31 martie 2011

Cine ştie mai multe- Biblioteca Colegiului Octavian Goga din Marghita

“Un popor fără cultură e uşor de manipulat” spunea Immanuel Kant. Dar la fel este cu orice popor care are o cultură şi nu o cunoaşte. Şi pentru că “fiecare epocă stă pe umerii vremurilor trecute” (M.
Eminescu), a-ţi cunoaşte înaintaşii şi faptele lor devine o necesitate.

Legat de aceasta, în perioada 23- 25 martie în cadrul Colegiului Naţional “O. Goga”, Marghita s-a desfăşurat un concurs cultural sub titlul “Cine ştie mai multe despre Marghita?”. Avându-i ca realizatori pe prof. Meda Vlaicu, prof. Zenovia Mihuc şi bibliotecar Elisabeta Stan
Activitatea a urmărit în primul rând creşterea nivelului de informare a tinerilor cu privire la tradiţia, istoria, arta, într-un cuvânt, cultura oraşului nostru. La concurs au participat cinci echipe a câte patru elevi ( XA, XB, XC, XIA) şi profesorii lor coordonatori, diriginţii claselor.
Jurizarea a fost asigurată de un grup de profesori ai colegiului avându-l ca preşedinte pe dir.prof. Sas
Marcel Emil. Astfel, pentru o mai bună cunoaştere a trecutului municipiului Marghita, o aşezare urbană din nordul judeţului Bihor cu o populaţie de o mare diversitate culturală, de naţionalitate şi confesională cuprinzând aproximativ 17 000 de locuitori, de o mare importanţă economică în judeţul nostru, li s-a propus elevilor participanţi o temă de cercetare – Marghita interbelică.
Utilizând documente aflate la biblioteca orăşenească, la biblioteca colegiului sau culegând informaţii de la persoane vârstnice care încă locuiesc în Marghita şi în împrejurimile ei, elevii au reuşit să-şi formeze un important bagaj de cunoştinţe despre trecutul zonei dar şi să-şi dezvolte abilităţi şi deprinderi de relaţionare socială. După o perioadă de cercetare şi documentare elaborată a elevilor a început şi competiţia care s-a întins pe o perioadă de două zile. În prima zi de concurs echipajele au prezentat în faţa juriului informaţiile culese, fiecare abordând un domeniu specific de cercetare: educaţie, oameni celebri, cultură, administraţie, politică.

 Rezultatele au fost excelente având în vedere diversitatea şi ineditul informaţiilor culese dar şi a diversităţii şi a creativităţii de care au dat dovadă copiii în ceea ce priveşte modalitatea de prezentare (scenete, interviuri, prezenare în power- point). La sfârşitul zilei juriul a făcut o departajare dificilă şi strânsă ca punctaj, echipele fiind sensibil egale ca valoare. A doua zi a concursului a adus în atenţia juriului dar şi a multor elevi susţinători din clasele participante un concurs de întrebări prezentat într-un mod special, plin de vitalitate şi umor de prof. Cristian Chirobocea.  Şi aici echipajele au avut ocazia să-şi testeze cunoştinţele în domeniile mai sus amintite iar participanţii să primească informaţii utile. Departajarea a fost la fel de dificilă şi acum fiind nevoie de întrebări de baraj. La final echipa clasei a X-a B (Deac Florina, Hava Marina, Chichineşdi Manuela, Oros Mihaela) a fost desemnată câştigătoare. S-au acordat premii şi diplome de participare.
 Noi ne cunoaştem istoria
A fost mai mult decât interesant, aproape emoţionant să descoperim lucruri, oameni, locuri vechi de o noutate spirituală şi sufletească pentru noi. Constituirea şcolilor, clădirile vechi, locuri pline de nostalgie azi, oameni importanţi – patroni spirituali azi, activităţi şi obiceiuri moştenite până acum sau pierdute, toate acestea ne-au îmbogăţit. Dar cred ca un beneficiu şi mai mare a fost gustul comuniunii şi al relaţionării – profesori, elevi, colegi, prieteni. Şi-au mai adus contribuţia într-un fel sau altul profesorii Tatiana Voicu, Livia Moisa, Stan Gheorghe, Pop Claudia, Rodica Ursan, Margareta Pop (dir. educativ), Simona Sarca (dir. adj.), Liliana Bodor, Cristian Bota, Cristi Costelaş.

 Ne dorim ca acesta să fie doar începutul activităţii şi vrem să continuăm la anul cu o altă perioadă de cunoscut pentru că nu vrem să uităm: un popor poate “pieri din lipsă de cunoştinţă” ( Osea 4,6- Biblia). (Cristian Bota)

 prof. Zenovia Mihuc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării