La sfârșitul anului școlar, am premiat, în cadru festiv cititorii fideli, cu diplome și cărți oferite de Biblioteca comunală,cu sprijinul Primăriei care mi-a alocat fonduri, special, în acest scop. Au fost niște momente foarte frumoase,cei premiați fiind bucuroși și mândri de realizările lor. Am constatat, cu acest prilej, că cei care citesc și sunt abonații frecvenți ai Bibliotecii, sunt și premianții scolii. Vă spune ceva acest lucru.
Pornind de la romanele lui Mihail Sadoveanu, elevii și-au exprimat nedumerirea asupra cuvintelor ”boier” și ”moșier”, întrebându-mă ce semnificație exactă au aceste cuvinte. În acest sens am organizat o întrunire, și am avut un invitat, pe dl. AXENTE BEBI, ofițer în retragere, un om cu o vastă cultură, cu mare dragoste de neam și țară, iubitor de istorie, o adevărată enciclopedie ambulantă. Împreună, am încercat să le explicăm celor interesați, semnificația acestor cuvinte precum și modul de viață a acelor vremuri și am constatat, cu plăcută surprindere că au fost destui interesați de subiect și ne-au spus că lor nimeni nu le-a explicat niciodată aceste lucruri.
Profitând de atenția și curiozitatea lor, domnul AXENTE le-a oferit și o lecție
minunată de istorie a neamului de care au rămas impresionați.
minunată de istorie a neamului de care au rămas impresionați.
La rugămintea tinerilor și a copiilor din comună s-au organizat vizionări de filme cu diverse teme în funcție de preferințele și vârsta utilizatorilor.
Biblionetul și-a dovedit încă o dată în plus utilitatea, întrucât am avut și câteva familii care au comunicat cu copiii lor din Spania și Italia. Toți elevii aflați în vacanță la bunici au fost prezenți întreaga vară la biblionet și, cu justificată mândrie vreau să vă spun că acesta a fost punctul principal de atracție, fiind preferat oricărui alt fel de petrecere a timpului liber. Sunt și câțiva tineri care locuiesc în Franța și Spania și venind în vacanță nu și-au mai achiziționat calculator, preferând să comunice cu ai lor prin intermediul nostru.
Din tipologiile personajelor prezentate de traineri la cursul BSNB am avut aproape din fiecare, dar dintre toate am ales un personaj simpatic, mare iubitor de calculatoare. El este ”Zabar” al nostru, numai că se numește Casian. Mama lui a fost extrem de tânără când l-a născut și l-a lăsat în grija bunicilor, care au avut grija multor generații de copii și nepoți. Locuiește și acum împreună cu ei și cu o mulțime de alți verișori, frați și tot felul de alte rubedenii, mici și mari. Are 17 ani și nu a reușit să absolve cursurile școlii de 8 ani, nu pentru că ar fi prost, ci din pricina sărăciei și a lipsei de îndrumare. Îi plac foarte mult animalele, în special caii, îi plac calculatoarele, manelele și muzica țigănească.
De-a lungul verii a fost prezent la biblionet în fiecare zi și și-a făcut adresă de e-mail și profil de facebook, cu ajutorul cărora comunică cu o mulțime de prieteni reali și virtuali, ceea ce îi face o mare bucurie.
Aș dori să menționez prezența, pe tot parcursul verii a doi tineri voluntari CĂTĂLIN VARGA și TONY TOTH, care mi-au oferit sprijinul și concursul lor în desfășurarea activităților. TONY i-a sprijinit și îndrumat pe utilizatori, a reparat computerele când s-au mai defectat, a creat adrese de e-mail și de facebook celor care nu s-au priceput să le facă, dar și-au dorit, iar CĂTĂLIN, le-a făcut filme și i-a ajutat pe toți în foarte multe feluri. I-am ales pe cei doi dintre toți utilizatorii datorită seriozității și caracterului lor integru și le mulțumesc din inimă pentru tot sprijinul acordat
și să știți că au fost cu mine în fiecare zi de la deschiderea programului zilnic și până la sfârșitul său.
În încheierea micii mele expuneri dați-mi voie să vă trimit și o poză de-a ”Zabarului” meu pe nume Casian. Sper să vă placă de el. A, uitasem să vă spun, îi plac și fetele. Normal, nu?
Toate cele bune tuturor, celor aflați în concediu, distracție plăcută și în continuare o vară frumoasă și veselă.
Lucia Bordaș
Bibliotecar, Biblioteca comunală Cefa, județul Bihor