12 decembrie 2017

ÁLDOTT AZ A BÖLCSŐ / ÎNTÂLNIRE SCRIITOR-CITITOR

ÁLDOTT AZ A BÖLCSŐ



A fenti címmel jelent meg az Arany János-emlékév jelentős eseményeként a 200 éve született Arany Jánosról szóló szépirodalmi elbeszélő életrajz. A magyarországi szerző, Cselenyák Imre számos irodalmi esten, zenés rendezvényen szerepel a magyarlakta területeken. Ebből az alkalomból látogatott el Nagyszalontára is, hogy Arany János szülővárosában is bemutassa kötetét az olvasóknak.
Az író-olvasó találkozóra péntek délután (december 8-án) került sor a városi könyvtárban. Az író több mint harminc mű szerzője, de zenész, dalszövegíró és librettószerző is. Történelmi, korfestő regényeit Jean-Pierre Montcassen néven jelenteti meg.  A szerző saját maga mutatta be az Áldott az a bölcső című kötetét és mesélt a mű keletkezéséről is. Ez nem egy tanulmány, a nagyközönséghez szól, és közelebb hozza hozzánk a nagy költőt, a magyar irodalom kiemelkedő alakját. Dánielisz Endre tanár úr hasznos információkkal bővítette ki az elhangzottakat. A szerző készségesen válaszolt az olvasók által feltett kérdésekre is, és azt is megtudtuk, hogy ez az életrajzi regény első része, amelynek folytatása következik.
A bensőséges hangulatú találkozó végén az író dedikálta kötetét.


Rugină Irina
könyvtárvezető
Teodor Neș Municípiumi Könyvtár
Nagyszalonta




‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒ ‒


ÎNTÂLNIRE SCRIITOR-CITITOR


Vineri, 8 decembrie a. c. a avut loc la Biblioteca Municipală „Teodor Neș“ Salonta o întâlnire cu scriitorul Cselenyák Imre din Ungaria, autorul unui roman biografic despre poetul Arany János. Autorul a prezentat cartea sa în multe localități și a dorit să o prezinte și publicului din Salonta.
Scriitorul este autorul a peste treizeci de volume, dar este și muzician și textier. A publicat mai multe romane istorice, care au apărut semnate cu numele de Jean-Pierre Montcassen. Volumul prezentat chiar de autor a apărut cu ocazia bicentenarului nașterii poetului, și se întitulează „Áldott az a bölcső“, adică Legănul binecuvântat. Cartea nu este un studiu realizat despre marele poet Arany, ci este un roman care se adresează publicului larg, aducând mai aproape personalitatea sa. Domnul prof. Dánielisz Endre a întregit cele prezentate cu observații foarte utile. Scriitorul a răspuns la întrebările care i-au fost adresate și am aflat că acest volum este doar prima parte a romanului, urmând să apară și continuarea sa.
La finalul întâlnirii autorul a scris dedicații pe cărțile lui.


Rugină Irina
bibliotecar responsabil
Biblioteca Municipală „Teodor Neș“
Salonta



Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării