17 august 2011

Biblionet anul trei de proiect

 Programul „Biblionet – lumea in biblioteca mea” a atins acoperire nationala incepand cu luna iunie 2011.



Invitația de înscriere în runda a treia de selecție a fost lansată pe 21 martie 2011. În această etapă au completat aplicaţii on-line un număr de 41 de biblioteci judeţene, fiecare cu câte o rețea de maximum 20 de biblioteci locale. IREX estimează că până în februarie 2012, programul Biblionet va include aproape 1500 de biblioteci şi mai mult de 900 de bibliotecari vor parcurge cursurile de formare . După încheierea rundei a doua de selecţie pentru Biblionet, s-au livrat 3.987 de calculatoare cu aplicaţii. Microsoft către bibliotecile înscrise până acum în program. Cele 37 biblioteci judeţene selectate au primit 407 laptop-uri pentru Centrele de Formare, ceea ce ridică numărul total de calculatoare la aproape 4.400.


Sau desfășurat cursuri de formare de formatori pentru 86 de bibliotecari din bibliotecile judeţene şi de instruire în tehnologia informaţiei şi managementul bibliotecilor cu acces public la Internet pentru 1.378 de
bibliotecari admişi până în runda a doua. Alti 831 bibliotecari au parcurs cursul Bazele Serviciilor Noi de Bibliotecă, iar 80 de bibliotecari au participat la Atelierul de Comunicare, Coalizare şi Advocacy.


Eforturile şi contribuțiile partenerilor din program au ca scop asigurarea continuității demersurilor de dezvoltare și modernizare a bibliotecilor publice românești după încheierea finanțării programului Biblionet. Primăriile din comunitățile locale partenere şi directorii de biblioteci județene îşi asumă, astfel, responsabilități  legate de administrarea şi funcționarea bibliotecilor cu acces public la Internet  și de introducerea în bugetul local anual a costurilor aferente funcționării acestora.


Biblionet este un parteneriat între IREX, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Fundaţia EOS (Educating for an Open Society), Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi bibliotecile publice româneşti. Microsoft Corporation, partener al programului Global Libraries la nivel mondial, donează software în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari către biblioteci.
Programul  Biblionet - lumea în biblioteca mea are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari, este finanțat de Fundația  Bill & Melinda Gates pentru o perioadă de 5 ani şi are ca scop dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice în România. Scopul său este de a asigura creşterea accesului românilor la informaţie, ajutând bibliotecile să-şi deservească mai bine comunitatea. Prin intermediul programului Biblionet, mai mult de 2.000 de biblioteci publice din România vor primi calculatoare pentru accesul publicului la Internet printr-un proces de selecţie competitivă şi peste 3.500 de bibliotecari vor participa la cursuri de formare pentru a putea utiliza la maximum potenţialul noilor resurse tehnologice în beneficiul comunităţii.


Pentru mai multe informaţii și confirmări vă rugăm să contactați:
Programul Biblionet: Monica Grecu, Specialist Relaţii Publice, telefon mobil: 0730 620 498, e-mail mgrecu@irex.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

8 aprilie - Ziua romilor

Activități și povești de Ziua romilor și Săptămâna verde la biblioteca comunală din Sântandrei. Ramona Durdeu a fost gazdă și ne-a implicat ...

Wikipedia

Rezultatele căutării