31 mai 2010

Invitatie

Biblioteca Judeţeană „Gh. Şincai” în colaborare cu Fundaţia Franco-Română vă invită miercuri, 2 iunie, ora 16, la lansarea volumului 
„O istorie a literaturii române de la origini până în prezent” de Ion Rotaru.
Volumul va fi prezentat celor interesaţi de către prof. univ. Dr. Sever Dumitraşcu şi prof. univ. Dr. Ion Simuţ.
Lansarea va avea loc la sediul central al bibliotecii,
în amfiteatrul de la etajul 1.

Vă aşteptăm!

Invitatie

Asociatia EPHOR impreuna cu Facultatea de Arhitectura si Constructii din cadrul Universitatii Oradea si Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai”, au onoarea sa va invite la expozitia de proiecte si machete pentru chioscuri de ziare a studentilor de la arhitectura, intitulata “Chioscul cu Idei”.



Manifestarea are ca scop implicarea tineretului in proiectarea peisajului urban oradean si relevarea importantei simbolice si functionale a spatiilor de distribuire a informatiei scrise. Cu alte cuvinte, un "Chiosc cu Idei" care sa ofere opiniei locale, autoritatilor publice si de ce nu, presei, o plaja de selectie pentru viitorul arhitectural al municipiului nostru.



Evenimentul va avea loc la Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai”, Str. Armatei Române nr. 1/A, miercuri 2 iunie 2010, incepand cu orele 16.00, in sala de consiliu de la etajul 2.


Seminar de advocacy

Agenda seminarului de la Cluj din perioada 25-28 mai 2010 a parcurs 3 module.
Comunicare:
  • Comunicarea eficientă: ce spunem, cum spunem, bariere de comunicare 
  • Comunicarea instituţională: relaţii publice şi activităţi conexe 
  • Relația cu comunitatea: metode de lucru cu diferitele tipuri de public 
  • Relaţia cu mass media: sfaturi şi instrumente de lucru pentru o relaţie bună cu presa 
  • Cum scriem un comunicat de presă 
  • Mijloace moderne de comunicare şi platforme colaborative 
  • Organizarea şi planificarea unui eveniment 
 Retele de advocacy:
  • Ce sunt reţelele de advocacy?
  • Beneficii/posibile probleme în formarea/menţinerea reţelelor
  • Cooperare şi nu competiţie: construirea unei echipe 
  • Luarea deciziilor: cum atingem consensul de grup 
  • Gestionarea unei rețele.
 Advocacy
  • Ce este advocacy?Probleme, scop şi obiective de advocacy Pașii în procesul de advocacy. 
  • Colectarea datelor pentru advocacy
  • Publicul-ţintă: identificarea sprijinului şi opoziţiei 
  • Dezvoltarea mesajului /Trusa de advocacy.
  • Implementare: elaborarea unui plan de acţiune .

In grupurile prezente din Bihor, Harghita,Salaj, si Maramures au fost prezenti atat bibliotecari
implicati in proiect cat si reprezentati ai presei din MM si SJ si reprezentanti ai administratiei publice locale ,BH si HR., cat si Presedintele Asociatiei Comunelor din Romania filiala Salaj, Sandu Bercean . Acesta aprecia implicarea bibliotecilor in proiectul Biblionet. Ne promitea sa promoveze acest proiect in urmatoarele intalniri ale asociatiei si sa sublinieze beneficiile pe care le-ar putea avea la nivel local, atat prin imbunatatirea serviciilor de biblioteca cat si prin dezvoltarea lor in sensul promovarii turismului rural.

26 mai 2010

Viaţa noastră - o veşnică "conspiraţie"?

Nu există o conspiraţie perfectă. Dacă ar fi existat, nu ar fi fost descoperită niciodată şi nu s-ar fi vorbit despre un "plan ascuns", emiţând teorii legate de amploarea şi de ramificaţiile sale. Dar, conspiraţia a avut loc mereu: pe jumătate adevărată, pentru a tăinui minciunile , dar cum se întâmplă şi în viaţă, e supusă mereu unui judecător implacabil - timpul. Ea poate îmbrăca cele mai diverse forme şi semnificaţii. Poate că, într-un moment din viaţă, am fost părtaşi la o conspiraţie. Se poate ca motivul să fi fost, dacă nu unul nobil, de exemplu demascarea unui impostor la locul de muncă, măcar unul egoist, adică să învingem într-o rivalitate amoroasă sau profesională, un adversar. Oricum, micile uneltiri au la origini acelaşi mod de a manipula realitatea, manipulare care a devenit o constantă, atâta vreme cât necesităţile societăţii dau viaţă politicii.
În cazul unei societăţi democratice, conspiraţia sau manipularea, îmbracă forme mult mai complexe pentru că spălarea creierului necesită metode mai sofisticate. Deci, cel mai important lucru a fost ca oamenii să poată fi convinşi că dispun de suficiente informaţii pentru a emite o judecată, judecată izvorâtă din sentimente. Oamenii răspund cu fiecare părticică din corp, exceptând creierul, îndemnului la luptă făcut de liderii lor. Dar liderii sunt conştienţi că oamenii obişnuiţi nu doresc să analizeze o informaţie pentru a emite o judecată, ci preferă să-şi spună părerea, adică să facă diverse comentarii legate de viaţa politică sau socială. Aşa că, ei sunt influenţaţi prin diverse mijloace, fără să-şi dea seama şi fără să-i deranjeze câtuşi de puţin, având impresia că-şi apără ideile ca şi cum ar fi ale lor. Deci, cine deţine puterea, jonglează cu pârghiile necesare pentru a controla mijloacele de comunicare (aşa-zisa "mass-media independentă"), emite diverse judecăţi, în funcţie de afinităţi şi bani. Fie că deţin pârghiile statale (grupuri financiare care guvernează ori aspiră la putere), fie că le deţin pe cele private prin intermediul "liderilor de opinie" care fac ceea ce le dictează cei aflaţi la putere, totul e un joc murdar, dar totuşi un joc.
În concluzie viaţa noastră nu e altceva decât un joc, care a luat naştere din nevoia fiinţei umane de a potrivi piesele unui puzzle care ne cuprinde pe toţi şi de a descoperi motivul comportamentului anumitor persoane sau societăţi. Ce ziceţi?

Comemorare "Teodor Nes" la Salonta

"Cadrele didactice de la Şcoala cu clasele I – VIII „Arany János” Salonta, au organizat marţi, 25 mai 2010, pentru elevii din învăţământul de masă, cuprinşi în structuri de sprijin, o activitate extraşcolară la Biblioteca Municipală „Teodor Neş” Salonta, care a vizat socializarea şi familiarizarea cu lumea cărţilor, precum şi o vizită la atelierul de lucru manual „Sinka István”, unde sub îndrumarea atentă a d-nei Fekete Mária, au însuşit diferite tehnici de înşirat mărgele.
Elevii de la secţia română şi maghiară au fost însoţiţi de profesorii lor Giurgilă Elena, Zsirka Alexandru şi institutorii Borcaş Olimpia, Balogh Enikő-Juliánna.
După prezentarea bibliotecii şi a catalogului alfabetic, au răspuns la întrebările adresate de d-na bibliotecar Vereş Maria privind autorii cunoscuţi, lecturile copilăriei, personajele îndrăgite, personalităţile salontane şi au răsfoit cu interes enciclopediile corespunzătoare vârstei lor. La îndemnul bibliotecarei au recitat poezii de Tudor Arghezi şi Mihai Eminescu.
Întrucât în aceste zile se împlinesc 35 de ani de la trecerea în nefiinţă a patronului spiritual al bibliotecii, grupul a fost invitat la o depunere de coroană de flori la bustul lui Teodor Neş (1891 – 1975), personalitate marcantă a învăţământului şi culturii bihorene în perioada interbelică."

Irina Rugina

24 mai 2010

Voluntariat in Bihor


 


Doamna Connie Goddard, voluntar in Corpul Pacii,lucreaza de un an la Liceul din Alesd ca profesor de engleza. Se implica foarte mult in problemele comunitatii unde locuieste si colaboreaza foarte bine cu toate institutiile locale , inclusiv cu biblioteca din Alesd unde doreste sa dezvolte cateva proiecte interesante.
Unul din conceptele cu care doamna Goddard doreste sa ne familiarizeze este cel de voluntariat .
Prezentarea a fost sustinuta cu cateva saptamani in urma si am primit acordul dansei de a o face publica.




20 mai 2010

Biblioteca comunala Diosig

Irina Durko, bibliotecara in comuna Diosig ne-a trimis prezentarea a cateva dintre activitatile desfasurate in biblioteca sau in colaborare cu scoala din localitate. Cartea e importantă, Nu pentru şcoală, ci pentru viaţă învăţăm –Non scholae vitae discitum Szavalóverseny , A KÖNYVHÉTEN pozele sunt in albumul acesta. Biblioteca Diosig este partenera a proiectului Economia Bazata pe Cunoastere si din februarie este inscrisa si in proeictul Biblionet.


Cartea e importantă

Elevii de la Școala cu clasele I-VIII Diosig   îndrumați de d-na profesoară Negoiță Codruța   au vizitat  biblioteca  în ziua de Sfântu Gheorghe, 23 aprilie, zi în care  cărturarii din întreaga lume marchează  ” Ziua Cărții ”.  A fost aleasă această zi deoarece este ziua când doi mari coloși ai literaturii universale, Shakespeare și Cervantes, au părăsit lumea noastră pentru a se îndrepta spre lumea stelelor

 

Într-o lume extrem de tehnologizată, în care computerele par să fi pus stăpânire pe mințile noastre, mai există oameni care n-au uitat ce reprezintă cartea în viețile noastre, ea fiind, până nu demult elementul central al creării unui psihic sănătos și al unei culturi generale bogate.

 

          Copiii  au aflat care este semnificația zilei de la d-na bibliotecară și au urmărit un material despre istoria cărții și imagini cu cele mai mari și cunoscute biblioteci din lume.

                Apoi, le-a venit și lor rândul să-și dovedească cunoștințele, împărtășind gânduri despre ce reprezintă cartea în viețile lor: sprijin, întăritor,mod de comunicare, prieten,un refugiu, un bun sfătuitor, un îndemn, un răspuns,etc.

Toți copiii au înțeles că e nevoie de efort și talent pentru a scrie o carte, dar rezultatul merită prețul.

                Fiecare a spus câteva cuvinte despre cartea care le-a plăcut cel mai mult, schimbându-le, poate, viața,făcându-i mai buni, mai înțelepţi, mai oameni.

La urmă, pentru a dovedi că cele discutate i-au convins, copiii au făcut schimb de cărți, unii fiind convinși chiar în timpul vizitei să împrumute anumite titluri.

                În final, să ne amintim vorbele marelui scriitor Mihail Sadoveanu:„Cartea ne face să trăim în afară de minciună, nedreptate și prejudecăți”.

 

 

Nu pentru şcoală, ci pentru viaţă învăţăm –Non scholae vitae discitum.

               

                Această înţeleaptă vorbă rezuma un pasaj din epistola 106 a lui Seneca cel Tânăr. O folosim şi noi pentru a atrage atenţia că învăţătura este o armă pentru viaţă, şi, în acest scop se adresează elevilor care de obicei “vânează” numai note mari în catalog....

                Paradoxal, trăind în aceste vremuri agitate,  în care timpul şi-a pierdut răbdarea, trebuie să-i stimulăm pe elevii noştri să găsească timp pentru lectură. De aceea, ne străduim să îndepărtăm bariera care există între carte şi copil. Cum puteam să facem acest lucru cel mai bine? Prin cercurile de lectură prin care îi încurajăm să-şi exprime liber impresiile, sentimentele şi trăirile pe care le oferă lectura.

                Privirea lecturii dintr-un alt punct de vedere decât cel « oficial » de la clasă, punerea în scenă a unor replici preferate, i-au adus în număr destul de mare şi de această dată pe elevii noştri la cercul de lectură dedicat  Zilei Păcălelii, Sfintelor Sărbători de Paşti, cuprinzând aici obiceiuri pierdute şi regăsite, am aflat semnificaţia florilor şi chiar a legumelor din timpuri străvechi, dar în acelaşi timp nu i-am uitat pe marii scriitori William Shakespeare şi Ion Luca Caragiale, ale căror piese au fost puse în scenă de elevi. Creaţii în limba maghiară au fost şi ele puse în evidenţă, de elevii de la secţia maghiara.

                Ne-am bucurat să constatăm că elevii au venit pregătiţi şi plini de entuziasm. Se pare că acest cerc de lectură ne  adună  într-un număr din ce în ce mai mare, dovedind astfel că avem mari iubitori de artă, lectură şi tradiţie la noi în şcoală.

                Talentul actoricesc l-au dovedit elevii din clasele mai mari respectiv VII-VIII, care au interpretat « Romeo şi Julieta » atât în limba română cât şi în limba engleză, dar nu au fost uitate savuroasele « Momente şi schiţe » ale lui Caragiale.

                Compoziţiile elevilor au fost destul de numeroase, acestea reprezentând atât compuneri cât şi poezii dedicate primăverii, cât şi bucuriei de a fi copil.

                Îi mulţumim şi de această dată doamnei bibliotecare Durko Irina pentru sprijinul acordat în proiectarea imaginilor în power point.

                La finalul programului, aşa cum am fost obişnuiţi, elevii au pregătit un rebus, în care s-au regăsit întrebări legate de discuţiile din cadrul cercului de lectură.

                Îi aşteptăm pe iubitorii de lectură şi data viitoare, când vom vorbi despre marii poeţi Lucian Blaga şi Tudor Arghezi, dar nu vom uita esenţa întâlnirilor noastre, şi îi vom provoca pe « cerchişti » la un concurs, de aceea îi invităm să-şi demonstreze talentul, imaginaţia, dar şi spiritul de echipă şi competitiv.

Szavalóverseny

 

A bihardiószegi I-VIII Osztályos Iskola tanulói heteken át készültek arra a szavalóversenyre, amelyet május 5-én rendeztünk az iskola magyar szaktermében.

                A szavalatokat Kányádi Sándor, Zelk Zoltán és Számadó Ernő verseiből válogattuk a tanulók életkori sajátosságainak megfelelően.

 26 tanuló szavalt, zömében ötödikesek. A zsűri tagjai Kun Karolina,Varga Irén tanitónők, Durkó Irén könyvtáros, Nagy Ilona vallástanárnő. Jelen voltak még Borbáth Gizella Gyöngyvér igazgatónő, Pap Mónika és Nagy Katalin magyartanárnők.

                Mivel csak diószegi gyerekek szavaltak, úgy határoztunk, hogy szigorú helyezés nem lesz, amenyiben rangsorolást nem állapitottunk meg, hogy ezzel is biztassuk a tanulókat a minél nagyobb számban való  részvételre.Nyitott füllel és szivvel halgattuk meg a szebbnél szebb verseket,amelyek szépségét az igényes előadás még jobban kiemelte. A versmondók értő- érző előadásai mindannyiunk számára élményt jelentettek. A hallgatóság soraiban a szavalók osztálytársai áhitatosan figyelték a versmondókat, együtt izgultak velük a sikerért, és szivből jövő tapssal jutalmazták őket.

                A jutalmazás az iskola részéről folytatódott: minden tanuló oklevelet kapott,mellé egy-egy szépen kivitelezett könyvet Tömörkény István vagy Móra Ferenc elbeszéléseivel.

                Az eltelt másfél óra 26 szép verssel gazdagitott bennünket.

Az igazi nyeremény az volt, hogy a verseket a versmondók az előkészületek során egymástól átvették, nemcsak saját versüket de versenytársaikét is megtanulva.Az előkészitő tanárok célja is ez volt: minél több verset beépiteni a tanulók ismeretébe.

 

A KÖNYVHÉTEN

 

A könyv hete alkalmából az V. B,C,D osztályok közreműködésével könyvismertetőt tartottunk az iskola V.B osztályában. Ez alkalommal az ötödikes tanulók úgy adtak számot az olvasott háziolvasmányokról, hogy kedvcsinálóként könyvajánlást tartottak az általuk már olvasott könyvekről.

A többiek figyelmébe ajánlották Molnár Ferenc: A Pál Utcai fiuk, Jules Verne: A tizenöt éves kapitány és Grant kapitány gyermekei, Fodor Sándor: Csipike, Defoe: Robinson, Móra Ferenc: A kincskereső kisködmön cimű regényeit.

Mivel az ötödikesek eddig jórészt meséket és elbeszéléseket olvastak, érdeklődéssel hallgatták a könyvbemutatókat, amelyek valóban ajánlások voltak, mert az ajánlók a tartalmak rövid ismertetése mellett egy egy érdekes, álltaluk kiválasztott részt olvastak fel, hogy felkeltsék a többiek érdeklődését.

                A tevékenységen 62 tanuló vett részt a könyvtárosnő, Durkó Irén és Nagy Katalin közreműködésével.

                Dicséret illeti az ötödikes tanulókat:Varga Timea Katalint Nagy Henriettát, Kun Lehelt, Gulyás Anitát, Mészáros Boglárkát.....

 

 

 


19 mai 2010

Biblioteca Alesd

Biblioteca din Alesd a reusit sa-si redeschida portile dupa un an de renovari si restructurari.


Dupa multa bataie de cap biblioteca arata cum vedeti in poze iar fetele se pregatesc de zilele Goga, sarbatoare aflata la a 14 editie.

Biblioteca comunala Tauteu

Doamna Corneanu Borbala bibliotecara in  comuna Tauteu a organizat la inceputul anului un curs pentru agricultorii din zona.
Tematica cursului a fost- cautare pe Internet , finantari posibile, date tehnice relativ la obiectul de activitate studiat. Cateva imagini din timpul cursului.

18 mai 2010

Biblonet Bihor mai -iulie 2010

Cluj- In perioada 25 – 28 mai IREX organizeaza un atelier de lucru pe teme de comunicare, formarea retelelor si advocacy pentru judetele Maramures, Salaj, Bihor si Harghita. La atelier vor participa cate 6 persoane din fiecare judet: directorul, coordonatorul, un formator, un bibliotecar din biblioteca judeteana, un bibliotecar din biblioteca locala, un reprezentant al administratiei publice locale.  


 Brasov-  Formarea formatorilor pentru Servicii Moderne de Biblioteca,   se va desfasura  in  7,8,9 Iunie pentru Bihor. Participa trainerii Viviana Pop si Paul Zot.


Oradea -  cursurile de IT/LIB pentru bibliotecarii din seria a doua de proiect se vor desfasura intre 21  iunie si 28 iulie 2010

 Bihor -In perioada 30 august  - 24 septembrie  va avea loc livrarea a calculatoarelor pentru bibliotecile aditionale , adica pentru cele 11 biblioteci publice bihorene.




17 mai 2010

Lecturi de weekend 4

Vagabondul milionar, sau carte versus film puteam numi postarea, mai intai am vazut filmul si acum am citit cartea.

Regizorii au avantajul de a putea exploata concomitent forta imaginii, a sunetului, a puterii de expresivitate a actorilor si nu in ultimul rand pot selecta din textul scris tot ceea ce creaza un mesaj foarte puternic. Mesajul filmului in câteva  cuvinte: dragoste si violenta extrema in cartierele periferice a marilor orase indiene.

Mesajul cartii e mai cald si mai firesc.Viata are cursul ei chiar si in cartierele marginase si fiecare afla din cand in cand un liman de liniste inainte de a fi smuls iar  in valtoarea vietii. Dragostea in carte este una romantica si nu in plan central. In plan central este generozitatea si felul ciudat in care viata iti rasplateste faptele bune.

Ziua eroilor la Madaras

Istoria poporului român este scrisă de cei care au luptat şi s-au sacrificat pentru împlinirea idealurilor de libertate.
  Mult sânge a curs pentru acestă libertate, pentru ca azi să trăim în pace şi să putem duce mai departe cuceririle obţinute.
  Cultul eroilor este cinstirea faptelor lor, este puterea de conservare a neamului. Ei sunt exemplul de la care pornesc faptele mari.Ei au făcut parte din elita poporului, ei au dat putere neamului nostru. Lumina călăuzitoare ce le-a condus paşii a fost conştiinţa îndeplinirii datoriei. Libertatea patriei i-a exaltat până la supremul sacrificiu. Zeci şi zeci de mii de eroi şi-au dat viaţa pentru acest ideal la Griviţa, Plevna, Vidin şi Smârdan sau în crâncenele lupte din cele două războaie mondiale.
    Datoria generaţiei de azi este să nu piardă fructul moral al măreţei victorii pe care ne-au dăruit-o eroii noştri. Să punem în frumoasă lumină sensul acestei lecţii, pentru a o menţine în inimile noastre la înălţimea sacrificiului lor, de care mereu să ne reamintim.

Joi, 13 mai am sărbătorit şi noi pe eroii satului nostru. După slujba de la biserică, împreună cu elevii şi preşcolarii din Homorog, am participat la slujba de la monumentul eroilor. A urmat apoi depunerea coroanei din partea primăriei şi un scurt program prezentat de copii.


Bibliotecar , Aristan Marinela

12 mai 2010

Biblioteca comunala Nojorid




Vă  la să vedeţi imaginile care arată evoluţia bibliotecii comunale Nojorid într-un singur an. De la o sală mare cu rafturi şi cărţi care doar uneori mai erau solicitate s-a ajuns la o bibliotecă unde toată lumea vine cu plăcere.

 Oferta proietului Biblionet a fost cea care a grăbit schimbarea , a catalizat resursele comunităţii şi a readus în bibliotecă cititorii zilelor noastre. Maria Crainic , bibliotecara se bucură de schimbare, are ocazia să lucreze mai mult cu tinerii cititori. Chiar dacă nu au loc la calculatoare  toti solicitantii  se stă  cu plăcere în bibliotecă .Colecţia de carte este chiar foarte bună acoperă multe din cererile localnicilor.

Bibliotecar, in ce ţară?

Viitor bibliotecar in  Franta cu un nou orar, se vede colegul nostru Iulian Maga.
Recent revenit în ţară , are deja nostalgia reîntoarcerii acolo.

Ce să zic, printre cunostinţele mele foarte multe se gândesc serios să îşi facă bagajele în cazul în care orice oportunitate de lucru se găseşte in oricare altă ţară.
Nu mai e problema că vrei să te recalifici, ai nevoie de ceva nou sau  mai ştiu eu ce, ci simţi că ai devenit incompatibil cu  ce se întâmplă în jur.




Periplu imaginar prin UE cu elevii de la "Andrei Mureşanu"

Filiala Dacia a Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai" din Oradea, în colaborare cu Şcoala cu clasele I-VIII "Andrei Mureşanu" din municipiu, au organizat ieri, la sediul filialei, o acţiune interactivă cu elevii clasei a II-a A, dedicată Zilei Europei, coordonator fiind înv. Viorica Elena Brege.

Două săptămâni s-au pregătit elevii pentru această activitate educativă, acumulând, în acest timp, informaţii despre Uniunea Europeană: când s-a constituit, care este imnul UE, când a intrat România în această entitate politică etc. Fiecare copil a reprezentat una din cele 27 de ţări membre, iar pentru acţiunea de ieri au pregătit câte un mic proiect despre statul respectiv. Folosindu-se de un CD cu muzica populară tradiţională, specifică ţărilor UE, înv. Viorica Elena Brege le-a cerut copiilor să recunoască cărui stat aparţine cântecul respectiv. În acest fel, dând dovadă de promptitudine şi receptivitate, fiecare elev a avut posibilitatea, ca prin informaţiile acumulate, să facă un periplu imaginar prin ţara despre care s-a documentat în prealabil. "Scopul acestei activităţi este ca elevii din ciclul primar să-şi însuşească cât mai multe informaţii despre Uniunea Europeană, dar şi despre faptul că şi ţara noastră face parte din această organizaţie a ţărilor europene", ne-a informat Lilia Gribincea, bibliotecară. În plus, pentru acest moment, copiii au pregătit şi un colaj din flori de hârtie reprezentând steagurile ţărilor membre UE.

La acţiunea organizată de bibliotecarii Lilia Gribincea, Florentina Kurta şi Cornel Barna, în parteneriat cu Şcoala "Andrei Mureşanu", a fost prezentă şi Delia Pantea, şef birou filiale.

sursa:Crisana, 12.05.2010

Autor: L. IONAŞ

11 mai 2010

Mici detalii istorice omise..............

Nu demult, acum două zile mai precis, am văzut la ştiri la televizor cum Rusia a organizat o paradă militară pentru a sărbători victoria forţelor sovietice asupra Germaniei naziste la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. De fapt, puţină lume ştie că de jure şi de facto Germania a capitulat la ora 23:01 în data de 8 mai 1945. Bun, veţi spune, păi atunci de unde apare această diferenţă de o zi de sărbătorire a capitulării? Uneori, o mică diferenţă de fus orar poate schimba istoria. Iată cum...... La ora 02:41 a zilei de 7 mai 1945, la sediul Cartierului General Suprem al Forţelor Expediţionare Aliate din Rheims, Franţa, şeful OKW(Oberkommando der Werhmacht) – Comandamentul Suprem al Armatei Germane, generalul Alfred Jodl, a semnat documentele capitulării necondiţionate a tuturor forţelor germane în faţa Aliaţilor. Acest document includea fraza: "Toate forţele sub controlul german să înceteze operaţiunile active la orele 23:01 Ora Europei Centrale (OEC) pe 8 mai 1945." În ziua de 7 mai 1945 seara, generalul Wilhelm Keitel şi alţi reprezentanţi ai OKW-ului au plecat la Berlin cu un avion militar de transport american şi la scurtă vreme după miezul nopţii (8 mai 1945, ora 00:15) au semnat un document similar, capitulând în mod explicit în faţa forţelor sovietice, în prezenţa generalului Gheorghi Jukov. Veştile capitulării au fost aflate în Occident pe 8 mai şi victoria a fost sărbătorită în mod spontan, această fiind proclamată Ziua Victoriei (aşa-zisa V – E Day). Dar, pentru că în Uniunea Sovietică ora intrării in vigoare a capitulării germane era deja 01:01 (pentru că nu-i aşa?..... fusul orar al Moscovei e înainte cu 2 ore faţă de ora Europei Centrale) ruşii sărbătoresc ziua victoriei pe 9 mai.

10 mai 2010

ZIUA EUROPEI - 9 MAI -



Dragi colegi,
Ziua Europei e prilejul realizarii materialului pe care vi-l propun despre UE, institutiile importante, dar mai ales informatii utile privind oportunitatea de a studia in strainatate *portalul PLOTEUS*, de a crea materiale media, de a citi pe pagina Bibliotecii digitale "Europeana", sunt doar cateva puncte care au fost prezentate de mine in data de 07.05.2010 tinerilor liceeni din Oradea, in cadrul manifestarii de la Sectia Tineret.
Sper ca am reusit sa va atrag atentia, vizionare placuta!
Luminita

Lecturi de weekend 3

De multi ani nu am savurat cu atâta plăcere o carte din genul SF. Am  pierdut legătura cam de la Dune a lui Frank Herbert.
Căutând coperta pe net am găsit o prezentare mai mult decât reuşită a romanului.

Ce mi-a plăcut mie personal este faptul că lumea creată nu se depărtează atât de mult de  realitatea curentă. Există permanent în jurul nostru astfel de personaje, idioţi, copii cu Down sau alte defecte genetice,  pe care noi cei "normali" în cel mai bun caz îi ignorăm. Autorul,  atribuind personajelor  caracteristici de interacţiune  dincolo de puterile de percepere ale unui om obişnuit,   ajunge  să descrie un alt tip de existenţă.

Căutarea identităţii , rolul fiecăruia, stabilirea de relaţii cu mediul înconjurător, adaptarea,   supravieţuirea şi evoluţia sunt momente pe care personajele cărţii le parcurg , cu succes.
Nimic din toate acestea nu ne sunt străine nici  nouă.

Impresii de călătorie

Colegul nostru Iulian Maga, bibliotecar in comuna Popeşti,  proaspat sosit din Franta, ne impartaseste din impresiile de calatorie.


"Am avut deosebita placere sa vizitez o biblioteca sateasca din regiunea Alsaciana  Lautenbach - Schweighouse,  Franta - o biblioteca mica , cocheta deosebit de frumoasa . Am ajuns sambata dupa -amaiza si m-a socat sa vad la intrare o multime de pantofi ale copiilor ... am inteles in cele din urma ca in bibloteca avea loc SCOALA DE CIRC !  am ramas cam ...mirat cum alti copii asteptau politicos si civilizat sa intre in biblioteca pentru a participa la atelierele Scolii de Circ  ( biblioteca fiind cam mica pentru a gazdui copiii care erau in numar destul de mare )
 
 In cursul saptamanii  in cadrul bibliotecii sunt  grupuri  de voluntari care ii ajuta pe cei mici sa isi faca  temele de casa . Tema fiind mult mai usoara si frumoasa  cand scolarul este ajutat de un adult ... spunea bibliotecarul din Lautenbach - Schweighouse .

  Sincer sa fiu ... am cam furat unele idei din biblioteca Alsaciana  urmand sa le   pun in practica in biblioteca din Popesti .

Pentru inceput o sa  organizez cursuri de educatie rutiera cu politia din localitate  pentru ca sunt multi copii si la noi care poseda tot felul de motociclete iar referitor la legislatia rutiera nimeni nu stie mare lucru  si aici ma refer si la noi adultii   din simplul motiv ca in Romania legile se schimba ca in Franta ciorapii . Pe urma ... asta e idee din Romania  si anume sa incercam pe cat posibil sa educam tinerele mame cum sa isi creasca copiii cat mai sanatos , un rol deosebit avand aici medicul de familie din localitate. Pe viitor am sa pun si poze cu mine de la biblioteca Alsaciana ."  

7 mai 2010

"O limba pentru toti, a doua pentru fiecare'


În 7 mai 2010, la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai",  a avut loc  vernisajul  expoziţiei  aniversare a  Asociaţiei Esperanto Oradea . S-a marcat   centenarul asociaţiei orădene, expoziţia prezentând, prin intermediul a diferite documente, evoluţia acestei asociaţii de la înfiinţare şi până în prezent.









"În Oradea avem una dintre cele mai active asociaţii esperantiste din ţară, chiar dacă numărul actual al membrilor, în jur de 20, este relativ redus", a arătat Budahazy Istvan, fostul preşedinte al Asociaţiei Esperanto din Oradea. El a menţionat că limba esperanto a fost creată de medicul polonez dr. Ludwig Lazăr Zamenhof, în ideea apropierii diferitelor naţiuni din oraşul Bialistok, Polonia, care trăiau în relaţii dificile tocmai din cauza diferenţelor de limbă. Capodopera lui Zamenhof a apărut în anul 1887, sub titlul "Limba internaţională". "Cea mai mare parte a cuvintelor din limba esperanto provin din limbile neolatine, ceea ce uşurează foarte mult învăţarea ei",

Pictură pe sticlă la Sântandrei

 
 In perioada 23 -30 aprilie biblioteca comunala din Santandrei a gazduit o expozitie  de icoane pe sticla facute de copiii din localitate. Micii artisti, au varste cuprinse intre 8 si 14 ani.









Cum se intampla totdeauna  , povestind cu copiii , Ramona Durdeu , bibliotecara a aflat ca in comuna , cu acordul primariei , in sala de sport a avut loc,  pentru o perioada, un curs de pictura pe sticla , sustinut de o invatatoare din localitate. Din vorba in vorba  intentia de a expune cateva lucrari s-a transformat intr-un eveniment local.

Toti cei 11 participanti la expozitie, au primit cate o diploma, iar din partea primariei cate un set de markere. Diplomele au fost inmanate pe 23 data de  aprilie.



Concurs de poezie

7 mai este o zi deosebita pentru elevii de la Liceul Teoretic "L.Blaga". Astazi au sarbatorit ziua Patronului Spiritual al scolii. Pentru a marca acest eveniment in intreaga scoala au avut loc o serie de manifestari. Biliotecarii de la filiala "Dacia" au avut onoarea de a fi invitati la concursul de recitare la care au participat elevii claselor a V-a B, a VI-a B, a VI-a C, concurs organizat si coordonat de d-nele prof. Cret Claudia si Trempe Ioana, ajutate de d-na bibliotecara Codruta Manea. Concursul s-a desfasurat in 2 etape: de recitare din opera marelui L.Blaga si a unui text la prima vedere ( din V.Alecsandri, G.Cosbuc etc) . La eveniment au fost prezenti d-l prof. Florian Secara si d-na Nesiu Sanziana. Talentul, sensibilitatea si implicarea copiilor au fost rasplatite cu diplome si cu multe aplauze.



6 mai 2010

Filială in extrasezon











Lunile de vară în staţiunea Băile Felix sunt cele care aduc cei mai mulţi cititori sezonieri.
Farmecul staţiunii în lunile de primăvară este în schimb remarcabil.

Liniştea aleilor, frumuseţea parcului cu nuferi şi relaţii mai calde cu
cei care preferă să vină acum în staţiune.
Domnul Caraveţeanu din Baia Mare de o zi în staţiune a venit să-şi aleagă cărţi , cum spunea"doar n-o să le aduc de acasă"

Doamna , Romanescu , traducătoare, cum a ajuns a verificat dacă în rafturi sunt lucrările dânsei, şi a hotărât că le va trimite.


La calculator sa verifice mesajele sau doar să studieze presa locală să vadă oferta culturală a Oradiei ( veniţi din Bucureştiul agitat staţiunea poate părea plictisitoare) fiecare găseşte ceva pe gustul lui în biblioteca noastră.

4 mai 2010

Initiere in tainele Internetului

In 29 aprilie  s-a incheiat ultima serie din cursurile gratuite de iniţiere în utilizarea PC şi a Internetului în cadrul ciclului „Socializarea seniorilor”.

  Initial au fost inscrisi pe liste peste 110 participanti , dar pana la ultimul curs au ajuns 120 , adica s-a mai facut o grupa.

 Cursul de 4 module a cate 2 ore, a incercat sa  initieze seniorii in cautarea pe Internet, utilizarea mesageriei si a mailului , crearea de conturi personale.
Intrebati daca au fost multumiti, raspunsurile au fost pozitive  si cursantii au remarcat rabdarea trainerilor.
I-am intrebat  cum vor folosi acasa informatiile. Unii au raspuns ca au nevoie de curs pentru a comunica cu rudele aflate departe, altii citesc ziare si acum stiu sa comenteze pe forumuri, altii cauta retete naturiste sau planuri de marketing ale unor firme MLM. O alta optiune a fost aceea de a cauta trasee pentru excursii in tara, legislatie pentru temele care ii intereseaza, pensii sau sanatate.

Adjectivele folosite au fost : placut si folositor. Constatarile: pacat ca ne-am apucat prea tarziu, sau pacat ca nu le-au inventat mai devreme.
 Au fost  persoane care au renuntat  dar au fost si persoane care au venit de cate ori au gasit loc la un computer.Programul a fost un succes. Nu e bine sa subestimam interesul varstei a treia pentru nou, si ar fi bine sa existe mai multe programe de acest gen nu numai in biblioteca.
Fiecare cursant a primit o diploma de participare pentru a avea o amintire si  a arata celor tineri ca a invata ceva nou nu e niciodata prea tarziu.

3 mai 2010

„Natura pentru Arta, Arta pentru Natura” – ediţia a II-a.

În 30 aprilie 2010   Biblioteca Judeţeană Gh. Şincai, a avut parte de un happening organizat de studenţi şi absolvenţi în artele vizuale şi un concert susţinut de studenţi ai Facultăţii de Muzică Oradea.    
Asociaţia D’ART a participat cu o prezentare de ţinute din materiale reciclabile si ţinute vestimentare mesaj pentru mediu, realizate de elevi, studenţi şi absolvenţi ai Facultăţii de Arte Vizuale Oradea şi studenţi ai Facultăţii de Artă şi Design Timişoara. 

Proiectul , care s-a desfăşurat în Oradea în perioada februarie-mai a dorit:
    - promovarea unei atitudini pozitive în rândul populaţiei în legatură cu preocupările ecologiste şi conştientizarea responsabilităţii faptelor personale; sensibilizarea şi conştientizarea cetăţenilor asupra problemelor de mediu şi a implicarii lor activ-participative.
    - popularizarea activităţilor ecologiste în universităţi şi şcoli; atragerea şi  angrenarea tinerilor în desfăsurarea de activităţi cu caracter informativ şi formativ-educativ
    - promovarea artiştilor debutanti şi a producţiei artistice contemporane, în acord cu obiectivele Asociaţiei.
    - promovarea voluntariatului ca modalitate de dezvoltare personală

Calendar cultural 2025

Anul internațional al cooperativelor Anul european al voluntarilor Anul național Eminescu Anul național al copilului Ianuarie 1 Ianuari...

Wikipedia

Rezultatele căutării