16 noiembrie 2014

Lecturi de weekend 34



Calatorii in India . Daca nu ai avut parte de așa ceva in viața reală poți să însoțești în călătorie pe nenumărații călători autori care au făcut-o și apoi au descris cu inspirație și pasiune oamenii și locurile și au incercat să surpindă substanța sufletului indian care a generat în decursul anilor atâtea curente spirituale. Mă refer la Paul Bruton cu India secretă apărută în 1934 ; Mircea Eliade cu India cam de prin 1930 ; Fosco Maraini cu Tibetul secret scrisă în 1950 ; Alexandra David Neel – Cu intelepti si iluminati in Tibet  scrisă tot prin aceiasi perioada 1930 ; Sega  cu  Namaste, un roman de aventuri spirituale prin India și Nepal (2012) sau cu o destul de modernă abordare a Annei Cushman- Iluminarea pe intelesul proștilor (2009)

Între toate aceste cărți există puncte comune, între oamenii care au călătorit si au scris , toti erau in cautarea înteleptilor si a tehnicilor care să ii ajute sa înteleagă ce cauta în acestă existenta, si desigur a iluminării.

Alte puncte comune în lectură  sunt apariția falșilor maeștri , în tot locul , aparitia unor   ghizi si a unor drumuri care duc spre niciunde, descrierea unor practici spirituale așa cum le-a trait autorul, încercări care doar povestite in carte par amuzante, probabil atunci când au fost trăite au generat cu totul alte sentimente.Toti autorii ajung in Benares pe malul fluviului sfânt , unde mizeria si sfintenia coexista într-un mix imposibil de separat . Si desigur întâlnirile cu maestri spirituali veritabili ” cei care risipesc întunericul„.

Dogen, un maestru Zen care a atins starea de iluminare, a fost întrebat demulte ori: "Ce ai făcut după aceea?". El a răspuns: "Mi-am făcut o ceaşcă de ceai".


In ultima carte citita, cea despre Iluminare pe întelesul prostilor, autoarea , o reprezentanta a secolului, cu laptop si corespondenta pe email, ajunsa la capatul puterilor și a calatoriei, pe o culme in Tibet in pestera unei femei intelepte, primeste raspunsul- ” sunteti bine-veniti să rămâneți și să urmați calea spre eliberare.Toți in afara de tine fiica mea .Aceasta nu e calea ta.”

Deci n-am aflat reteta iluminarii si a eliberarii, din nici una dintre cărți, nici chiar pe ințelesul prostilor. Probabil nu e o rețetă care va apărea într-o carte , deși cu siguranță vor mai curge râuri de cerneală și ne vom mai bucura de texte inspirate de călătorii în căutarea absolutului.


Pentru cei interesati de tema iluminarii desigur, mai recomandam Adrian Nută GHIDUL ILUMINĂRII PENTRU LENEŞI

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării