28 februarie 2024
Expoziție la Valea lui Mihai
A Napsugár illusztrációiból nyílt kiállítás a Máté Imre Városi Könyvtárban hétfőn, Koloratúra címmel.
A gyermeklap első száma 1957 januárjában jelent meg Kolozsváron, az alapító tagok, írók, költők, képzőművészek voltak. László Noémi, a lap jelenlegi főszerkesztője a kiállítás elindításakor elmondta, céljuk az, hogy bemutassák azokat az erdélyi művészeket, akik a lapban megjelenő irodalmi alkotásokat, különböző technikák által képpé varázsolják. Bak Sára képszerkesztő válogatott az utóbbi, több mint 20 év (2000-2023) illusztrációiból, ezek között található grafika, vízfesték, tempera, színes és akvarellceruza, textildarabokból és saját festésű színes papírokból álló kollázsok. Az alkotások fejlesztik a gyerekek képi ízlését, esztétikai érzékét, hozzájárulnak a művészet megszerettetéséhez.
A kiállítás megnyitójára érkezett kisiskolásokat és tanítónőiket Gheri Judit, könyvtáros és Szilágyi Ferenc Hubart, helyi író-költő fogadta, aki megnyitójában visszaemlékezett gyerekkorára, édesanyja az első számtól gyűjtötte a lapot évekig, amelyet összefűzve őriztek és nagy szeretettel lapozták, ő és majd a gyerekei és unokái is. A tárlat megtekintése közben kötetlen beszélgetés alakult ki, ekkor kiderült, hogy az osztályával jelen lévő Gábor Éva tanítónő egykor maga is küldött a Napsugárnak saját verseiből, közülük több mint egy tucat meg is jelent.
A kiállítás végén a III.B osztály egy rövid, a Napsugárból vett verscsokorral kedveskedett a jelenlévőknek.
A kiállítás március elejéig tekinthető meg, szeretettel várnak felnőtt érdeklődőket is.
Balázs József Attila
27 februarie 2024
Șezătoare la bibliotecă
24 februarie 2024
Lecturi de weekend 188
Doamna Nobel de Lisa Stromme apărută la Editura Humanitas în anul 2020.
Autoarea ne oferă un roman inspirat de fapte reale – povestea de dragoste dintre Alfred Nobel si Sofie Hess. Dupa o documentare minuțioasă, pornind de la corespondența celor doi, Lisa Stromme ne dezvăluie suișurile și coborâșurile unei iubiri de-o viață, precum și luminile și umbrele personalității chimistului și filantropului suedez. Bazat pe scrisorile secrete dintre Sofie Hess și Alfred Nobel, romanul Doamna Nobel ne arată cum puterea dragostei poate duce la acte de o imensă generozitate, care schimbă lumea noastră pentru totdeauna și ne redă încrederea în umanitate.
Sofie Hess lucrează la florăria lui Frau Schiegl în Baden, un mic oraș balnear unde își petrec vara oameni bogați din toată Europa. Dintr-o familie modestă, fără zestre tânăra nu este fericită, idealul ei e o căsătorie într-o familie bună. Când Alfred Nobel, „regele dinamitei“, o cunoaște din întâmplare, viața lui Sofie se schimbă. Nobel îi promite să o ajute și o duce la Paris, unde o instalează în lux și ii oferă accesul la educație arătându-i că există și altă viață condiționată de educație și avere. Deși o ajută să recupereze în ambele domenii, Nobel de fapt nu o primește cu totul în lumea lui și astfel amândoi sunt condamnați la nefericire. Sofie încearcă să își facă o altă viață alături de un alt bărbat, eșuează și păstrează legătura epistolară cu Nobel, iar la sfârșit chiar găsește o modalitate de a fructifica această legătură.
17 februarie 2024
Lecturi de weekend 187
„Un roman într-un roman, Cele patruzeci delegi ale iubirii spune două povești paralele care se oglindesc și se intersectează, între două culturi foarte diferite la interval de șapte secole ”.Povestea începe când o gospodină, Ella Rubinstein – o mamă casnică și o soție nefericită din suburbiile Bostonului, primește de la o editură, pentru evaluare, cartea numită Sweet Blasphemy („Dulce blasfemie”) de Aziz Zahara, o carte despre Rumi, poetul din secolul al XIII-lea și ghidul său spiritual, Shams. Cartea prezintă inserate în text, în momente cheie, cele patruzeci de legi ale iubirii ale lui Shams. Paralel cu acțiunea romanului Sweet Blasphemy, se înfiripă o poveste de dragoste între Ella și autorul cărții, Aziz Zahara care parcurge aceleași de 40 de legi ale iubirii.
Tema profundă a romanului e „dragostea și spiritualitatea la care se ajunge dacă-ți urmezi inima”.
16 februarie 2024
Ziua Națională a Lecturii în biblioteci din Bihor
Ziua Națională a Lecturii sărbătorită la bibliotecă, locul unde păstrăm toate cărțile devenirii noastre : de la copilăria lipsită de griji, la adolescența tumultuoasă și ajungând la înțelepciunea senină a Vieții.
,,Cărtile sunt multe lucruri : cântece de leagăn pentru cei obosiți, balsam pentru cei răniți, armură pentru cei speriați... adăpost pentru cei care au nevoie de o casă."
15 februarie 2024
Desene de "iarnă" la Filiala Decebal
Miercuri, 14 februarie 2024, am expus prima expoziție din acest an, formată din nouă desene realizate de copiii de la Grădinița cu Program Normal nr. 17 din Oradea, desene ce au ca temă iarna. La realizarea acestor desene, copii au fost îndrumați de doamna profesoară Florentina Adriana Blândul.
Dedesubt, în pozele
atașate, puteți viziona capodoperele acestor mici desenatori.
14 februarie 2024
4/4PentruPrieteni- 2024
Ambasada Statelor Unite în România împreună cu American Councils for International Education lansează cea de a șasea ediție a proiectului 4/4PentruPrieteni.
Va invităm să vă alăturați si să alegeți o zi din perioada 1-10 Aprilie pe care doriți să o dedicați faptelor bune. Proiectul este structurat in jurul activităților de voluntariat și își propune atât să promoveze voluntariatul, cât și să încurajeze spiritul civic și responsabilizarea socială.
În ediția din 2024, an electoral semnificativ pentru democrație, ne concentrăm pe activități care încurajează spiritul și implicarea civică. Vă invităm să vă alăturați eforturilor noastre pentru dezvoltarea democrației și pentru a sublinia importanța dreptului la vot, un instrument puternic pentru combaterea injustiției și eliminarea barierelor care ne separă.
Pentru a vă înregistra activitățile vă invităm să completați formularul următor până la data de 10 martie ais.americancouncils.org/event/4_4pentruprieteni2024.
Informații complete despre program sunt disponibile în comunicatul de presă anexat și pe pagina noastră: https://www.romania.americancouncils.org/ .
Scoala în secolele XVII-XVIII în Bihor
”Cea care s-a ocupat de înfiinţarea de şcoli naţionale (poporale), în mod organizat, a fost împărăteasa Maria Tereza (1740 – 1780). Ea a acordat o atenţie deosebită luminării popoarelor din monarhia habsburgică, dispunând ridicarea de şcoli în fiecare comună şi constrângându-i pe săteni să-şi trimită copiii la şcoală. Lucrările istorice menționează , două motive pentru care împărăteasa a pus un accent deosebit pe ridicarea culturală a popoarelor din monarhia habsburgică. În primul rând, era vorba de îngrijorarea stârnită de decadenţa şi neştiinţa la care ajunseseră popoarele în timpul stăpânirii turceşti. Un al doilea motiv a fost dorinţa suveranei de a avea, în caz de nevoie, ostaşi bine pregătiţi, dar şi meşteşugari şi comercianţi …”(4)
Vacanțele au fost stabilite la patru luni pentru școlile sătești. Lunile august septembrie erau de repaus total,iar în rest erau doar zile libere de sărbători sau cu prilejul muncilor agricole.
Pe baza aceleiași legi, în 1778, la Oradea a fost înființat primul curs profesional pentru ucenicii adulți. Școala profesională era organizată pe lângă școala confesională. Cursul se numea Școala de Duminică și se desfășura duminica după slujbă. Tematica de predare cuprindea:scrisul, cititul, compunerea și desenul iar instruirea practică se făcea în atelierele patronilor unde ucenicii erau angajați.(1)
O altă carte de învățătură după care care se învăța citirea și scrierea erau Ceasloavele, cărți bisericești de rugăciune , scrise în acea perioadă cu caractere slavone.
Ceaslovul din imagine face parte din colecțiile Bibliotecii Județene ” Gheorghe Șincai”
Cinema la Bibliotecă- marca Educab
Mihai Lupu, fondator EduCab și co-fondator Short Film Breaks, a vorbit la GPS Cultural despre cum va fi pus în practică proiectul „Cinema la Bibliotecă” :
„Avem peste 70 de biblioteci publice care s-au înscris (...). Am vrea să le propunem să creeze o recurență și o obișnuință în comunitățile mai ales mici și mijlocii din România. Să știi, de exemplu, că în fiecare marți, la ora 18, fie că e ploaie, că e soare, că e ninsoare, se vor proiecta filme la bibliotecă. Sau în a doua marți sau a treia marți din lună. Asta o să facă fiecare bibliotecă, în funcție de ce disponibilitate de timp are. Dar să nu fie doar o dată pe an. Nu e despre a bifa un proiect, ci de a aduce cunoaștere, oportunitatea de a primi altfel de informație decât cea din filme blockbuster”. (Mihai Lupu)
Din Bihor s-a înscris biblioteca din Nucet!
Conceptul este testat deja în 2017 în Nepal și 2019 în Guatemala (vedeți mai jos plăcuța cinema-ului din Chajul, dezvoltat împreună cu Guatemala Educab și Limitless Horizons Ixil)
13 februarie 2024
Inima străinului - carte online
Profil de autor
Eugen Oniscu s-a născut în 10 august 1972 în Tulcea. Este scriitor de proză, în special de nuvele-povestiri și eseuri. Din copilărie a fost pasionat de lecturi, iar în adolescență a început să. Trăiește de aproape douăzeci de ani în diaspora. A locuit treisprezece ani în Spania, iar acum locuiește la Berlin în Germania, unde lucrează și scrie în timpul liber. Publică în revistele: „Armonii Culturale”, „Boema”, pe site-ul „Resurse Creștine” ș.a.IOSIF VULCAN (1841- 1907) Bibliografie de recomandare
- B.OPERA POSTUMĂ
- C.LITERATURA DESPRE
10 februarie 2024
Lecturi de weekend 186
Coborârea de Tim Johnston, apărută la Editura LITERA în anul 2018.
Imaginea munților de pe copertă a fost cea care m-a determinat să citesc cartea, îmi imaginam o carte despre ascensiuni și coborâri în aerul curat al munților.
O fată, Caitlin, este răpită în timp ce își face alergarea de dimineață prin pădure alături de fratele ei, Sean. Familia se afla într-o mini vacanță de familie, în Munții Stâncoși. În timpul plimbării prin pădure Sean pe bicicletă, este lovit de o mașină iar Caitlin merge cu responsabilul de accident pentru a cere ajutor la vale, în oraș. Părinții se trezesc cu un copil grav accidentat găsit pe munte de un trecător și cu o fată dispărută.
Romanul „Coborârea” are personaje realiste care trăiesc emoții puternice.
9 februarie 2024
ZiCI 2024
Printul Miorlau
Nina Casian
ntr-o împărăție cam ploioasă,
trăiau un împărat și-o împărăteasă
ce-aveau, cum se cuvine, și un prinț,
singur la părinți.
Prințul era de șase anișori
și miorlăia din noapte până-n zori.
În loc de “vreau!” spunea “miorlau!”
și tot “miorlau!” pentru “nu vreau!”
Deci, cum spuneam, cu prințul miorlăit
deloc nu era lesne de trăit.
Când i se aduceau bomboane –
el miorlăia că vrea baloane;
și-n loc de baloane
voia tromboane,
și-n loc de tromboane
voia bomboane,
dar niște bomboane
cu gust de baloane,
și-n care să sufle
ca-n niște tromboane.
Astfel de dulciuri – vai! Nu se găseau...
Și prințul miorlăia: Miorlau! Miorlau!
Miorlau! – că plouă afară;
Miorlau! – că afară-i soare;
Miorlau! – că-i zi de lucru;
Miorlau! – că-i sărbătoare...
Părinții nu mai știau ce să-i mai facă
- numai să tacă...
Îi aduceau în fiecare zi
o mie o sută una jucării:
căișori de lemn,
puști de tras la semn,
gume și creioane,
rațe dolofane
de celuloid,
și căței și mâțe,
și păpuși semețe,
cu ochi ce se-nchid,
și iar se deschid...
Ah, dar prințul nostru nu tăcea de fel
El voia ceva știut numai de el:
Miorlau! – de ce e luna lună?
Miorlau! – friptura nu e bună!
Miorlau! – vreau să mănânc compot!
Nu vreau compot că nu mai pot!
...Albi și împăratul, albi și-mpărăteasa
De atâta miorlăială, se-mbolnăvise casa.
Canarii asurziră, cățeii leșinară,
iar caii se mutară cu totu-n altă țară.
Bostanii și verzele
părăsiră grădinile.
Fugiră găinile,
Zburară și berzele
Și se făcu – pe câte știu –
în jurul prințului – pustiu.
...Doar mâțele sosiră toate
cu cozile încârligate,
torcând de zor,
la prințișor.
Sfârr...Sfârr...
Ce pisici!
Cu ochi mici!
Ce motani
năzdrăvani!
Și-ncepură să-l ațâțe,
miorlăind motani și mâțe:
“Miau-miorlau!
Hai cu noi!
Nu ești prinț
Ești pisoi –
Nu mai sta! Vino-ncoa!
De-acum, șoareci vei mânca”.
Atunci prințișorul, de frică
să nu se prefacă-n pisică,
uită de miorlăitul lui, firește,
și prinse să vorbească omenește
Pisicile-au plecat tiptil, tiptil:
“Acesta nu-i pisoi, ci e copil!”
Și foarte bosumflate fură ele
că au putut astfel să se înșele...
Dragi copii, povestea-i gata,
Să vă duceți imediat
și la mama, și la tata,
să le spuneți răspicat:
“Iubiții mei părinți, nu vreau
să fiu și eu un prinț Miorlau!”
Zici 2024- citim benzi desenate!
Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI) este ziua în care se sărbătorește oportunitatea de a citi cu voce tare împreună. Astfel, copiii și adulții sunt încurajați să ia o carte, să găsească audiență și să citească cu voce tare. Evenimentul este celebrat în peste 170 de țări.
Această zi a fost creată de o organizație nonguvernamentală, numită LitWorld, cu sediul în orașul american New York. Inițiativa lor și-a propus încă de la început să strângă oameni și comunități prin puterea cuvintelor.
Ziua Internațională a Cititului Împreună se desfășoară anual.
În 2024, evenimentul a avut loc în data de 7 februarie și s-au citit cărți de benzi desenate.
În Bihor, elevi, profesori, bibliotecari au profitat de prilej pentru a citi împreună, în biblioteci publice și școlare sau în clase.
În galeria de imagini o vedem pe colega noastră Soika Marianca la Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga" alături de clasa întâi A, a prof. Anca Tăut de la . Cititorii au făcut un popas în Pădurea Brazilor de Argint, din povestea ,,Hapciu Manciu, vulpoiul păcălit de furnici", de autoarea Olina Ortiz.
La biblioteca școlară a Liceului Greco-Catolic ”Iuliu Maniu ”, oră de limba română, oră de istorie a devenit oră de cultură și lectură cu o carte grafică despre marele Iuliu Maniu.
La Aștileu, bibliotecara Bogdan Nicoleta a dus lectura la clasă.
La Budureasa și la Sântandrei, mânuțele au răsfoit în biblioteci cărți de benzi desenate!Șezătoarea de la bibliotecă- februarie 2024
În anii noștri există tendința să absolutizăm modelele vechi găsite prin lăzi de zestre și transferate în muzee în ideea că acelea reprezintă o tradiție fixă și imuabilă. Viorica Știube ne-a povestit din experiența ei de culegător de folclor, în legătură cu acele foarte multe proiecte de cusut care merg pe principiul ” aidoma”.
Făcând niste pași înapoi în istorie, nici măcar foarte departe și cercetând contextul istoric al satului bihorean și statutul femeii într-o epoca de început de secol XX vedem că femeia de la sat era stăpâna activităților casnice și nu ajungea uneori nici până în târg; bărbatul era cel care ajungea în alte comunități. Nu existau cărți cu modele, nu existau materiale sofisticate, nu exista mod în care un model de spăcel să poată fi reprodus aidoma, nu existau aparate foto să pozezi modelele...
Calendar cultural 2025
Anul internațional al cooperativelor Anul european al voluntarilor Anul național Eminescu Anul național al copilului Ianuarie 1 Ianuari...