2 august 2011

Rolul Societatii Civile in modelarea Agendei Publice-



Facultatea de Management Griffiths din cadrul Universității Emanuel din Oradea a organizat in zilele de 18-19 iulie o conferinţă internațională cu tema: Advocacy: Rolul Societatii Civile in modelarea Agendei Publice.

Au asistat la seminar în capela mare a Universităţii Emanuel, cadre universitare, profesori, studenţi, elevi dar şi actori ai mediului economic orădean și reprezentanți ai societății civile orădene, printre care și noi reprezentanții Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai.



Timp de doua zile, economistul american ,Rodney Smith, numit „ Cel mai valoros jucator intr-o campanie electorala” de catre Asociatia americana a consultantilor politici, a sustinut la Oradea Conferinţa Internaţională „Rolul Societăţii Civile în modelarea Agendei Publice", structurata in doua parti, menita sa dezvaluie o parte din secretele care se afla in spatele reusitei marilor lideri politici americani.

Reputatul expert are o carte de vizita impresionanta care il recomanda de la sine. Vreme de 30 de ani cat a condus nenumarate campanii de strangere de fonduri, a adunat peste un miliard de dolari in beneficiul a peste 40 de candidati sau partide politice din America, a scris o carte „Money,power and election.How Campaign finance reform Subverts american Democracy” ( Bani, putere si alegeri). Extrem de modest, totusi, obisnuieste sa spuna despre sine : „Intotdeauna am fost specialistul din umbra. Nu am fost niciodata angajat la stat.”


Inainte de a vorbi despre sistemul electoral american ,consultantul a tinut sa sublinieze rolul pe care societatea civila, definita foarte simplu ca, fiind : ” ce poti face fara guvern - tu ca simplu cetatean”il are in mecanismul legislativ, economic, social... adica in „bunastarea” cotidiana a fiecaruia dintre concetatenii sai. Teoria pe care o sustine, este ca societatea civila are rolul de a schimba acea obisnuinta a americanului de rand, care asteapta rezolvarea” la televizor” a problemelor de orice fel. Drept exemplu a dat asa numitul „ Partid de ceai” constituit din mici asociatii nemultumite de politica adoptata de guvern in privinta subventiilor in agricultura. Sloganul lor a fost ;”enough is enough” si conform acestuia in cele din urma vocea lor a fost auzita, au reusit sa castige cateva locuri in senat si sa-si impuna in acest fel punctul lor de vedere. A mai subliniat apoi rolul pe care il are voluntariatul in toate segmentele sociale fara de care societatea civila ar fi lipsita de motorul care o face vizibila atat in fata guvernului cat si in fata americanului de rand.



Trecand mai departe, domnia sa a facut o trecere in revista a sistemului electoral american incepand de la 1876 pana in zilele noastre, vorbind despre Constitutie si cat de greu poate fi ea amendata, despre rolul si puterea Curtii Supreme, despre sistemul de vot american. Pentru a intelege mai bine a dat cel mai recent exemplu : campania prin care a castigat alegerile presedintele actual , Barak Obama care a izbutit să colecteze 650 de milioane de dolari ca fonduri pentru campania electorală, în numai două luni. Guvernul american oferă finanţare pentru campaniile politice, în sumă de 85 de milioane de dolari. Astfel, candidaţii pot opta să ia aceşti bani sau să renunţe la ei în favoarea strângerii de fonduri de la contribuabili, dar nu mai mult de 2.000 de euro de la o singură persoană.

Obama a ales cea de-a doua variantă, care în final s-a dovedit a fi cea câştigătoare. „În calitate de candidat, ai două alternative. Ori iei imediat banii de la Guvern, ori strângi tu mai mult în două luni. John McCain, contracandidatul lui Obama, a luat cele 85 de miloane de dolari. A fost o alegere perdantă, din moment ce doar pentru un stat precum California e nevoie de 35 de miloane de dolari pentru a duce o bună campanie. Din lipsa de resurse financiare, McCain nu a putut concura cu şanse în mai multe dintre statele SUA", spune Rodney Smith. În opinia americanului, această politică de finanţare a campaniilor politice face ca unii candidaţi să pornească cu un handicap în cursa electorală. „În SUA, Guvernul împarte competitorii la alegeri în perdanţi şi câştigători. Baza de alegători ai lui Obama a fost compusă din 54% dintre americani, care nu plătesc o taxă pe venit şi care sunt angajaţi în sistemul de stat", zice Smith.

Cea de-a doua parte a conferintei R. Smith a inceput-o printr-un avertisment : s-ar putea ca spusele dansului sa socheze dar, este modul in care poate explica cel mai bine ce inseamna o campanie politica de strangere de fonduri si cum functioneaza aceasta masinarie destul de complicata. “

Oamenii sunt niste animale egoiste” preocupati de grija pentru ei insisi; confortul si bunastarea proprie. Oamenilor bogati, mai egoisti si mai concentrati pe propria persoana, preocupati sa adune bani, in clipa in care le vei cere bani vor trebui să ştie ce au de câştigat şi de ce beneficii se pot bucura imediat in schimbul donatiei lor. Esenta oricarei campanii reusite este sa dezvolti o relatie cu donatorii iar pentru asta trebuie sa te folosesti de natura umana, “ donatiile sunt o reactie emotionala” spune domnul Smith, pentru a le obtine nu poti folosi logica. „Am strâns milioane de dolari pentru politicieni şi partide, de la oameni normali, care au contribuit cu sume mici, de 5 şi 10 dolari. Pentru preşedintele Ronald Reagan am început un program prin care cetăţenii dădeau 10 dolari pe lună sau 120 de dolari pe an. Cei care contribuiau primeau o medalie şi alte beneficii. Am reuşit să strâng 300 de milioane de dolari în 10 ani, fără intervenţii guvernamentale". Dansul explica acest success tocmai prin abordarea pe care a folosit-o. Nu este o mare filozofie doar sa stii cand,cum si de la cine sa ceri bani dar mai ales cum sa-l faci pe cel care da sa se simta bine,important si sa-i fie satisfacut ego-ul.

Dezbaterea moderată de Rodney Smith a stârnit interesul celor prezenţi în sală, asistenţa cerând, nu de puţine ori, detalii despre experienţele şi povestea americanului. Tot cu aceasta ocazie ne-a fost prezentat si dl Andrew Lucaciu(31ani) un oradean care lucreaza pentru Agentia federala de gestionare a crizelor numita si “guvernul secret” al Americii. Traieste in Whashinton din 2006 ,iar prima data a lucrat un an pentru Congres.


A consemnat , Marcela Năsăudean

Un comentariu:

  1. Simt nevoia sa fac cateva completari desprinse mai ales din sesiunea de intrebari si raspunsuri-
    1. relativ la societatea civila, integritatea e nenegociabila.
    2.Pentru a duce la bun sfarsit un proiect trebuie gasit grupul de oameni interesat de proiectul tau, si cu ajutorul lor creezi organizatii care sa-ti promoveze activ cauza.
    3.Creativitatea infloreste atunci cand exista multe dificultati.

    RăspundețiȘtergere

Care este parerea ta?

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării