26 august 2011

ASOCIAŢIA WALDORF ORADEA în colaborare cu BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ „GHEORGHE ŞINCAI” vă invită la Clubul de lectură Waldorf.


Asociaţia Waldorf Oradea este o organizaţie non-profit, care s-a născut în primăvara anului 2010 sub impulsul de a sprijini comunitatea copiilor, părinţilor şi educatorilor care doresc modelarea fiinţei umane, capabile să acţioneze armonios pe trei niveluri principale gândire-simţire-voinţă. Membrii asociaţiei cuprind educatori, părinţi, bunici... 


Toţi cei interesaţi de pedagogia alternativă Waldorf, sunt bineveniţi pentru a studia împreună cărţi referitoare la această pedagogie. Scopul clubului de lectură este de a dobândi o înţelegere mai profundă asupra pedagogiei Waldorf, care, credem noi, este mai lesne de realizat împreună. Prin acest eveniment dorim să contribuim, totodată, la formarea şi consolidarea comunităţii. 

Întâlnirile organizează periodic, în fiecare lună, într-un cadru deosebit, oferit de Biblioteca Judeţeană. 

Miercuri am început studiul cărţii Bazele antropologice ale pedagogiei Waldorf de Ernst Michael Kranich. În prima parte a întâlnirii ne-am bucurat de activităţi artistice, iar în a doua parte ne-am apropiat de primul capitol al cărţii. 

Etapele studiului de carte includ: 
- citirea a câte unui text/fragment/capitol (acasă, eventual recitire la clubul de lectură) 
- extragerea ideilor principale (acasă) 
- analiza îmbinării ("curgerii") frazelor şi fragmentelor (acasă) 
- analiza paradoxurilor din text (acasă) 
- discutarea acelor idei transmise de text care au avut un impact semnificativ asupra noastră (la clubul de lectură) 
In caz de nevoie, cartea se poate împrumuta sau achiziţiona de la Asociaţia Waldorf Oradea. 

“Nevoia de fantezie, simţul pentru adevăr, simţul de răspundere - acestea sunt cele trei forţe care sunt nervii pedagogiei” 

R.Steiner 

Informaţii generale despre pedagogia Waldorf 



Este o alternativă educaţională la sistemul educaţional existent, substituind unele forme de educaţie printr-o oferta metodică şi didactică diferită sau complementară celei tradiţionale. Legitimitatea alternativelor pedagogice este asigurată la nivelul Legii învăţământului 


Pedagogia Waldorf se bazează pe antropologia dezvoltată de Rudolf Steiner (1862-1925) care porneşte de la premiza că omul este o fiinţă spirituală, aflată într-un proces de pătrundere treptată în realitatea societăţii umane. 

Etapele dezvoltării fiinţei umane pot fi sintetizate, dar nu într-un mod rigid, astfel: 
- 0-7 ani: etapa dezvoltării componentei fizice, prin activarea voinţei, manifestată prin joc şi imitaţie; 
- 7-14 ani: etapa dezvoltării sufleteşti, prin activarea simţirii; 
- 14-21 ani: etapa dezvoltării spirituale, prin activarea gândirii independente. 

Prima şcoală Waldorf s-a înfiinţat în 1919, la iniţiativa lui Emil Molt, directorul fabricii de ţigarete Waldorf Astoria ; mişcarea s-a extins, în întreaga lume, existând în prezent cca 3.100 grădiniţe, 850 şcoli, 150 unităţi curative. Conform unor statistici recente, în prezent, în România există : 
• Grupe de grădiniţă Waldorf - 51; nr. copii: 1159; nr. educatoare: 87 
• Şcoli cu 89 clase; nr. elevi: 1343; nr. dascăli: 194 

Mai multe despre pedagogia Waldorf putem afla împreună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Marketing digital pentru bibliotecari

„Marketing digital pentru bibliotecari”, atelier online organizat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din Ro...

Wikipedia

Rezultatele căutării