29 iunie 2011

Oaspeţi din Maramureşul istoric, în vizită la Bibliotecă

Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai" Bihor-Oradea a primit luni vizita celor 51 de elevi şi cadre didactice din Maramureşul istoric - Regiunea Transcarpatia, din Ucraina, grup care se află, în aceste zile, la Oradea, în cadrul proiectului cultural-educativ transfrontalier intitulat: "Învăţământ şi generozitate - cunoaşterea frumuseţilor României şi Ucrainei prin schimburi culturale reciproce de elevi şi cadre didactice", ediţia a VIII-a, desfăşurat de către Asociaţia „Morăriţa" din Oradea, prin Tiberiu Moraru, preşedintele asociaţiei. Grupul de vizitatori a fost primit şi însoţit pe tot parcursul vizitei de ieri de către Ligia Mirişan, directoarea bibliotecii. Printre vizitatori s-a aflat şi o tânără fermecătoare, Ileana Botoş, de 19 ani, studentă la Facultatea de Drept din Cernăuţi.
Peste 50 de elevi şi cadre didactice din Maramureşul Istoric - Regiunea Transcarpatia din Ucraina, conduşi de Ion Botoş, preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia "Dacia", se află, începând de vineri, 24 iunie, şi până joi, 30 iunie, în oraşul nostru. „Este al optulea an în care venim la Oradea în cadrul proiectului derulat împreună cu Asociaţia Morăriţa, care are drept scop familiarizarea cu frumuseţile acestor locuri, cunoaşterea limbii române, dar şi petrecerea timpului liber într-un mod cât mai plăcut", ne-a declarat Ion Botoş, menţionând că din grup fac parte elevi şi cadre didactice venite din localităţile Apşa de Jos, Slatina, Biserica Albă, Bouţu Mic, Bouţu Mare, Plăiuţ, dar şi patru fete şi un băiat de la Cernăuţi. Primul popas al grupului a fost la Secţia pentru copii şi tineret a Bibliotecii, unde oaspeţii au fost primiţi de Mariana Barna, care le-a prezentat secţia pe care o conduce şi cărţile care se găsesc aici. De asemenea, şi secţia de carte veche a exercitat un interes aparte asupra grupului, unde au fost primiţi de Silviu Sana. „La această secţie se găsesc 120.000 de unităţi de bibliotecă, cea mai veche carte fiind din anul 1461. Cărţile solicitate la noi sunt legate de Bihor şi de presa bihoreană", le-a spus bibliotecarul vizitatorilor. Printre membrii grupului se regăsesc şi Ion Smerega, directorul Şcolii medii de la Cărbuneşti, Gheorghe Berinde, primar în localitatea Biserica Albă, precum şi Elena Gandic, profesoară de limba şi literatura română în localitatea Bouţu Mic. De asemenea, grupul este completat cu tânăra poetă Diana Bâlc, de numai 16 ani, din Aiud, care anul trecut şi-a lansat primul volum de versuri, „Frânturi de oglindă", volum care a fost prezentat ieri, cu ocazia vizitei la Bibliotecă. Un moment aparte în cadrul vizitei a fost acela în care Ion Botoş, şeful grupului, a făcut propunerea către conducerea instituţiei ca Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai" din Oradea să deschidă o filială în localitatea Apşa de Jos din Maramureşul istoric, cu atât mai mult cu cât în prezent acolo nu există nicio bibliotecă românească.


Loredana Ionas

Un comentariu:

  1. Ca de obicei am oferit o donatie de carti in limba romana musafirilor nostri.De asta data am avut la randul nostru o donatie din partea teatrului Arcadia din Oradea , care a donat bibliotecii judetene o parte din biblioteca institutiei, in jur de 400 din aceste carti au plecat la romanii din Maramuresul istoric.

    RăspundețiȘtergere

Care este parerea ta?

Șezătoare în martie

  Cu frecvență bilunară continuă și Șezătoarea de la bibliotecă, ultima întâlnire a fost în data de 28.03 de la ora 17. Chiar dacă bibliotec...

Wikipedia

Rezultatele căutării