20 iunie 2011

Lecturi de weekend 8

Vara si vacanta au sosit. Parfumul teilor si caldura orasului ne imbata si ne invita sa ne relaxam si sa visam alaturi de un autor si de cartile lui.


Marc Levy, In alta viata, un roman din 2005, al editurii TREI in colectia romane psy. Lucrarile acestui autor sunt de fapt frumoase povesti de dragoste, se citesc foarte usor, iar intriga le face suficient de interesante pentru a fi parcurse dintr-o suflare. Coperta cartii ne recomanda romanul ca fiind o "Versiune moderna a lui "Romeo si Julieta".. pornind de la o sugestie metempsihotica." Citind cartea, mi-am dat seama ca tema nu este foarte noua. Inlantuirea de idei si amintiri declansate de lectura, conform principiului mintea este o maimuta ( esoterismul indian)  care sare de la o idee la alta m-au dus la Eliade cu Noaptea de Sanziene si iubirea aceea subtila care are nevoie doar de o secunda pentru a deveni eterna.

Apoi textul cartii mi-a amintit de Arthur Golden cu Memoriile unei gheise, unde, la fel, dragostea are nevoie doar de o secunda pentru a dura o viata.

O alta carte care prezinta transferul metempsihotic al iubirii dintr-o viata in alta este Adam si Eva a lui Liviu Rebreanu. Daca aceasta carte era scrisa in secolul 21 precis devenea un bestseller.

Nu conteaza ce credem, ce spune viata cotidiana, sau experientele proprii, cartile acestea ne invita la visare, la mici evadari de vacanta, la explorarea sentimentului iubirii, in diverse culturi si civilizatii.

Un comentariu:

  1. Da, asa e, sau daca era contemporan cu noi si prieten cu careva de la Humanitas sigurat era tradus si premiat in ceva tara europeana.

    RăspundețiȘtergere

Care este parerea ta?

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării