia: Biserica Manastirea Franciscana “Maica Domnului”

 Participanti: grupul de familii din cadrul “Aliantei familiilor “ care frecventeaza Biserica Manastirea Franciscana “Maica Domnului” si credinciosi Greco- catolici

Moderator: preot paroh Mihai Vatamanelu

Intalnirea a debutat cu derularea lunara a programului specific pentru intalnirea grupului de familii, sub indrumarea  preot paroh- Mihai Vatamanelu. 

Sub titlul “Stapanirea de sine”-moderatoul a oferit spre meditare notiuni  care definesc aceasta virtute, in contextul vietii de familie, a relatiilor de cuplu , moderand situatiile de criza din familie care pot duce la dezbinare. 

Stapanirea de sine este virtutea care este sustinuta de puterea care  se primeste educatie si mai ales prin credinta. 

Participantii au meditat asupra notiunilor si  au explicat  corect, interpretarea intelesului si a sensului acestea in conceptual familiei legal constituita 


Tema  prezentata de catre Sateanu Miorita in cadrul  campaniei ”saptamana casatoriei “ a fost :  “Casatoria .. moft , traditie, sau stil de viata”a fost elaborata de catre preot prof. Emil Marian Ember de la Facultatea de Teologie Greco- catolica Oradea.

 In continuare s-a expus motivatia desfasurarii, initiatorii, rezultatele scontate prin derularea  campaniei “Saptamana casatoriei “, precum si cateva din obiectivele realizate in aceasta actiune. 


Coodronator de proiect

Ing. Sateanu Miorita

presedinte Uniunea Femeilor Bihor Oradea


 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Marketing digital pentru bibliotecari

„Marketing digital pentru bibliotecari”, atelier online organizat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din Ro...

Wikipedia

Rezultatele căutării