11 iulie 2011

Filozofia Fish in biblioteci


Filozofia Fish este o filozofie simpla, care ajuta companii mari, oameni sau familii, totul pornind de la o singura intrebare: “Who do we want to be?”  Asta s-au intrebat si cei de la Pike Place Fish la inceput si au ajuns sa fie “World Famous”, apreciati de oameni din toate colturile lumii.
http://video.google.com/videoplay?docid=2465680441448437747

Cum sa aplicam  noi in biblioteci,  cele 4 principii simple, pe care le-au folosit echipa de vanzatori de pește  pentru a-si infrumuseta  viata in fiecare zi ? 
Rescriu principiile cunoscute extrapolandu-le  in relatia cu biblioteca.



Filozofia recomanda ca utlizatorul sa fie pus pe primul plan, sa fim concentrati pe el, cartile fiind pe planul al doilea,  Logo posibil- carti frumoase pentru oameni frumosi.

Fii prezent (Be there) – Fii prezent emotional pentru oameni. Este vorba de un mesaj puternic de respect care imbunatateste comunicarea si intarirea relatiilor; Asculta ce ti se spune, fara a interpreta, deoarece auzind ai tendinta sa hiperbolizezi.Vorbeste cu colegii de munca, cu utilizatorii, asculta ai rabdare , lasa pe altii sa se exprime- asta inseamna sa traiesti in prezent , si sa acorzi celuilalt maximum de atentie. 

Parametrii ascultarii eficiente implica-Concentrarea energiilor catre interlocutor, evitarea intreruperilor, demonstrarea interesului si a rabdarii fata de subiect. E necesar sa oferim feedback, sa se vada ca am inteles, sau sa punem intrebari de clarificare.

Joaca-te (Play) – Ai curajul  de a fi creativ, entuziasmat si plin de viata.Există mii de moduri de a te juca.
Putem sa cream  spatii pentru jocuri in biblioteca,chiar pentru utilizatorii adulti. 

Porneste de la premiza ca oamenii lucreaza foarte mult impreuna, si echipa doreste sa se distreze.
Munca facuta cu o stare de spirit vesela are rezultate mult mai bune, comunicarea si  ideile creative  sunt incurajate, atmosfera de lucru se imbunatateste vizibil.
Adu-le bucurie in fiecare zi (Make their day) – Cauta cai simple de a servi si de a schimba starea de spirit a oamenilor pe care ii intalnesti,  prin diverse metode.  

Ce se poate face practic, fara a soca?
Se poate afisa un citat pozitiv, umoristic sau mobilizator, undeva la intrare  in fiecare zi,  .
Se poate pune sa ruleze permanent  un desen animat  sau un film comic in zona pentru personal
 Putem sa oferim insigne cu slogane amuzante sau valorizante cu ocazia diferitelor zile festive din an.
Sa discutam  cu utilizatorii pe care ii intrebam ce gandesc , sa zambim si sa fim empatici cu cel din fata noastra.
 Sa oferim carduri de multumire pentru cineva care a facut ceva pentru tine/biblioteca, sa aratam oamenilor ca ne-au ajutat , ca recunoastem  acest ajutor.
Alege-ti atitudinea (Choose your attitude) – Responsabilizeaza-te pentru felul cum raspunzi la mediu -In biblioteci , clientii definesc munca noastra , nu cartile.  Fii constient ca alegerea ta implica pe toti cei de langa tine. E nevoie   sa  crezi in oamenii care te inconjoara, colegi, beneficiari, sa regandesti permanent fiecare dintre principii in functie de ziua si situatia in care te afli.         

Efecte estimate:echipa va fi mai eficienta si mai relaxata,  se va crea un mediu prietenos in care comunicarea si ideile vor fi centrate pe scopul comun.
Oamenii  cu care lucrezi se vor simti valorosi, si rezultatul va fi ca vei  gasi  parteneri  si colaboratori pentru biblioteca.

Cultura noasta organizationala descrie seriozitatea ca pe un marker al profesionalismului, de aceea e bine  sa glumim   cu atentie , in asa fel incat gluma sa nu fie gresit interpretata- ca agresiune (  jignire ) sau superficialitate,

Toata aceasta filozofie e o chestiune de alegere, de optiune personala de atitudine zilnic asumata. Uneori barierele create de noi sunt cele care ne fac sa nu vedem eficienta acestui sistem .
Ne putem juca in timp ce lucram ; sta in puterea fiecaruia dintre noi sa combinam bucuria copilariei si a glumelor cu eficienta si profesionalismul adultului care stie exact ce are de lucru.
Nu se poate spune ca acest lucru se face fara efort- efortul personal si de alegere.

 Trebuie doar sa vrei sa iti alegi atitudinea.


Delia Pantea


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării