14 noiembrie 2014

Adulții și bibliotecile publice din Anglia

 Majoritatea  serviciilor de bibliotecă în bibliotecile publice din România sunt dedicate copiilor , elevilor în special și seniorilor. Adolescenții sunt un  grup țintă dorit, iar grupul țintă al adulților activi profesional  este  ignorat. Probabil studiile de nevoi ale acestui grup  țintă au arătat că cererea este prea mică iar efortul de a proiecta un serviciu pentru un grup țintă atât de mic este prea mare.
În bibliotecile noastre îi vedem pe adulți venind de mână cu copiii lor mici să împrumute carte sau să asiste la activități dedicate copiilor, îi găsim în sălile de împrumut  alegând cărți pentru ei sau pentru copiii lor pentru lectura școlară, mai rar îi vedem la sala de lectură sau la centru Internet la calculatoare . Ne mai întâlnim cu ei la activități diverse  propuse de bibliotecă sau doar găzduite de aceasta. În orice caz statistic sunt o minoritate,  in 2014  in Biblioteca Județeană  Bihor doar 14% din utilizatorii înscriși sunt in categoria de vârsta 26-40 .
Parcurgând materialele aduse din vizita de studiu din Anglia, făcută în septembrie 2014  împreună cu membrii Grupului Impact am văzut ca altfel stă situația acolo. În  broșurile , pliantele, programele  de biblioteca aduse de acolo am avut surpriza sa găsesc foarte multe activități destinate în special adulților  și chiar  activități destinate familiilor.
Ce fac adulții în bibliotecile pe care le-am văzut si noi  in  Londra? Activitățile pe care le voi enumera acoperă un interval de timp relativ restrâns-  din toamna lui 2014 până in februarie 2015 și sunt extrase  din activitatea a 5 biblioteci din  Londra – Barbican Library, City business library, Guildhall Library, Canada Water library , si British library. Am făcut doar o enumerare, cu foarte sumare explicații la anumite titluri care păreau mai interesante. Putem  să ne inspirăm?Ar exista in România în orașele noastre adulți interesați de o ofertă mai largă de activități în bibliotecă? Trebuie testat chiar dacă asta implică eforturi din partea bibliotecilor și bibliotecarilor.



Guildhall Library, biblioteca primăriei din Londra,   depozitară  unor colecții de documente după care poate fi reconstituită istoria Londrei pe diferite domenii a, a organizat o serie de evenimente de comemorare a 100 de ani de la Primul război mondial ( aug. – noi. 2014). Pe rafturile acestei biblioteci am văzut  nenumărate volume cu numele deținuților din turnul Londrei. Iar un bibliotecar ne explica că în condiții speciale este ținut un manuscris al lui William Shakespeare.
Expoziții , workshopuri, discuții,  -  Povești personale din primul război mondial,
Comemorare, proiect in imagini , fotografii si poveștile din spatele lor.
Instrumente manufacturate in primul război mondial.
Scrisori din război.
Poezie si proza feminina inspirată de primul război mondial. Recitări și discuții.
Răsfoind  agenda altor evenimente  menționăm :
Filantropia in Londra in lumina reflectoarelor.( prezentare si recepție cu vin)
Cum să-ți găsești strămoșii  și istoria familiei.
Resurse electronice- Strămoșii , si Găsește-ți trecutul.
Discuții de după amiază.

City Business Library(  Biblioteca de afaceri din City) , oferă o gama largă de cursuri la preț redus și informații și resurse  despre: cum sa începi o afacere ;  informații despre companii; informații despre țări; căutare de locuri de muncă; studii de piață;  noutăți despre afaceri și investiții; statistică ; creșterea afacerii.
Cursurile pe care le ofereau in perioada menționată,  sunt în general cursuri cu preț redus. În biblioteci cursurile sunt găzduite  doar, furnizorii de curs fac reduceri de preț pentru membri înscriși ai bibliotecii. 
Curs de Ghid turistic al Londrei.
Cum se fac afacerile în Brazilia.
Cum gândesc milionarii despre taxe.
Introducere in finanțarea, unei afaceri proprii,  cu ajutorul comunității ( crowd funding)
Social media și angajații, despre protejarea afacerilor.
5 secrete ale navigării cu succes pe Internet.
Succesul afacerii prin măiestria limbajului  (mastery of words).
Cum se scrie un plan de afaceri de succes.
Social media și afacerile tale.
Vreau să-mi schimb cariera .Ce să fac?
Baze de date- training-  Informații despre companii.
Baze de date- training  -Cum se face marketingul afacerii.

Barbican Library este o biblioteca publică in centrul  Londrei , ocupă aproximativ  2 nivele la baza unui bloc de locuințe de câteva zeci de etaje. În oferta bibliotecii m găsit:
Expoziție de picturi din  textile.( Imagine din expoziție.)
Curs de fotografie digitală.
Terapie prin muzica workshop, mărturii despre schimbare și impactul pe care terapia prin muzică îl poate avea. În colaborare cu Asociația de terapie prin muzică.
Expoziție a lucrărilor recente a membrilor unui club fotografic.
Voci de pe front – povesti nespuse.
Exersare la pian.
Cursuri de educația adulților.
Livrare de carte acasă pentru locuitorii din zonă care nu se pot deplasa.
Adresă:  http://www.barbican.org.uk/
Canada Water Library , este o cea mai mare bibliotecă a districtului Southwark.
Cursuri de engleză , pentru emigranți,  de citit si scris pentru a studia sau pentru a găsi un loc de muncă.
Simte-te mai bine cu o carte, club de lectură.  Din invitație cităm : ”Nu e nevoie sa citești nimic, totul e citit cu voce tare. Vii stai jos și te bucuri ascultând o poveste , o poezie. Nu este nevoie să vorbești, să  citești, nici măcar să  bei ceai.”
Adresă: http://www.southwark.gov.uk/info/437/libraries_and_locations/2421/canada_water_library
Exista desigur și prieteni ai bibliotecii, adulți în cazul de față. Ce fac prietenii Bibliotecii Naționale , British Library? 
British Library are în prezent 3000 de prieteni. Sunt organizați din 1989, și susțin  biblioteca cu fonduri și granturi pentru achiziții, pentru  completare de colecții, pentru organizare de expoziții , pentru echipamente  sau alte activități.
Privilegiile de care se bucură Prietenii  Bibliotecii Naționale a Marii Britanii sunt – vizite ghidate personale ; gratuitate la utilizarea serviciilor de  bibliotecă;  o sală pentru întâlniri cu ziare  și reviste; reduceri  de costuri la cursuri, la  magazinul bibliotecii, si la evenimentele culturale din oraș.
Un proiect in derulare  care mi-a atras atenția  a fost  Statuile vorbitoare, Concurs public de scriere.   Privindu-le  spectatorul este invitat să imagineze   un monolog  până în 400 de cuvinte  să spună ce gândește statuia.
Monologurile câștigătoare urmau a fi  înregistrate în interpretarea unor actori londonezi , iar de Crăciunul 2014  statuile din Londra  au  devenit  Statui vorbitoare.
Atenția pentru programele pentru adulți reiese și din planul de activitate al bibliotecii Brighton, sunt unt vizați   adulții cu nevoi speciale ,  familiile,  pentru care sunt programate evenimente. Biblioteca este  punct de acces spre administrația locală. Biblioteca a devenit  în Anglia suport pentru sănătatea și starea de bine având în vedere că  cititul reduce stresul cu 67 %.
Cititul previne demența și activitățile  din biblioteci combat izolarea și singurătatea .
Biblioteca  este locul în care publicul caută informații despre sănătate și  în parteneriat cu medici din întreaga tară derulează   programul național  cărți pe rețetă,  bolnavul pe lângă rețeta care îl trimite la farmacie, mai primește o rețetă care îl trimite la bibliotecă .

Animalele prietenoase la Filiala Decebal

Joi, 21 martie 2024, am pus în "vitrină" a doua expoziție din acest an, formată din nouă desene realizate de copiii de la Grădiniț...

Wikipedia

Rezultatele căutării