2 iulie 2011

Lecturi de weekend 9

Doua carti, aceiasi tema in abordari diferite . Ambele  trec in revista   modul  in care viata cotidiana se construieste in valori precare: bani, tehnologii, moda, media, firme, politica, popor, turism etc. prima la nivel mondial iar a doua a lui Andrei Plesu, parcurge in pastile aceiasi tema  la nivel national .

 ”Astazi vulgaritatea este simptomul unei societati vedetizate si stratificate , ce isterizeaza  raporturile dintre individ si grup”.
Si pot pomeni concluzia aici- ”A trai in societate inseamna acceptarea persiflarii, amagirii, cufundarii in vulgaritate...”

Cartea am parcurs-o usor amuzata si trista - definitii, trecerea conceptului prin secole cu subtilele diferente pe care evolutia sociala le-a impus,  apoi textele zabovesc foarte mult timp pe situatiile secolului nostru , si pare ca nimeni , si nici un aspect al vietii noastre nu scapa neatins de vulgaritate.
La sfarsitul volumului este un test care plaseaza cititorul in 3 nivele de vulgaritate- cel in care ma aflu este cel normal- cel care asigura supravietuirea : ”Nu putem decat   sa te felicitam. Vremurile actuale sunt de partea ta” :)


Culegerea de texte a lui Andrei Plesu este o selectie de articole publicate in perioada 1996-2005 in Dilema , Dilema Veche, Plai cu boi si Jurnalul National.
In carte parcurgem ”dimensiunea obscena a realitatilor autohtone... nerusinare in politica, nerusinare in publicistica, nerusinare in moravuri, in comportamentul public, in discurs in modul de a (nu) gandi.”

Concluzie si atentionare- ”nu poti traversa obscenitatea fara sa te contaminezi” .

Doua carti minunate care te fac sa gandesti  sa vezi lucrurile din puncte de vedere diferite, sa iti pui intrebari .

 Delia Pantea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Marketing digital pentru bibliotecari

„Marketing digital pentru bibliotecari”, atelier online organizat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din Ro...

Wikipedia

Rezultatele căutării