29 ianuarie 2021

Tablouri povestite copiilor

                                    

Gustav Klimt a fost un pictor și decorator austriac, lider al avangardei vieneze și unul din fondatorii Secesiunii vieneze. Arta lui a contribuit în mare măsură la izbucnirea uneia din cele mai mari revoluții din istoria artei. Wikipedia

Anul nașterii: 14 iulie 1862, Baumgarten, Viena, Austria

Data morții: 6 februarie 1918, Viena, Austria

Expusă: Muzeul de Arte Aplicate al Austriei, Muzeul Leopold, National Gallery of Art, Galeria Austriacă Belvedere, Muzeul de Istorie a Artei din Viena, Museum of Modern Art, mai multe

Perioade: Art Nouveau, Simbolism, Secesiunea vieneză, Artă modernă, Neoclasicism, Realism, Suprarealism, Romantism

Opere importante: Portretul Adelei Bloch-Bauer I, Friza lui Beethoven, Sărutul













Povesti din biblioteci

 Progress Foundation is inviting all CSO professionals from Central and Eastern Europe, Caucasus, Black Sea, and Caspian Sea regions to join the Occupy Library Innovators Hub’s events! The series of free, online, share & learn events for CSOs and public libraries continues with Libraries are great? Prove it! Data and evidence-based storytelling, led by Ugne Lipeikaite, EIFL-PLIP Impact Manager, and Kristine Paberza-Ramiresa, IFLA Member Engagement Officer.  

The workshop is conducted by EIFL (Electronic Information for Libraries) Public Library Innovation Programme and IFLA (The International Federation of Library Associations and Institutions), and will focus on what data about services or programs libraries should collect and how to use the data in telling compelling stories.

Join us on 29th of January, 15:00 EET and let’s shape together the story of our communities!

Register here: ➡️https://forms.gle/PkdvdW9JULzxmHbYA 

For details: Anca Râpeanu, Project Manager occupylibrary@progressfoundation.ro



Libraries are great? Prove it!

Ugne Lipeikaite, EIFL-PLIP Impact Manager, & Kristine Paberza-Ramiresa, IFLA - International Federation of Library Associations and Institutions Member Engagement Officer are leading the workshop: <Libraries are great? Prove it! Data and evidence-based storytelling>
#occupylibrar

Nu e asa greu sa spui povesti !
Audienta-Cui spui povestea?  aceiasi poveste in moduri diferite- adapteaza-te la audienta , foloseste elemente vizuale.


28 ianuarie 2021

Întâlnirea anuală CODE Kids

În zilele de  27-28 ianuarie 2021 , în intervalul 13.00-16.00, are loc  întâlnirea anuală CODE Kids care se   desfășoara pe platforma HOPIN.  ( link https://hopin.com/events/intalnire-anuala-code-kids)

 Subiectele   care se  discută în  această întâlnire sunt:

  • Evaluarea activităților din anul 2020
  • Schimbările din cadrul programului CODE Kids
  • Planul de activități pentru anul 2021
Evenimentul ni-l dorim ca pe un moment de celebrare a ceea ce am realizat împreună în 2020 și de aceea ne dorim să vă avem alături și să construim pe experiența acumulată planul pentru acest an, care se anunță la fel de dificil ca anul anterior.

La acest eveniment am invitat   directorii și coordonatorii județeni  din Bibliotecile Județene. Vom organiza sesiuni paralele pe teme diferite, astfel încât planul de lucru să fie unul cuprinzător. Voi reveni cu o agendă detaliată la finele acestei săptămâni. De asemenea la eveniment invităm și bibliotecarii și partenerii care au avut activități în trecut și se gândesc să redeschidă clubul anul acesta.

Organizatorii 




Concluzii trase de Ovidiu Ana- programul început  în 2017,  a crescut  
  intr-un program care s-a dezvoltat  cu ajutorul  partenerilor  care au venit din multe arii de expertiză. Vom duce proiectul la un nivel național, pe încă trei ani! 
Cat mai multi copii din mediul rural sa aibă acces la tehnologie.







27 ianuarie 2021

Tablouri povestite copiilor

 

Oscar-Claude Monet a fost un pictor impresionist din Franța. Monet s-a născut la Paris, Franța. Familia sa s-a mutat la Le Havre în Normandia când el avea cinci ani. Tatăl său ar fi dorit ca Monet să intre în afacerea familiei, băcănia, dar Oscar Monet voia să picteze


Anul nașterii: 14 noiembrie 1840, Rue Laffitte, Paris, Franța
Data morții: 5 decembrie 1926, Giverny, Franța
Expusă: Museum Barberini, Muzeul Orsay, Metropolitan Museum of Art, Art Institute of Chicago, National Gallery of Art, National Museum of Western Art, National Gallery, Museum of Fine Arts, Boston, mai multe
Perioade: Impresionism, Artă modernă, Realism
Mișcare artistică: impresionism
Serii: Crini de apă, Catedrala din Rouen, Căpiţe de fân, Gare Saint-Lazare (Monet series), Parlamentul de la Londra, Plopii, Charing Cross Bridge, Bras de Seine près de Giverny, Dimineţi pe Sena, Waterloo Bridge












Copii fără copilărie - Proiect al liceului Teoretic "Aurel Lazar "

 

Proiectul THE  HISTORY OF THE HUMANITY AT THE CROSSROADS a fost lansat în anul 2019 având finanțare de la TOLI Institute.

Activitățile proiectului au fost prezentate și în cadrul evenimentelor  organizate de UNICEF și T4 – Profesori pentru Europa, UBB Cluj-Napoca care ne-au devenit parteneri. Dintre cele mai importante activități organizate amintim: Copii fără copilărie, Traficul de persoane-un flagel al secolului al XX-lea, Educație pentru un mediu sănătos, Istoria-dincolo de cuvinte, UE și drepturile copilului, Copilul și drepturile lui.

În decursul celor 2 ani, prin activitățile proiectului s-au vizat: cunoașterea și respectarea drepturilor copilului și ale omului, dezvoltarea personală, mediul sănătos, spiritul civic, toleranța, empatia, interculturalitatea, creativitatea. Este o activitate în care elevul are posibilitatea, individual sau în echipă, să se implice în activități culturale, științifice și de voluntariat. Este o alternativă la orele de curs și în același timp o extindere a cunoștințelor dobândite în sala de curs, promovarea aptitudinilor și competențelor elevilor prin activități extracurriculare. În acest demers educativ au fost cuprinși peste 200 de elevi ai școlii și peste 20 cadre didactice din școală, cadre didactice și elevi din alte unități de învățământ din municipiu: Colegiul Național "Emanuil Gojdu", Colegiul Național "Onisifor Ghibu", Liceul Ortodox "Roman Ciorogariu ", reprezentați ai Bibliotecii Județene "Gheorghe Șincai", Muzeului Istoriei Evreilor, Asociației TIKVAH.

Cea mai importantă activitate din anul acesta a fost organizată astăzi, 27.01.2021, într-o zi specială pentru istoria universal și națională. Activitatea s-a numit Copii fără copilărie și s-a droit a fi o aducere aminte a traumelor prin care au trecut copii în Al Doilea Război Mondial.

Elevii școlii, gimnaziu și liceu, s-au implicat în activități creative, pline de încărcătură sufletească pentru realizarea unor jurnale de ghetou și de lagăr dar și prin realizarea unor desene însoțite de mesaje privind respectarea drepturilor copilului și ale omului. A fost o activitate emoționantă, un îndemn la eliminarea războiului ca mijloc de rezolvarea a problemelor dintre state, un îndemn la respectul de sine și față de ceilalți, la o viață fericită, frumoasă și senină pentru copiii din întreaga lume.

La activitatea de astăzi au participat ca și parteneri ai proiectului: dna inspector de specialitate  Mihaela Biriș, dna Diana Iancu, reprezentant al Muzeului Istoriei Evreilor din Oradea, dna Delia Pantea din partea Bibliotecii Județene "Gheorghe Șincai" Oradea, dna Mihaela Băguț-directorul Liceului Teoretic "Aurel Lazăe", coordonatori proiect, prof. dr. Livia Ghiurcuța și prof. dr. Olga-Valentina Trif, profesori colaboratori: prof.dr. Cristina Diana Brădău, prof. Raluca Blaga. 



În total, ne-am adunat în mediul online 69 de persone.


a consemnat dr.Livia Ghiurcuța




Imagini de la evenimentul online! 


Proiectul este listat si pe pagina didactic.ro
https://www.didactic.ro/materiale-didactice/copil-fara-copilarie
 
 



  •  Prof. Gianina COCUZ, Școala Gimnazială "Vasile Alecsandri" Vaslu
  • Moment cultural:Copil fără copilărie- Romina FETEA, Cynthia NAGY (clasa a VII-a)
  •  V-ați gândit vreodată cât suntem de privilegiați? (crâmpeie din creațiile elevilor clasei a V-a)-prezintă:Paula NAN, Răzvan UNGUREAN (clasa a XI-a C)
  • Copilărie dincolo de cuvinte (secvențe din activitatea clasei a X-a B)-prezintă: Denisa BĂLAȘ, Iulia BOROȘ, Mihaela IUHAS (clasa a IX-a B)
  • PARTICIPĂ (elevi clasa a X-a B):
  • Ecaterina CĂRCHILAN
  • Diana ONIȚA
  • Ginevra NISTOR
  •  Diana GAȚU
  • Beatrice COSMA
  • Alexia IANCU
  • Giulia CIORTIN
  • Denisa GABOR
  • Alexandra BONDAR
  • Ioana CZAHOLI
  • Marc IOSIF
  • Iulia ȘINCA
  • Lucrari prezentate:  
  • De ce nu trebuie să uităm?- Simina Fildan (clasa a X-a B)
  • Auschwitzul mi-a marcat copilăria – Ana CHIȘ (clasa a VII-a)
  • Pagină de jurnal – Erik GANEA (clasa a VII-a)
  • Jurnal de ghetou – Ilinca DASCALCIUC (clasa a X-a B)
  • Jurnalul meu – Cristina Isabela FOTA (clasa a VII-a)
  • Amintiri dintr-un jurnal-Suntem și noi ca voi! – Andrada ȘOVRE (clasa a XI-a D)
  • Jurnal de lagăr – Luana FLORUȚ (clasa a X-a B)










Pentru unii copii aceea a fost ultima calatorie!













Drapturile copiilor !

Să-mi cunosc părinții şi să fiu crescut de aceştia,
Să am un loc unde să locuiesc, haine şi mâncare sănătoasă;
Să nu fiu obligat să muncesc
Am dreptul la o educaţie potrivită aptitudinilor şi abilităţilor mele
Am dreptul de a avea un cuvânt de spus în toate aspectele care mă afectează
Am dreptul de a beneficia de o îngrijire specială, în cazul în care nevoile mele speciale o cer
Am dreptul să fiu protejat împotriva violenţei
Să primesc îngrijiri medicale şi să fiu protejat împotriva tutunului, alcoolului şi drogurilor

Să am propria mea religie şi cultură
Am dreptul să am numele meu şi la naţionalitatea mea
Să fiu tratat la fel cu toţi ceilalţi copii, indiferent de culoarea mea, de rasă, sex, limbă sau religie
Să fiu mândru de lucrurile în care cred şi de tradiţia mea
Să vorbesc şi să fiu ascultat
Să trimit şi să primesc corespondenţă personală, care nu să nu fie deschisă sau citită de alţii
Am dreptul la viaţă privată
Să menţin relaţii cu familia mea sau cu orice altă persoană la care ţin

 
Să ştiu care sunt drepturile mele! 

Expozitie de carte dedicata comemorarii victimelor Holocaustului!
 

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului



Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este ziua de 27 ianuarie din fiecare an și este prima comemorare universală a victimelor Holocaustului. Această comemorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară. La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale , Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului care a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german.

27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică.

Înainte de rezoluția 60/7, se instituiseră zile naționale de comemorare a Holocaustului, cum ar fi Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus (Ziua Comemorării Victimelor Național-Socialismului) în Germania, stabilită printr-un decret al Președintelui Germaniei Roman Herzog la 3 ianuarie 1996. Din 2001, 27 ianuarie fusese și Ziua Holocaustului în Regatul Unit.










26 ianuarie 2021

COPII FĂRĂ COPILĂRIE - PROGRAM

Coordonatorii proiectului  THE  HISTORY OF THE HUMANITY AT THE CROSSROADS Livia GHIURCUȚA, Olga-ValentinaTRIF   de la  Liceul Teoretic Curel Lazăr  ne invită să retrăim o pagină de istrori a holocaustului, în animtirea copiilor care și-au pierdut copilăria!                                     


Proiectul THE  HISTORY OF THE HUMANITY AT THE CROSSROADS a fost lansat în anul 2019 având finanțare de la TOLI Institute.

Activitățile proiectului au fost prezentate și în cadrul evenimentelor  organizate de UNICEF și T4 – Profesori pentru Europa, UBB Cluj-Napoca care ne-au devenit parteneri. Dintre cele mai importante activități organizate amintim: Copii fără copilărie, Traficul de persoane-un flagel al secolului al XX-lea, Educație pentru un mediu sănătos, Istoria-dincolo de cuvinte, UE și drepturile copilului, Copilul și drepturile lui.

                                                                  PROGRAM

 

27 IANUARIE 2021

 

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COMEMORĂRII VICTIMELOR CELUI DE-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL


COPII FĂRĂ COPILĂRIE


Atunci când justiţia nu reuşeşte să fie o formă de memorie, memoria singură poate fi o formă de justiţie. (Ana Blandiana)

Deschidere festivă -  conducerea liceului

v coordonatori proiect: Livia GHIURCUȚA, Olga-ValentinaTRIF

Discursuri invitați:

*    Diana IANCU, Muzeul Istoriei Evreilor, Oradea

*    Delia PANTEA, Biblioteca Județeană "Gheorghe Șincai" Oradea

Discursuri participant:

*    Prof. Gianina COCUZ, Școala Gimnazială "Vasile Alecsandri" Vaslui

                                

Moment cultural:

         Copil fără copilărie- Romina FETEA, Cynthia NAGY (clasa a VII-a)

Prezentări elevi:

Ø V-ați gândit vreodată cât suntem de privilegiați? (crâmpeie din creațiile elevilor clasei a V-a)-prezintă:Paula NAN, Răzvan UNGUREAN (clasa a XI-a C)

Ø Copilărie dincolo de cuvinte (secvențe din activitatea clasei a X-a B)-prezintă: Denisa BĂLAȘ, Iulia BOROȘ, Mihaela IUHAS (clasa a IX-a B)

PARTICIPĂ (elevi clasa a X-a B):


*    Ecaterina CĂRCHILAN

*    Diana ONIȚA

*    Ginevra NISTOR

*    Diana GAȚU

*    Beatrice COSMA

*    Alexia IANCU

*    Giulia CIORTIN

*    Denisa GABOR

*    Alexandra BONDAR

*    Ioana CZAHOLI

*    Marc IOSIF

*    Iulia ȘINCA


Ø De ce nu trebuie să uităm?- Simina Fildan (clasa a X-a B)

Ø Auschwitzul mi-a marcat copilăria – Ana CHIȘ (clasa a VII-a)

Ø Pagină de jurnal – Erik GANEA (clasa a VII-a)

Ø Jurnal de ghetou – Ilinca DASCALCIUC (clasa a X-a B)

Ø Jurnalul meu – Cristina Isabela FOTA (clasa a VII-a)

Ø Amintiri dintr-un jurnal-Suntem și noi ca voi! – Andrada ȘOVRE (clasa a XI-a D)

Ø Jurnal de lagăr – Luana FLORUȚ (clasa a X-a B)

Închidere sesiune

         

Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării