29 noiembrie 2016

Imposibila pasiune: Rimbaud & Verlaine la Bruxelles


 S-au împlinit, la 10 noiembrie, 125 de ani de la moartea, la vârsta de doar 37 de ani, a poetului Arthur Rimbaud.

Pe lângă explozia sa poetică, spărgând tiparele convenționale, Rimbaud a rămas în istorie și pentru relația specială cu poetul simbolist Paul Verlaine.
Bună parte a acestei relații s-a derulat la Bruxelles, și nu a avut cel mai fericit deznodământ:  într-o zi de iulie a anului 1873, pe rue des Brasseurs, la o aruncătură de băț de Grand Place, buricul capitalei belgiene, Verlaine îl împușca pe Rimbaud cu un revolver, într-o criză de gelozie.


Rimbaud, care abia împlinise 20 de ani, supraviețuiește, dar abandonează voluntar literatura, fără să știe că într-o zi urma să fie considerat unul dintre cei mai importanți poeți de limbă franceză. Verlaine avea să facă pușcărie, dar și să mai scrie încă multe alte armonii muzicale sugestive în versuri.

Unul dintre hotelurile unde cei doi se întâlneau – în epocă, Grand Hôtel de Liège, azi Hotel Siru – a pus în practică ideea generoasă a unor animatori culturali bruxelezi, organizând o serie de evenimente omagiale. Este vorba despre un amplu tablou cronologic al epocii, prezentări bibliofile, expoziții permanente de pictură, o promenadă Rimbaud & Verlaine la Bruxelles și diferite concerte de muzică și recitări de poezie.


Doi artiști plastici francezi ornează holurile hotelului: pictorița Marianne Montchougny, cu o serie de picturi cu teme verlainiene, și Xavier Coste, autor și desenator al benzii desenate Rimbaud, indezirabilul.

Pe 12 noiembrie, în onoarea celor doi poeți, a concertat legendarul Elliot Murphy, compozitor și interpret american care trăiește de peste două decenii la Paris. Acompaniat de chitaristul Olivier Durand, Murphy a prezentat în premieră melodii pe versuri de Rimbaud.


O lectură de poezie spectaculoasă a oferit Olivier Liron, actor, scenarist și romancier, care a lecturat încercând să reproducă vocile poeților omagiați.
Deși prevăzut să se încheie la 20 noiembrie, datorită succesului neprevăzut, evenimentul se prelungește până la 30 decembrie a.c. (L. Blaga)

Animalele prietenoase la Filiala Decebal

Joi, 21 martie 2024, am pus în "vitrină" a doua expoziție din acest an, formată din nouă desene realizate de copiii de la Grădiniț...

Wikipedia

Rezultatele căutării