14 aprilie 2018

Lecturi de weekend 96



No Impact Man- Aventurile unui american care vrea sa salveze mediul de Colin Beavan, an de aparitie 2012 la Editura Philobia

 Colin Beavan este îngrozit de fenomenul încălzirii globale şi de risipa continuă provocată de stilul de viaţă actual. Diferenţa e că el s-a decis să treacă la fapte: să arate că poţi supravieţui, timp de un an, fără să consumi inutil resurse şi fără să poluezi, chiar dacă locuieşti într-un zgârie-nori, în mijlocul Manhattan-ului.



De exemplu, ca să nu contribuie la poluarea cu dioxid de carbon, a renunţat la lift (Beavan locuieşte la etajul 9), la instalaţia de aer condiţionat, la frigider, la mijloacele de transport în comun. Ţinând cont că autorul e un tânăr tătic, ne putem imagina gradul de dificultate implicat de această alegere. Dar marea provocare a fost, pentru Beavan, s-o convingă pe soţia sa, dependentă de  shopping,  să intre în joc.
Jurnalul acestei încercări se constituie într-o alegorie a căutării fericirii şi a unei vieţi mai curate în oceanul consumismului zilelor noastre. Raţionalizarea resurselor şi cumpătarea nu vor umple golurile din vieţile noastre, însă încercarea de a fi mai buni cu ceilalţi şi de a respecta tot ceea ce ne înconjoară - mediul natural ca bun comun prin excelenţă - ne poate schimba existenţa. Ne poate transforma interior.
Provocarile zilnice, de la folosirea scarilor in loc de lift pana la problema descompunerii gunoiului menajer, ii dezvaluie lui Beaven o noua perspectiva asupra lumii.
Cumparaturile facute in piata, mesele preparate in familie si jocurile pe care le inventeaza pentru a compensa lipsa televizorului ii apropie pe cei trei si ii fac sa traiasca viata cu intensitate si bucurie.

In afara de aceste consideratii pe care le gasim online, cartea are fiecare capitol foarte bine documentat despre impactul pe care stilul nostru de viata il are asupra mediului inconjurator.
Sunt citate zeci de studii, atat de multe incat te poate apuca durerea de cap daca iti imaginezi  problemele pe care le ridica acestea. Pot sa trag concluzia ca ne straduim din greu sa distrugem acesta planeta...  cum spunea cineva intr-o  postare,  asa ne purtam cu pamantul de parca am avea unde ne muta .

Consecințele pe care comportamentul nostru zilnic il are asupra mediului sunt dezastruoase si cartea incearca sa ne demonstreze ca putem trai si altfel  devenind concomitent mai fericiti si mai integrati in viata.



Cum incerc eu sa fac ceva?
Incerc sa reduc cantitatea de gunoi menajer - recilez si mi-am cumparat un vas pentru compostat gunoiul vegetal. (In cateva luni o sa am un pamant de calitate pe care sa-l pun pe gradinita de flori.)
 Nu mai am un tomberon plin de gunoi  intr-o saptamana dar am 5 saci de cartoane si plastice la doua saptamani, ceea ce e foarte mult.

Gatesc dar totusi intra foarte multe ambalaje nedorite in casa.
Nu pot renunta la masina, ar trebui sa incep sa reduc drumurile cu masina la jumatate.
La electricitate nu pot renunta... La televizor pot renunta partial, si la folosirea calculatorului la fel.
In legatura cu cumpararea  doar de produse deja folosite, pot sa o fac dar doar pe anumite capitole gospodaresti ..
Referitor la cumpararea de produse alimentare apartinand gospodariilor  locale de pe o raza de n kilometri, cred ca gasirea lor necesita un consum prea mare de energie.

 Cel mai greu mi se pare sa conving familia sa procedeze la fel.
Voi cum va descurcati la acest capitol?



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării