28 martie 2011

Prima saptamana in America- I

De o saptamana suntem in America, 15  români, intr-un program international de pregatire a bibliotecarilor condus de  Centrul Mortenson al Universitatii din Illinois. Acesta este localizat in Champaign, Urbana.

Impresiile primei saptamani sunt legate de vizitele facute in cateva din  Bibliotecile Universitatii Illinois- Biblioteca pentru Studenti (Undergraduate Library),  Biblioteca facultatii de matematica, Biblioteca facultatii de comunicare, Biblioteca facultatii de agricultura, Biblioteca centrala a Universitatii (Main Library).






O caracteristica comuna vizibila a acestora este de a oferi un confort cat mai mare studentilor din campus. Salile de lectura sunt uriase se intind pe cate un nivel intreg birouri clasice alterneaza cu masute joase inconjurate de fotolii si canapele.
In Undergraduate library care coboara 2 nivele sub nivelul solului cel mai de jos  dintre nivele este pentru studiu exclusiv, nu este voie sa se vorbeasca sa se faca galagie, iar la nivelul 1 sunt  permise intalnirile si dezbaterile in grupuri.
 Mobilierul nu este din cel mai modern - fotoliile, canapelele, mesele de studiu poarta amprenta anilor multi de folosinta dar este inca foarte confortabil, il incercam si noi in sesiunile noastre de lucru. La biblioteca Facultatii de matematica- una din primele cladiri din campus mai sunt in uz vechile stampile de termen, care la noi in Romania de mult ar fi exponate de muzeu.

Paula Kaufman Decanul Bibliotecilor ne-a povestit ca bibliotecile universitatii, biblioteci specializate pe cercetare,  sunt intr-o continua refolmulare in ultimii ani, din cauza crizei economice si a retragerii treptate a sustinerii invatamantului de catre stat. Daca la inceput pentru 1 dolar platit de un student statul contribuia cu inca 12, acum acelasi raport este de  l la 0.87 centi.
In  conceptia doamnei Kaufman succesul in lumea in care traim inseamna transformari radicale. Notiunea de schimbare implica puterea de  adaptare si mai mult  anticipare si pozitie de lider al schimbarii.
Punctele esentiale pe care s-a lucrat si inca se lucreaza pentru a avea succes, sunt:
  1. Servicii- cat mai moderne /continut - digitizat si daca se poate multifatetat /acces -cat mai larg .
  2. Schimbarea personalului.
  3. Construirea de relatii pentru promovarea bibliotecii .
  4. Curajul de a face schimbari.
  5. Ca principiu- fara idei preconcepute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Grupa Steluțelor la Filiala Decebal

Vineri, 20 decembrie 2024, am afișat în "vitrina" filialei, o expoziție ce ilustrează, prin steluțele ce conțin numele copiilor ce...

Wikipedia

Rezultatele căutării