3 aprilie 2018

Protagonisti ai Unirii


Comemorăm zilele astea dispartia a doi patrioți bihoreni a căror destin a fost legat atât în viață cît și în moarte : Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș . Au animat – cu o exemplară putere de muncă – viața politică, culturală, socială din Țara Beiușului.

Militanți consecvenți pentru apărarea ființei naționale, Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș i-au reprezentat pe românii beiușeni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, unde s-a adoptat rezoluția de unire cu țara.

Viața le-a fost curmată în fatidica noapte de 3 spre 4 aprilie 1919. Nu au apucat să vadă împlinit idealul care i-a animat o viață întreagă, și pentru materializarea căruia au acționat cu dârzenie, încredere și dinamism.

Ioan Ciordaș „Viața mea este a poporului meu”.







Ioan Ciordaș (n. 1877 - d. 1919) a fost un avocat și senator din Ceica, comitatul Bihor. A luat parte la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 18 noiembrie/ 1 decembrie 1918 în calitate de reprezentant al cercului Beiuș–Vașcău, județul Bihor, unde a votat Marea Unire



Nicolae Bolcaș : „Dacă întregirea neamului ne va cere jertfe vom ști cum să le dăm”.





















Nicolae Bolcaș s-a născut la 24 noiembrie 1882 în satul Remetea , aflat în apropierea Beiușului .
După terminarea liceului se înscrie la Universitatea din Cluj, la Facultatea de științe juridice. După ce ia doctoratul în ştiinţe juridice şi diploma de avocat, deschide, în 1912, un birou avocaţial în Beiuș, în casa unchiului său, și trece în primul rând al luptătorilor pentru redeşteptarea conştiinţei naţionale.
Participă la luptele primului război mondial, apoi se întoarce în Beiuș. Iși dedică toată energia informării românilor din satele bihorene despre necesitatea și importanța actului unirii, în care credea cu toată ființa.
Imaginile sunt luate din lucrarea - dr.Ioan Ciordaș (1877 - 1919) biografia și activitatea de Diana Iancu , care face parte din colectiile BJBihor. Cotă- DLJ 7713

  




Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării