14 iulie 2011

Ghidul bilingv al fondurilor si colectiilor istorice referitoare la Transilvania pana in anul 1918.

Un articol foarte interesant semnalat e colega noastra Monica Daraban,.

Delegatiile Arhivelor Nationale din Ungaria si Romania au semnat astazi, la Alba Iulia, documentul privind conditiile de editare a Ghidului bilingv al fondurilor si colectiilor istorice referitoare la Transilvania pana in anul 1918.
La conferinta de presa care a avut loc la Hotel Medieval, directorul Arhivelor Nationale ale Romaniei, dr. Dorin Dobrincu a declarat ca este vorba despre un proiect foarte important atat pentru arhivistii cat si pentru istoricii interesati de trecutul comun al Romaniei si Ungariei. Ghidul va contine fondurile si colectiile arhivistice din Evul Mediu si pana in anul 1918, si va fi editat pana la sfarsitul anului 2013.
"Proiectul vine intr-un moment important pentru noi pentru ca, in pofida unei istorii care deseori a fost foarte complicata, in acest moment avem o foarte buna conlucrare institutionala, existand un acces larg si egal la documentele din cele doua tari. Este important, in acelasi timp, sa avem instrumente de lucru care sa faciliteze accesul la informatie pentru ca, daca vreme indelungata s-a crezut ca istoria trebuie controlata, eventual politic sau ideologic, iata ca acum putem sa abordam trecutul in mod profesional si pe cat posibil, mai putin emotional. Noi, cei din Arhivele din Romania si Ungaria ne straduim sa punem la dispozitia publicului informatiile istorice. Acest ghid priveste documentele aflate in fonduri si colectii care se gasesc in cercetare. Partea romana va face acest lucru pentru toate fondurile si colectiile din arhivele din Transilvania, in toate cele 16 judete de la Nord si Vest de Carpati sau in alte Directii Judetene in care se gasesc fonduri constituite din Transilvania, si in Arhivele Nationale de la Bucuresti. Partea maghiara si-a asumat acelasi lucru pentru judetele aflate pe granita cu Romania si fondul de la Arhivele Nationale din Budapesta. Din punctul nostru de vedere este unul dintre proiectele prioritare si ii vom acorda toata atentia pentru ca vrem sa il finalizam pana la sfarsitul anului 2013 si sa editam aceste volume, astfel incat ele sa ajunga la publicul nostru intr-un timp rezonabil", a spus dr. Dorin Dobrincu.
Artticolul a fost preluat de pe http://www.citynews.ro/cluj/

Șezătoare în martie

  Cu frecvență bilunară continuă și Șezătoarea de la bibliotecă, ultima întâlnire a fost în data de 28.03 de la ora 17. Chiar dacă bibliotec...

Wikipedia

Rezultatele căutării