Saptamana casatoriei, ne-a readus impreuna in amfiteatrul Bibliotecii Judetene
„Gheorghe Sincai” din Oradea, in prima campanie a anului 2010, organizata si promovata de către Uniunea Femeilor Bihor.
Oaspeti si invitati ai zilei de 7 februarie 2011 au fost: Miorita Sateanu presedinta UFB Bihor, organizator al evenimentului, Posan Olimpia functionar la Oficiul Starii Civile al Primariei Oradea, parintele Mihai Tegzes preot greco-catolic, din partea ASCO Oradea au fost prezente Galis Ioana si Andor Mihaela. In sala au mai fost reprezentante ale ordinului franciscan tertiar, reprezentante ale unor partide politice - PSD, PRM, UFB, educatoare, profesoare.
Momentul liric a fost creat de doamnele: Maria Matei prof. pensionara din Sanmartin, Doina Iliescu prof. pensionara din Bulz si Bodi Ileana poeta.Prezentarile si interventiile au fost atat de interesante incat fiecare ar merita o postare speciala, la fel si discutiile si experientele personale traite si povestite.
Doamna Miorita Sateanu a subliniat in prezentarea dansei ca fundamentul casniciei este cumpatata ratiune dublata nu de indragostire - emotie irationala, ci de iubire - acel sentiment, dulce, amar, sfasietor sau mangaietor, care supravietuieste in timp cu sacrificii.
Parintele Tegzes ne-a recomandat sa citim cartea lui Tobit .
Posan Olimpia ne-a prezentat cateva date statistice: numarul casatoriilor a scazut de la 1671 in 2009 la 1552 in 2010, numarul divorturilor consemnate a crescut de la 440 in 2009 la 546 in 2010. In luna ianuarie 2011 datorita schimbarii legislatiei care permite desfacerea casatoriei in fata ofiterului starii civile s-a ajuns ca numarul divorturilor sa fie mai mare decat cel al casatoriilor.
Doina Rusneac, bibliotecara la CIC, a facut o incursiune istorica si literara in abordarea casniciei prin secole.
Mirela Petronie a pregatit o bibliografie selectiva pe acesta tema foarte vasta si controversata.
Eu am avut cinstea sa moderez acest eveniment.
Discutiile au impus concluzii: 10, 20, 30, 40 de ani de casnicie nu se parcurg fara un efort asumat. Pregatirea tinerilor pentru acest pas este in zilele noastre insuficienta. Se poate face mult mai mult pentru ca tinerii sa ajunga la acest angajament in cunostinta de cauza. Diferenta intre asteptari si realitate este foarte mare, iar rezultatul sunt dramele familiale de care auzim de mult prea multe ori.
Saptamana va continua conform agendei anuntate.
Bibliotecar Delia Pantea
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Care este parerea ta?