5 iunie 2011

Un buchet de flori pentru eroi-2 iunie

În această zi măreaţă, când întreaga ţară îşi omagiază eroii, nici noi nu i-am uitat pe cei care au căzut pentru apărarea gliei străbune.

De dimineaţă, împreună cu d-l primar Dan Tiurbe, d-na contabilă Maria Isai, d-na director a şcolii prof. Voichiţa Silaghi, elevii de la S04 Homorog şi preşcolarii de la GPN Homorog îndrumaţi de d-na învăţătoare Natalia Ţărău şi de d-na educatoare Florentina Matei şi câţiva locuitori ai satului, am participat la slujba de pomenire a eroilor din Homorog căzuţi în cele două războaie mondiale, slujbă care a avut loc la Monumentul eroilor din satul Homorog.

Părintele paroh, Ioan Caciora, a vorbit despre importanţa praznicului împărătesc iar d-l primar despre eroii neamului, despre faptele lor de vitejie.
În timp ce se cânta Imnul eroilor a avut loc depunerea coroanei de flori de către oficialităţile locale. Elevii şi preşcolarii au depus şi ei flori şi apoi s-a păstrat un moment de reculegere în memoria eroilor.

La amiază, la S08 Mădăras, sub îndrumarea d-nei învăţătoare Nicoleta Balaja avut loc o activitate dedicată eroilor. Ea le-a vorbit elevilor despre eroii neamului şi despre faptele lor de vitejie şi le-a prezentat un material despre cei mai tineri eroi căzuţi la datorie în crâncenele lupte din cele două războaie mondiale.

D-na director le-a vorbit despre monumentul eroilor de la Homorog.

Eu le-am adus la cunoştinţă faptul că în Homorog mai trăieşte încă un veteran de război, Ioan Cionca, care participă în fiecare an la slujba de pomenire a eroilor şi cu lacrimi în ochi îşi aminteşte de tovarăşii lui de luptă, de greutăţile prin care a trecut în timpul războiului dar şi cât a fost prizonier.

Elevii au cântat cântece patriotice.

Lecţia de istorie s-a mutat apoi la bibliotecă, unde le-am prezentat participanţilor poze ale monumentului de la Homorog şi ale troiţelor din Mădăras şi Ianoşda. Împreună cu elevii clasei a IV-a am făcut o trecere în revistă a principalelor bătălii purtate de poporul român de-a lungul zbuciumatei sale istorii iar în final elevele Patricia Iabloncic şi Natalia Vaczlavik au citit poezia „Istoria – izvor de cutezanţă.”

Nu trebuie să-i uităm niciodată pe eroii neamului şi de câte ori trecem pe lângă un monument sau troiţă, chiar dacă nu avem să punem o floare sau să aprindem o lumânare, să păstrăm un moment de reculegere pentru cei care şi-au dat viaţa pentru apărarea gliei străbune.



Bibliotecar,
Marinela Aristan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Marketing digital pentru bibliotecari

„Marketing digital pentru bibliotecari”, atelier online organizat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din Ro...

Wikipedia

Rezultatele căutării