Exemplar original al ediției princeps a Utopiei lui Thomas More
Anul acesta se împlinesc 500 de ani de la tipărirea, la Leuven (în Flandra, Belgia), a Utopiei lui Thomas More (1478-1535). Quincentenarul acestei pietre de hotar a istoriei culturale și intelectuale a Europei este marcat de o amplă expoziție organizată de Primăria orașului Leuven, în colaborare cu Universitatea din Leuven și Biblioteca Universitară, la Muzeul – M, deschisă publicului între 20 octombrie 2016 și 17 ianuarie 2017.
Biblioteca universitară din Leuven
Expoziția, denumită ÎN CĂUTAREA UTOPIEI, îmbină inedit bibliofilia, istoria științei și arta, pentru a explora fascinația medievală europeană pentru o lume ideală, care a îmbrăcat diverse forme literare și artistice. Povestea este spusă de o sumedenie de cărți vechi, hărți și astrolabe, peste o sută de lucrări de artă fabuloase, toate datând din secolele XV-XVI, aranjate în patru acte.
Instalații de la expoziția ÎN CĂUTAREA UTOPIEI
Personalitate reprezentativă a umanismului european, eruditul Thomas More (latinizat Morus), a fost un avocat, scriitor și om de stat englez. Catolic fervent, More a refuzat să-l recunoască pe Henric al VIII-lea drept cap al Bisericii Angliei, refuz care i-a adus nu doar sfârșitul carierei politice (fusese chiar și Lord Cancelar între 1529 – 1532), ci și încarcerarea lui în Turnul Londrei și apoi executarea pentru înaltă trădare.
Thomas More, portret de Hans Holbein cel Tânăr (1527)
Cea mai cunoscută dintre lucrările sale, Utopia, a fost publicată în 1516 la tipografia înființată de Dirk Martens în orașul universitar Leuven, la intervenția unui prieten al lui More, Erasmus, alt celebru umanist, autor al Elogiului nebuniei.
În Utopia, Thomas More a descris o societate ideală organizată pe baze raționale, unde toate proprietățile erau comune, o societate cu legi puține, care nu avea avocați și nu-și trimitea cetățenii la război.
Utopia nu numai că s-a bucurat de un succes uriaș, ci a avut și o influență enormă asupra timpului său, cuvântul inventat de More și pus ca titlu al cărții (compus din greacă și însemnând „locul de nicăieri”) devenind un echivalent al idealismului.
Una dintre sălile de lectură ale Bibliotecii universitare din Leuven
Corespondent din Belgia, Lilia Blaga
(N.ed . Thomas Morus, în engleză Thomas More (n. 7 februarie 1478, Londra - d. 6 iulie 1535, Londra) a fost un avocat, scriitor și om de stat englez, personalitate reprezentativă a umanismului din Europa.)