28 februarie 2024

Expoziție la Valea lui Mihai



A Napsugár illusztrációiból nyílt kiállítás a Máté Imre Városi Könyvtárban hétfőn, Koloratúra címmel.

A gyermeklap első száma 1957 januárjában jelent meg Kolozsváron, az alapító tagok, írók, költők, képzőművészek voltak. László Noémi, a lap jelenlegi főszerkesztője a kiállítás elindításakor elmondta, céljuk az, hogy bemutassák azokat az erdélyi művészeket, akik a lapban megjelenő irodalmi alkotásokat, különböző technikák által képpé varázsolják. Bak Sára képszerkesztő válogatott az utóbbi, több mint 20 év (2000-2023) illusztrációiból, ezek között található grafika, vízfesték, tempera, színes és akvarellceruza, textildarabokból és saját festésű színes papírokból álló kollázsok. Az alkotások fejlesztik a gyerekek képi ízlését, esztétikai érzékét, hozzájárulnak a művészet megszerettetéséhez.

A kiállítás megnyitójára érkezett kisiskolásokat és tanítónőiket Gheri Judit, könyvtáros és Szilágyi Ferenc Hubart, helyi író-költő fogadta, aki megnyitójában visszaemlékezett gyerekkorára, édesanyja az első számtól gyűjtötte a lapot évekig, amelyet összefűzve őriztek és nagy szeretettel lapozták, ő és majd a gyerekei és unokái is. A tárlat megtekintése közben kötetlen beszélgetés alakult ki, ekkor kiderült, hogy az osztályával jelen lévő Gábor Éva tanítónő egykor maga is küldött a Napsugárnak saját verseiből, közülük több mint egy tucat meg is jelent.

A kiállítás végén a III.B osztály egy rövid, a Napsugárból vett verscsokorral kedveskedett a jelenlévőknek.

A kiállítás március elejéig tekinthető meg, szeretettel várnak felnőtt érdeklődőket is.

Balázs József Attila












Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării