31 martie 2011

America - arta, sport, diverse

Vineri 25 martie
Programul se termina in jur de ora 16 azi.
Suntem pregatiti sa incercam bazinul olimpic al bazei sportive dar aceasta nu se deschide decat la ora 17. In drum trecem pe langa Muzeul de arta Krannert care poate fi vizitat gratuit.

Intram si prima sala in care nimerim e o mica pinacoteca   donata de o familie americana Kinkead cu pictura clasica europeana si nu orice- un Rembrandt, un Gauguin si ce imi place mie cel mai mult un Pissaro - Pont Neuf.

Alta incapere alt stil – Speaker project – din materiale gasite – de exemplu panouri de semne de circulatie, scanduri de lemn, conuri de semnalizare, artistul Juan Angel Chávez a creat o sculptura uriasa numita Speaker Box pe care oricine e invitat sa o incerce cu tot felul de sunete.
In alte sali ne intalnim cu alte culturi- africana, engleza si americana , si chinezeasca.
Un poem chinezesc ne atrage atentia :

Intram intr-o sala cu peretii negri pe care cineva a desenat cu creta tot felul de chestii- banuim ca la diferite intervale de timp peretii sunt curatati si o noua opera de arta va lua viata.

De la arta la sport nu este decat o alee pe care o parcurgem rapid.
ARC e plin de oameni. Sunt sali de baschet, de Squash, in sala de antrenament pentru lupte sau yoga cineva isi exerseaza pozitiile de kata, bazin olimpic, sauna, sute de metri cu aparate de forta sau de fitness. Pentru studentii din campus este gratuit.

Remarcam ca sunt multi tineri de diferite rase, predomina chinezii zilele astea, probabil sunt studenti si nu au plecat pe la casele lor in scurta vacanta de primavara. E liniste, peste tot, noi cred ca suntem cei mai veseli si galagiosi.

Sambata 26 martie 2011

Azi am vizitat biblioteca Arthur care serveste comunitatea Amish, am vizitat o casa Amish si am luat masa de pranz intr-o alta casa Amish.


Grupului nostru i s-a alaturat un un grup de americani- 4 din Iowa si 2 din Minessota in timpul vizitei si al mesei. Am profitat de vecinatatea la masa sa discutam.  Erau in excursie prin tara, si de la pranzul Amish mergeau la o licitatie in Arthur.
I-am intrebat ce cauta sa cumpere- au zis ca orice- nu se stie. O licitatie insemna multa distractie si poti pleca de acolo cu mobila, sau un animal sau orice altceva. Ma gandesc la stilurile diferite pe care le avem noi fata de ei in a aprecia distractia .

Domnul in varsta din fata mea, cred ca avea un inceput de parkinson , si parca era deprins din filmele western vechi- acolo putea intruchipa personajul batranelului simpatic care mesteca guma, e intelept, are fata ridata ca o scoarta de copac si vorbeste fara sa spuna in intregime cuvintele.

Imi povestea ca a a lucrat ca electrician in multe firme si companii, era de mult pensionat, pasionat de lectura ca si fiica lui, banuiesc, care statea langa el. Tot grupul a fost uimit cand a aflat ca suntem bibliotecari .Toti aveau biblioteci in localitatile din care proveneau. Doamna de vis a vis adora cartile nonfictiune si adora sa stea ore intregi in librarii. E o cumparatoare de carti si nu doreste sa citeasca carti in care nu exista date reale.
Impartasim cu ei doi impresii din vizita casei Amish. Cel mai greu pare ca inghitim si noi si ei chestia cu educatia copiilor care se termina dupa clasa a opta. Scoala din localitate are 2 sali de clasa intr-o sala sunt clasele 1-4 in cealalta clasele 5-8.

In ambele familii vizitate era cate o fata de 14 ani, ceea ce insemna ca au terminat cu educatia.
In prima familie tanara fata spunea ca de acum o sa faca babysitting pentru copii din familiile care o vor solicita, va mai ajuta pe unii si pe altii la munca si va lucra in propria gospodarie.
In a doua familie , tanara se uita cu ochii mari cand povestim ca am ajuns in America plutind intr-un avion deasupra Groenlandei acoperite de gheata, ca am zburat deasupra norilor care pluteau pufosi dusi de vant mult sub noi. Nu va avea niciodata astfel de experiente daca nu va parasi comunitatea in care a crescut.

Pe de alta parte se pare ca viata lor ofera un anumt fel de pace si acceptare pe care noi in valtoarea vietilor noastre nu o putem experimenta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Șezătoare în martie

 O nouă șezătoare .... Din proiectele de la muzeu  Si alte proiecte 

Wikipedia

Rezultatele căutării