6 iunie 2011

Salonta – 405 ani de existenţă


Pe data de 3 iunie sărbătorim ziua municipiului Salonta. Cu ocazia aniversării celor 405 ani de la fondarea localităţii de către principele Stephanus Bocskai, săptămâna trecută s-au desfăşurat Zilele salontane. Au avut loc multe evenimente culturale, sportive, distractive. Din şirul acestor evenimente vă voi relata doar cele care au legătură strictă cu biblioteca sau cu cartea.



Marţi, 31 mai, a fost Ziua Bibliotecii Municipale “Teodor Neş” Salonta. În 1992, la sfârşitul lunii mai, la propunerea prof. Iulia Lăzăroiu, directoarea bibliotecii, această instituţie a fost investită cu numele marelui pedagog, om de cultură bihorean, Teodor Neş. Având tehnologia modernă la îndemână datorită programului naţional Biblionet – scanner, video proiector şi ecran – am realizat o prezentare power-point despre viaţa şi activitatea patronului spiritual.





 La începutul programului am prezentat publicului acest material, după care doamna profesoară Nagy Zoe, de la Colegiul Naţional “Arany János” a făcut recenzia volumelor de poezii apărute la Editura Arca din Oradea O floare de cais din cer, Univers în multivers şi Trandafirul galben, semnate de Vasile Gherman, locuitor al Salontei, originar din Ianoşda. A urmat un moment artistic, elevii de la Colegiu au recitat din poeziile autorului. Dumnealui a oferit câte un volum fiecăruia. După aceea, ne-am deplasat la statuie, care de zece ani se află în apropierea bibliotecii şi este opera sculptorului Corneliu T. Durgheu. Programul s-a încheiat cu depunerea coroanelor de flori.
La data de 2 iunie a avut loc la Primărie şedinţa festivă a Consiliului Local. Cu această ocazie domnul primar Török László a înmânat distincţia Pro Urbe domnului regizor Marian Crişan (Megatron, Morgen, etc.), personalitate de seamă a oraşului nostru. A urmat lansarea volumului profesorului, istoricului local Dánielisz Endre Personalităţi de seamă din Salonta. Volumul a avut deja trei ediţii în limba maghiară, acum a apărut în limba română, traducerea fiind realizată de bibliotecarele Vereş Maria Barbara şi Rugină Irina.
Seara a avut loc depunerea de coroane la statuia principelui Stephanus Bocskai, fondatorul oraşului, după care publicul s-a deplasat la Palatul Arany, proaspăt renovat, unde în galeria de rang european au participat la vernisajul expoziţiei artistului plastic Uzonyi Ferenc din Ungaria şi la lansarea noului volum al domnului Dánielisz Endre despre Arany János “Én kis hazám a nagy hazában…” – Arany nyomdokán Nagyszalontán – .  A urmat o prezentare despre clădire, cum a arătat, cum s-au desfăşurat lucrările şi rezultatul muncii unor oameni competenţi. Programul a fost suficient de lung, ca publicul să prindă momentul pornirii iluminatului stradal şi să admire noua înfăţişare nocturnă a clădirii.
În prezenţa primarului şi viceprimarului din oraşul italian Concorezzo, sâmbătă după amiaza a avut loc la Primărie prezentarea acestei localităţi şi lansarea volumului trilingv Salonta/Nagyszalonta – Concorezzo. Arany János – Elio Vittorini.
Iubitorii muzicii clasice au avut un moment de relaxare, ascultând concertul de muzică de cameră în interpretarea Quartetului Varadinum, care a avut loc duminică, în curtea Muzeului şi a Bibliotecii, la umbra teilor în floare.  
Bibliotecar Irina Rugina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Grupa Steluțelor la Filiala Decebal

Vineri, 20 decembrie 2024, am afișat în "vitrina" filialei, o expoziție ce ilustrează, prin steluțele ce conțin numele copiilor ce...

Wikipedia

Rezultatele căutării