24 februarie 2024

Lecturi de weekend 188



Doamna Nobel  de Lisa Stromme apărută la Editura  Humanitas în anul 2020. 




Autoarea ne oferă un roman inspirat de fapte reale – povestea de dragoste dintre Alfred Nobel si Sofie Hess. Dupa o documentare minuțioasă, pornind de la corespondența celor doi, Lisa Stromme ne dezvăluie suișurile și coborâșurile unei iubiri de-o viață, precum și luminile și umbrele personalității chimistului și filantropului suedez. Bazat pe scrisorile secrete dintre Sofie Hess și Alfred Nobel, romanul Doamna Nobel ne arată cum puterea dragostei poate duce la acte de o imensă generozitate, care schimbă lumea noastră pentru totdeauna și ne redă încrederea în umanitate.


Sofie Hess lucrează la florăria lui Frau Schiegl în Baden, un mic oraș balnear unde își  petrec vara oameni bogați din toată Europa. Dintr-o familie modestă, fără zestre tânăra nu este fericită, idealul ei e o căsătorie într-o familie bună. Când  Alfred Nobel, „regele dinamitei“, o cunoaște din întâmplare, viața lui Sofie se schimbă. Nobel îi promite să o ajute și o duce  la Paris, unde o instalează în lux și ii oferă accesul la educație  arătându-i că există și altă viață condiționată de educație și avere. Deși o ajută să recupereze în ambele domenii, Nobel de fapt nu o primește cu totul în lumea lui și astfel amândoi sunt condamnați la nefericire. Sofie încearcă să își facă o altă viață alături de un alt bărbat, eșuează și păstrează legătura epistolară cu Nobel,  iar la sfârșit chiar găsește o modalitate de a fructifica această legătură.

Se pare că sunt la modă biografiile romanțate după viața unor binecunoscute personalități.
Nu pot să zic că am fost emoționată. E o poveste nefericită care a avut ca rezultat celebrul premiu care se dă și în zilele noastre. 


 

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării