31 mai 2011

Prietena mea cartea - Saptamana basmelor la Sacueni- Meseszep-mesehet

Săptămâna basmelor s-a desfășurat în orașul Săcueni, la inițiativa Bibliotecii Săcueni, în perioada 23-27 mai si fiecare zi a avut protagonisti alte grupe de elevi: luni- copii de grădiniță, marti-clasele întâi, miercuri -clasa a doua, joi -clasa a treia , vineri-clasa a patra.


 Ca în poveşti a fost ...şi numărul participanţilor  : 333 copii. 
Ediția a treia s-a bucurat de același succes ca și celelate două ediții, mai ales că fiecare ediție aduce un format nou mai interesant .
Prietena mea,cartea a fost motto-ul acestui an.
Copiii au fost primiti cu o expoziţie de carte din colecţia bibliotecii ca să le deschidem apetitul pentru lecturile de vară.

Copiii au venit cu cărțile preferate de acasă. Am fost placut surprinse când am văzut cu cât de multe cărţi interesante au sosit.  Ne-am uitat la cărţi împreună, cei mai curajoasi ne-au spus şi povesti .

Ne-am   jucat, si am scris împreună poveşti. Una din sălile de expoziţie a fost amenajata ca o sală de cinematograf . Ca surpriză am prezentat poveşti din timpul părinţilor , sub formă de diafilme. Ne-am   uitat şi la legendele lui Matyas şi foarte multe alte  poveşti populare.

Activitatile s-au desfasurat  pe grupe de vârstă. În acest an s-au alăturat noua şi cei mici de la grădiniţe. Aici am încercat să facem doar acomodarea cu cartile; aici jocul a avut rolul principal. 
Ce am fi putut dărui copiilor altceva in  saptămana basmelor decât : povesti. Fiecare copil a primit câte o poveste , frumos ilustrata.

Şi povestea .... nu a luat sfarsit .
Oferta bibliotecii pe timpul vacanţei de vară este :  Könyvmolyképző .În fiecare joi , înainte de masă asteptăm pe copii la activitatile bibliotecii.

 
________________________________________________________________________


Ezenkívül lesz:könyvkiállítás, mese, ének, drámajáték,vetélkedő.
A mesehét programja:
május 23.,hétfő -óvodások,napközisek
május 24.,kedd -I osztály
május 25.,szerda -II osztály
május 26.,csütörtök -III osztály
május 27.,péntek -IV osztály







bibliotecari Kerekes Terezia, Orosz Ana Maria

30 mai 2011

TRATATUL DE PACE DE LA TRIANON- masa rotunda

UNIVERSITATEA DIN ORADEA
BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ „GHEORGHE ŞINCAI”
ASOCIAŢIA NAŢIONALĂ A CAVALERILOR DE CLIO

INVITAŢIE – PROGRAM
JOI - 02 IUNIE 2011 – ORELE 18.00

BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ „GHEORGHE ŞINCAI” ORADEA

Str. Armatei Române nr. 1-A
MASĂ ROTUNDĂ CU TEMA:

TRATATUL DE PACE DE LA TRIANON

REFLECTAT ÎN ISTORIOGRAFIA CONTEMPORANĂ (1920-2011)
 
 
MODERATOR: Prof. univ. dr. Mihai DRECIN; Prof. Delia PANTEA

PARTICIPĂ: Prof. univ. dr. Ion ZAINEA; Col. r. dr. Constantin MOŞINCAT; Prof. univ. dr. Mihai DRECIN; Conf. univ. dr. Gabriel MOISA; Dr. Polgar ISTVAN; master Corina ŞTEFAN- NĂNĂU

EXPOZIŢIE DOCUMENTARĂ

23 mai 2011

Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea (1920-2005) - expoziţie foto-documentară




Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” din Oradea găzduieşte de astăzi, 23 mai 2011, o expoziţie foto-documentară în amintirea Fericitului Papă Ioan Paul al II-lea (1920-2011). Expoziţia cuprinde trei secţiuni: copilăria şi tinereţea, cariera, moartea şi beatificarea.


Pe tine te chem, Omule, pe tine te caut –
cel din istoria oamenilor îşi poate găsi Trupul,
spre Tine vin, şi nu-ţi spun “apropie-te”,
ci de-a dreptul “să fii”
să fii pretutindeni, de unde a dispărut
orice zapis, dar omul a dăinuit,
cu sufletul, inima, dorinţa, suferinţa şi
voinţa lui,
pătimind pentru fiecare simţământ,
ruşine după ruşine îndurând –
…………………………………………….
Omule ce-n tine porţi
abisul uman şi culmile omeniei
al tău lăuntru fiind nu negură şi stâncă
ci inimă.
……………………………………………..
Prin toată istoria umblu după al Tău Trup
Străfunzimile Tale le caut.

(Karol Wojtyla, Poeme, pp. 65-66).




Cu această ocazie, spaţiul bibliotecii noastre încearcă să redea tuturor cititorilor, câteva imagini şi cărţi despre Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea, a cărui viaţă exemplară s-a identificat cu bucuria, curajul şi dragostea faţă de Dumnezeu şi de oamenii de pretutindeni.



Silviu Sana

bibliotecar -"Colecţii Speciale"

22 mai 2011

Lecturi de weekend 7

Hannah Green, Nu ti-am promis niciodata o gradina de trandafiri. Colectia Romane Psy a editurii Trei , Bucuresti 2006.



Ca o continuare a ultimei lecturi prezentate pe blog, Zbor deasupra unui cuib de cuci, am gasit o colectie care se ocupa de aceiasi fascinanta tematica: sufletul omenesc care poate sau nu poate sa se integreze regulilor lumii materiale cunoscute. Efortul de a juca jocul impus social este pentru unii oameni atat de greu de acceptat si de inteles incat apare o rupere in comportamentul general acceptat ca normal, iar societatea trimite aceste suflete la recuperare in izolare in institutii psihiatrice. Din pacate cum exclama una din psihiatrele din roman ”Uneori, lumea e cu mult mai bolnava decat cei internati in institutii”.

Cartea este autobiografica si foarte interesant si profund construita. Lupta pentru a reveni in lumea normala pentru a intelege si a accepta rolurile superficiale impuse de aceasta este dramatica, foarte greu de integrat emotional. Mai este parcursa si drama familiei de care apartine protagonista, familie care accepta foarte greu ca, Deborah, fata lor nu va avea viata sociala normala a unei adolescente cu baluri, rochii frumoase si absolviri festive.

O lectura care ne arata cat de putin stim despre sufletul nostru si despre zbaterile semenilor nostri.

Ziua Internationala a Familiei- evenimente locale

Calendarul Organizatiei Natiunilor Unite a instituit Ziua Internationala a Familiei ca eveniment cu data fixa pe 15 mai a fiecarui an. Dorind sa marcheze aceasta zi, UFB are pe tot parcursul saptamanii activitati care vor sa constientizeze publicul de importanta si valoarea familiei contemporane.


Joi 19 mai 2011 a avut loc in Sala Amfiteatru a Bibliotecii Judetene ”Gheorghe Sincai”    , conferinta de incheiere a saptamanii dedicate notiunii de familie "Casatoria nu-i un mar din care sa musti si apoi sa-l arunci".
Alaturi de organizatori – UFB, presedinte Miorita Sateanu, au fost prezente doamna Carmen Mitricioiu consiliera prefectului Gavrila Ghilea, Kiss Judit presedinta sindicatului ”Forum” al CJ Bihor,.Au mai participat membre ale UFB Bihor, profesoare si educatoare care au participat cu lucrari in expozitia vernisata cu o zi inainte la Filarmonica de Stat Oradea.

Prezentarile au fost sustinute de catre- Miorita Sateanu, presedinta UFB; psiholog Melinda Denes, Centrul de Educatie Incluziva ”Orizont”; Georgeta Opreanu a prezentat raportul Fundatiei ”Smiles”; Aurora Pordea a vorbit despre familia in literatura romana , iar din partea Bibliotecii Judetene a moderat evenimetul si a prezentat o lucrare tematica doamna Luminita Moga, sefa biroului CIC.


Un alt punct pe agenda conferintei a  fost decernarea diplomelelor de participare la expozitia de desene- Familia mea fericita- Acestea au fost acordate claselor si grupelor participante din - Liceului si gimnaziului Teologic Romano Catolic ”Szent Lazlo”; Gradinita nr.23;Palatul copiilor si elevilor Oradea, Gradinita ”Emanuel”; Liceul German ”Friedrich Schiller”; Liceul Teologic Reformat ”Lorantffy Zsuzsanna”, CSEI ”Orizont” Oradea; Gradinita nr. 27; Centrul de ingrijire de zi , Oradea; CSEI Popesti; CSEIS Oradea grupa de nevazatori; Liceul Greco Catolic Oradea; Scoala cu clasele I-VIII ”Ioan Bococi” ; Scoala nr.16 etc.


Evenimetul s-a incheiat cu un moment artistic de muzica si poezie.




21 mai 2011

Dublu eveniment cultural la Stei

Joi 19 mai 2011 , de la ora 10,30 , la Stei a avut loc un dublu eveniment cultural. In proaspat renovata Casa de Cultura din oras a avut loc inaugurarea bibliotecii Francofone ”Gustave Flaubert” , deschisa datorita donatiilor de carte facute de Paul Maillard, presedintele Bibliotecii Mediatice Franceze si intermediate de doamna director a Bibliotecii Judetene ”Gheorghe Sincai” Ligia Mirisan, si a centrului Biblionet deschis in Biblioteca Publica Stei, reorganizata si ea dupa lunga renovare prin care a trecut cladirea .


La eveniment au participat oaspeti francezi, Paul Maillard cu sotia si dl. Marc Melguen , fost guvernator al districtului 103, cu sotia, din partea Bibliotecii Judetene Bihor, doamna director prof. Ligia Mirisan , si Delia Pantea , coordonator Biblionet Bihor, din partea administratiei locale au fost prezenti dl primar Ioan Lucaciu, dl. viceprimar Horia Miara , consilieri, a fost prezent grupul de initiativa a orasului Stei , consilieri locali, profesori, elevi si localnici. A mai fost prezent dl. viceprimar din Vascau Ciucean Adrian iar din Beius au fost prezente cele doua bibliotecare.

Toată lumea care a luat cuvantul a exprimat bucuria de redeschide biblioteca imbogatita cu noua colectie valoroasa de carte franceza, si totodata eleganta, renovata si modernizata cu noile echipamente IT primite in programul Biblionet. S-a exprimat speranta ca in acest fel biblioteca va deveni centrul cultural al localitatii.

 

Casa de cultura nu este inca integral data in folosinta, aici urmand a mai fi deschise un Centru pentru Tineret , o sala de spectacole si cinematograf, si un spatiu expozitional.

Arhitectura casei de cultura Stei este similara , la o scara mai mica, cu cea a Teatrului Mare (Bolsoi) din Moscova.

20 mai 2011

"Frumuseţile pădurii" la Filiala "Decebal"

Continuând colaborarea cu copiii clasei a I-a B, de la Liceul de Artă din Oradea, din 18 mai 2011 am expus în "vitrina" noastră o nouă expoziţie de desene realizate de talentaţii artişti prichindei. Această nouă expoziţie are ca şi temă "Frumuseţile pădurii" ce trebuie protejate de intervenţia deseori negativă a omului.

Vizită "neaşteptată" - Grădiniţa nr. 34




Ieri, 19 mai 2011, am primit o vizită într-adevăr neaşteptată. După ce, în repetate rânduri, au trecut pe lângă filiala noastră, urmărind cu nesaţ expoziţiile cu lucrările plastice ale diferitelor grupe de grădiniţe sau clase şcolare, grupa mare de la Grădiniţa nr. 34, formată din 20 de copii şi-au "pistonat" educatoarea, pe doamna Mureşan Anca, de a poposi şi la noi. Au poposit într-adevăr şi la propriu şi la figurat! Dar, au venit cu lecţia învăţată. După ce am făcut cunoştinţă cu George, Alexia, Darius, Mark, Eric, Tania, Mara, Giada, am început lecţia. De data aceasta, copii ne-au prezentat lecţia, de la început până la sfârşit! Conceperea unei cărţi e ticluită pentru început de scriitor, care o scrie pentru prima dată în manuscris (George, cu părul vâlvoi, ne-a explicat, gesticulând ce înseamnă un manuscris = scris de mână sau la maşina de scris şi care încă nu a fost dus la tipografie), apoi a vrut să continue, dar ceilalţi copii cu mâinile pe sus, ne-au ţinut o "tiradă" pe "n" voci. Aşa că, fiecare pe rând a spus câteva cuvinte despre cum se face o carte. O săptămână au lucrat copii pe semnele de carte confecţionate manual, pe care ni le-au dăruit pentru a le da mai departe la alţi copii, pentru a nu îndoi paginile cărţilor.



Curiozitatea lor a fost molipsitoare. În timp ce studiau cărţile şi puneau întrebări (răspunsurile au fost mai greu de dat de noi, pentru că toţi întrebau deodată), am abordat teme legate de cărţi: care e personajul preferat din poveşti sau benzi desenate: Spiderman, Cenuşăreasa, Albă ca Zăpada, Tomas (un trenuleţ care face minuni), Tom şi Jerry, Hannah Montana. Ce animale preferă şi de ce? Caii, mai ales pentru că Mara a călărit un ponei; iepuraşii pentru că i-au văzut la expoziţia de animale mici; scorpionul pentru că are venin puternic (George); Darius ghepardul pentru că e rapid şi are pete frumoase; Eric, rechinul pentru că e luptător pe fundul oceanelor.

19 mai 2011

Public Library Innovation Programme (Programul pentru Inovatie in Bibliotecile Publice)

Apel pentru depunerea de schite de proiect

Acest anunt se refera la replicarea serviciilor de biblioteca,servicii dezvoltate in proiectele finantate in prima runda a Programului pentru Inovatie in Bibliotecile Publice (EIFL – PLIP). Aplicantii sunt invitati sa stabileasca, sa dezvolte si sa adapteze aceste servicii la mediile din care provin.

EIFL solicita bibliotecilor publice eligibile, sa depuna schite de proiect pana la data de 30 iunie 2011. Cea mai buna schita de proiect, va fi dezvoltata de biblioteca aplicanta in colaborare cu EIFL in planuri de proiect pentru 20 de grant-uri mici in valoare de pana la 15000$ fiecare. Subventiile vor fi alocate la sfarsitul lunii octombrie 2011, iar implementarea proiectului se va face in urmatoarele 12 luni. Schitele propuse pot fi atat pentru noi servicii sau activitati, cat si pentru consolidarea sau extinderea serviciilor sau proiectelor in derulare.

Apelul este deschis numai pentru bibliotecile publice din tarile cu economii emergente si in curs de dezvoltare.

18 mai 2011

Zilele „Octavian Goga” la Alesd, a- 17 -a ediţie, 16 – 20 mai 2011

Octavian Goga – 130 de ani de la naştere

Luni , 16 mai, orele 10  în incinta bibliotecii
– Expoziţie de carte „ Din operele poetului „realizează Georgeta Ardelean-

Marţi , 17 mai,orele 11,  incinta bibliotecii
- Prezentare Power Point „Răşinari şi Ciucea- Începutul şi sfârşitul”-
partener Şcoala cu cls. 1-8 Peştiş

Joi , 19 mai, orele 12 , sala de conferinţe
- Spectacol de teatru şi muzică - „Altar avem acolo-n înălţime”-
partener Colegiul tehnic „Alexandru Roman”

Vineri , 20 mai,orele 13, incinta bibliotecii
 - Evocare Goga - „Scriitori ardeleni „-
partener Şcoala cu cls. 1-8 „Constantin Şerban”

 

17 mai 2011

Modele de voluntariat in biblioteca publica

Rodica Babut, bibliotecara in comuna Recea din Maramures a prezentat la conferinta ANBPR colaborarea pe care o are cu voluntarul Corpului Pacii din Comuna Recea, Jenny Ball.

Copiem din concluziile prezentarii.
Prin colaborarea cu voluntarul Corpului Păcii :

  • Numărul de utilizatori a crescut cu 200 față de anii anteriori .
  • 30 de utilizatori și-au dezvoltat abilități de folosire a limbii engleze datorita programelor desfășurate în bibliotecă.
  • Implicarea a patru parteneri locali în activitățile bibliotecii: Primăria, Şcoala, ONG, Centrul Comunitar.

Ziua internationala a familiei

Uniunea Femeilor Bihor si Biblioteca Judeteana "Gheorghe Sincai"
va invita joi 19 mai la ora 17 in sala amfiteatru a Bibliotecii Judetene pentru a asista la conferinta :
"Casatoria nu-i un mar din care sa musti si apoi sa-l arunci"
Calendarul Organizatiei Natiunilor Unite a instituit Ziua Internationala a Familiei ca eveniment cu data fixa pe 15 mai a fiecarui an. Dorind sa marcheze aceasta zi, UFB are pe tot parcursul saptamanii activitati care vor sa constientizeze publicul de importanta si valoarea familiei contemporane. Din agenda saptamanii putem spicui: Duminica 15 mai - Seara de rugaciune ecumenica la Catedrala "Sfantul Nicolae" Luni 16 mai - Concurs de eseuri cu premii la Penitenciarul de Maxima Siguranta Oradea Marti -17 mai - Conferinta internationala despre casatorie si familie la Seminarul Greco-Catolic Oradea Miercuri 18 mai -Expozitie - Familia mea fericita - la Filarmonica de Stat Oradea Joi - in cadru festiv la Biblioteca Judeteana se vor inmana diplome participantilor la expozitie.




Biblionet Bihor - Agenda anului 3 de proiect





Biblionet – lumea în biblioteca mea este un program cu durată de 5 ani, în valoare de 26,9 de milioane de dolari, care are ca scop dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice în România, este un parteneriat între International Research & Exchanges Board (IREX), Fundaţia EOS (Educating for an Open Society) ca furnizor de formare în domeniul IT, Asociaţia Naţională (ANBPR) şi bibliotecile publice româneşti si Microsoft Corp . Judeţul Bihor este in anul al treilea de proiect, an in care : Aprilie - 31 mai - Completarea aplicatiei pentru seria a treia de biblioteci aditionale. In aceasta serie s-au inscris : Biblioteca Judeteana sediu, si 2 filiale - Filiala de Medicina si Filiala Decebal si 12 biblioteci comunale din : Pomezeu, Rabagani, Borod, Finis, Tinca, Tulca, Rosia, Tetchea, Toboliu, Ceica, Bulz, Bratca. Iunie - 6-8 iunie, 13-15 iunie - seria a doua de curs BSMB, pentru bibliotecile din – Alesd, Stei, Diosig, Holod, Astileu, Carpinet, Budureasa, Avram Iancu, Tileagd, Cefa, Vadu Crisului, Beius. 3 – 15 octombrie – cursul de ITLIB pentru 20 de cursanti din seria a treia a proiectului Biblionet. In cursul anului – participarea la intalniri de lucru, programe si proiecte propuse de programul Biblionet. In functie de livrarea calculatoarelor, in ultimul semestru, deschiderile festive ale bibliotecilor modernizate inscrise in seria a treia. Coordonator Biblionet Bihor, Delia Pantea

15 mai 2011

Conferinta BiblioPublica - Baia Mare

    Conferinta ANBPR  a avut loc in perioada 12-14 Mai 2011 la Baia Mare. Tema  Conferinţei BiblioPublica, a fost  „Modele de voluntariat în biblioteca publică”. Evenimentul a adus în atenția națională importanța și implicațiile acțiunilor de voluntariat în bibliotecile publice.


    Toata conferința este prezentata de colegii noștri de la Baia Mare pe blogul conferinței , mai mult conferința a fost transmisă on line pe toată durata ei, putând fi vizionată de oriunde .

    Dintre prezentări mi-a părut utilă interventia doamnei Hermina Anghelescu despre necesitatea de a ne ocupa in mod special de adolescenti , in descrierea sistemului Tinread mi-a placut faptul ca este un sistem deschis unde utilizatorii pot contribui la bazele de date interne cu adnotări, privat sau prin logare.Am ascultat prezentarea si am exersat in holul bibliotecii- pe aparatul adus de Document Imaging System , aparat de digitizare si prelucrarea imaginilor.



Audio book la filiala Iosia

 La Filiala Iosia  cativa pensionari, intre 70 si 80 de ani au gasit o modalitate noua de a-si "citi" cartile preferate.


Biblioteca are cateva audiobookuri si un player Daisy , imprumutate de la sediu si intre orele 10 si 12 in fiecare zi pot asculta cartea preferata. D-na Dumitru Constanta, Silaghi Maria, Mura Viorica sunt cateva din cele mai interesate de acest mod de a "citi" o carte. Doamnele   solicitau carti cu scris mai accentuat sau mai mare si la un momentdat au spus ca nu mai vad bine si din pacate trebuie sa renunte la citit. Solutia ascultarii cartilor este binevenita pentru cititorii cu probleme de vedere. Isi pot petrece 1sau 2 ore relaxante din zi ascultand  cartile favorite.

In ultima perioada favorita este- Memoriile unei gheise.

O carte in format audio Daisy se poate citi selectiv exact ca si o carte tiparita. Folosind un player Daisy, cititorul nevazator poate naviga foarte usor prin structura cartii: poate sari la o anumita pagina, poate sari la un anumit capitol, dintr-un paragraf in altul, poate sa reia o fraza anterioara sau sa citeasca cu viteza variabila.

Bibliotecar Ilie Monica

Evaluarea DISC- un instrument de lucru pentru biblioteci

Un proiect bun începe cu onestitate,
Pune întrebări dificile,
Decurge din colaborare şi
Apare atunci când iţi urmezi intuiţia.
– Freeman Thomas –



În perioada 18 martie-16 aprilie 2011, în SUA, la Centrul Mortenson pentru programe internaţionale de pregătire a bibliotecarilor, s-a derulat Programul de trening: Llideri şi inovatori, pentru bibliotecari din România*.

Unul dintre obiective a fost instruirea participanţilor pentru a deveni membri informaţi şi angajaţi în echipele în care lucrează . Cele două zile dedicate acestei teme au fost : joi 24 martie:Evaluarea DISC, Folosirea DISC pentru management, şi vineri 25 martie:Comunicaţi-vă mesajul; Caracteristici ale muncii în echipă.

Sesiunile de lucru au fost susţinute de Shirley Stelbrink, care face și consiliere pentru diferite firme pe aceste teme.

În continuare vă prezint pe scurt Evaluarea DISC si Modelul de lucru colaborativ în echipă, în ideea că o parte din aceste principii pot fi ușor asimilate și aplicate fără asistență suplimentară, doar cu bunăvoință și atenţie la felul cum ne raportăm unii la alții.

DISC este un model de evaluare comportamentală, elaborat pe baza unor studii ample de către Dr. William Moulton Marston (1893-1947), se bazează pe examinarea comportamentului oamenilor sănătoși în mediul lor de lucru (Emotions of normal people, New York 1928). Marston a absolvit studiile de doctorat la Harvard și a fost, psiholog, cercetător, autor şi co-autor a cinci cărţi. Marston a descris 4 tipare fundamentale care se regăsesc in fiecare individ in proporții diferite.

DISC poate fi folosit ca instrument de evaluare a personalului, și aplicat în practică poate îmbunătăţi productivitatea muncii, lucrul în echipă, şi comunicarea interpersonală . DISC îi ajută pe oameni să înțeleagă diferenţele lor comportamentale.

DISC este un acronim pentru:

• Dominanţă - referitoare la control, putere şi siguranţă de sine .
• Influență - referitoare la situaţii sociale şi de comunicare.
• Stabilitate - referitoare la răbdare, perseverenţă, şi curtoazie.
• Conștiinciozitate - referitoare la structură şi organizare .

Dacă dorim să descriem matematic stilul comportamental o putem face ca o funcţie C=f(i,m) ; comportamentul este în funcţie de mesajele din trecut ale individului şi de mesajele actuale ale mediului înconjurător. Variabilele acestei funcţii dau fiecărui individ o tendință dominiantă din cele patru și una mai puțin pregnantă din celelalte trei rămase.

11 mai 2011

„ Hai să învățăm la bibliotecă ”-Biblioteca Chislaz

În luna aprilie a acestui an am scris proiectul „ Hai să învățăm la bibliotecă ”  proiect de parteneriat intre SO Chislaz si  Biblioteca Comunala Chislaz .

Cum vizionarea de filme este un punct important al proiectului s-au vizionat 4 filme , filme ecranizate dupa operele unor scriitori romani celebri cum ar fi I.L. Caragiale (Doua loturi , O scrisoare pierduta , Dl. Goe ) si M.Sadoveanu (Baltagul).

Vizionarea s-a desfasurat in  biblioteca folosind poiectorul primit in  proiectul Biblionet .

Participantii , elevii Scolii Generale cu cls I-VIII Chislaz ,  au fost foarte bucurosi sa faca cunostinta cu operele marilor scriitori in acest mod .

Bibliotecar- Tiriteu Madalin

Si eu sunt european

Adăugaţi o legendă

Elevii clasei a III-a A (prof. Elena Viorica Brege) de la Liceul Teologic Ortodox " Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea in colaborare cu Filiala "Dacia" a Bibliotecii Judetene au organizat o actiune interactiva dedicata Zilei Europei. Activitatea s-a desfasurat in doua etape: la scoala si la sediul filialei.

Doua saptamani s-au pregatit copii pentru activitate educativa, acumuland in acest timp informatii despre Uniunea Europeana: cand s-a constituit, care este imnul U.E., cand a intrat Romania in aceasta entitate politica, care este scopul acestei institutii. Fiecare copil a reprezentat una dintre cele 27 de tari membre , pregatind un mic proiect despre tara respectiva. Copii au adunat de la informatii referitoare la  asezarea geografica pana la retete culinare,
obiceiuri populare, muzica traditionala.
Scopul acestei activitati, care este doar una dintre multele pe care le-am organizat si le vom mai organiza in cadrul parteneriatului nostru, este ca elevii, chiar din ciclul  primar sa-si insuseaca cat mai multe informatii despre UE, dar si despre faptul ca si tara noastra  face parte din familia tarilor europene.I n plus, pentru acest moment, copii, ajutati un pic, au pregatit un colaj cu flori din hartie reprezentand steagurile tarilor membre UE.


Bibliotecar Gribincea Lilia

10 mai 2011

9 MAI – Semnificatii - biblioteca Madaras

Activitatea dedicată zilei de 9 mai s-a desfăşurat la S08 Mădăras.
Elevii clasei a VIII-a au prezentat un material în Power Point despre Uniunea europeană, iar elevii clasei a IV-a referate despre semnificaţia UE, simboluri şi valori europene, state membre şi imnul „Odă bucuriei”.

D-na profesoară de istorie a reamintit elevilor şi celelalte două semnificaţii importante ale acestei zile în istoria poporului român: „Ziua Independenţei de stat a României” şi „Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al doilea război mondial”.

D-na înv. Balaj a prezentat câteva lucruri interesante prin care se remarcă fiecare ţară membră a UE.

Eu le-am reamintit şi faptul ca la 9 mai 1895, la Lancrăm, se naşte LUCIAN BLAGA şi moare la 6 mai 1961.

Pentru mapa elevilor am pregătit un material: „Semnificaţia zilei de 9 mai” şi versurile imnului „Odă bucuriei”.

Doritorii au putut vizita şi expoziţia realizată cu acest prilej în bibliotecă, unde au putut consulta referate despre războiul de independenţă, despre al doilea război mondial, despre UE sau monografii reprezentative despre fiecare eveniment sărbătorit.


9 mai 2011 Bibliotecar, Aristan Marinela


La prima vizită- biblioteca Teodor Nes Salonta


La data de 5 mai a.c. (aparatul foto a rămas nesetat), Biblioteca Municipală „Teodor Neş” Salonta a fost gazda grupei „Pinocchio” de la Grădiniţa „Toldi”, Structura „Făt-Frumos”. Cu această ocazie, viitorii cititori au făcut cunoştinţă cu cartea şi cu serviciile oferite de bibliotecă. După vizitarea instituţiei şi răsfoirea publicaţiilor pentru copii, au acceptat cu bucurie vizionarea unor filmuleţe indicate vârstei lor. Le-au urmărit cu interes, iar sala a răsunat de glasurile lor vesele. Preşcolarii au fost însoţiţi de doamnele educatoare Lozsádi Ilona şi Foica Beáta.

Irina Rugina, Maria Veres





Zilele Liceului Teoretic "L.Blaga"

In perioada 6-10 mai, la Liceul Teoretic "L. Blaga"este mare sarbatoare. O serie de activitati se desfasoara pe durata a 3 zile, activitati care au loc la scoala dar si in OraselulCopiilor. Ieri am avut placerea de a participa la o sezatoare literara coordonata de d-nele prof.Cret Claudia, Sidea Simona si bibliotecara Manea Codruta. Am asistat la un adevarat spectacol de folclor pentru care copii din cl. V B s-au pregatit cum au stiut ei mai bine. Filiala"Dacia" le-a oferit culegeri de folclor, le-a pus la dispozitie calculatoarele pentru a asculta si invata melodii populare. Micii artisti si-au facut intrarea acompaniati la saxofon de Marius Bentean, elev in cl. a X B. Copiii au venit cu lucrul de mana, au depanat ghemele de ata, dar si amintiri, au cantat, iar la sfarsit , dupa ce au incins o hora, s-au servit din bunatatile pregatite: cozonaci si un un simbolic pahar de vin. Din decor nu a lipsit nici "timpul" reprezentat printr-un ceas, ale carui ace chiar daca se invart nemilos, nu ne pot lua traditia, mostenirea folclorica, indemanarea, dragostea pentru folclor si respectul pentru bunicii si stra-bunicii nostri. La aceasta intalnire a venit si dl dir. Ioan Hora care i-a felicitat pe copii si pana la urmatoarea sezatoare i-a rugat sa pastreze cu sfintenie costumul popular.

9 mai 2011

Biblioteca Alesd , povesti de succes 2010

Colocviul profesional care a avut loc in data de 6 mai 2010 dupa decernarea Trofeului Biblioteca, a adus in atentia tuturor Biblioteca Oraseneasca Alesd.
Tamara Urs a prezentat activitatile bibliotecii in anul 2010, activitati care o parte au fost influentate de existenta proiectului Biblionet:


În marea trecere.....LUCIAN BLAGA 1895-1961

                      
 

                   
Sunt tânăr încă - şi voi rămâne până la urmă tânăr, fiindcă am un viitor, fiindcă adevăratul meu viitor vine după mine.
                                                                              Lucian Blaga în Aforisme (2008)


                 Cuvintele de mai sus pot suna profetic azi, la 50 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui filosof, poet şi dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar şi diplomat român, Lucian Blaga, una dintre cele mai importante figuri ale culturii romanesti.
                 Născut la 9 mai 1895, în satul Lancrăm din judeţul Alba, sat ce poartă-n nume „sunetele lacrimei”, copilăria sa a stat, după cum el însuşi mărturiseşte, „sub semnul unei fabuloase absenţe a cuvântului”, autodefinindu-se „mut ca o lebădă”, deoarece viitorul poet nu a vorbit până la vârsta de patru ani.

7 mai 2011

Trofeul Biblioteca- editia a cincea


In Saptamana Nationala a Bibliotecilor de  23 aprilie Ziua Bibliotecarului, Biblioteca Judeteana ”Gheorghe Sincai” Oradea, premiază pentru activitatea din anul precedent bibliotecile care s-au evidentiat prin activitate deosebita.


Sunt acordate diplome de merit, iar biblioteca care are cel mai mare punctaj in urma evaluarii primeste Trofeul Biblioteca, pentru cea mai buna biblioteca publica din Bihor din anul precedent.

Cu fiecare an care a trecut evaluarea a devenit din ce in ce mai dificila. In acest an, din cauza sarbatorilor pascale care au coincis cu Ziua Bibliotecarului, am amanat acordarea Trofeului pentru data de 6 mai .

      Editia din acest an a Trofeului Biblioteca a avut un punct inedit o initiativa pe care o vom continua si anii viitori. La sugestia Doamnei director manager Ligia Mirisan , s-a hotarat evidentierea prin diplome de merit  a acelor administratii locale care au sprijinit cel mai mult actvitatea bibliotecilor publice din localitatile pe care le reprezinta.  Anul acesta au primit diplome de merit administratiile locale din – Carpinet, Vadu Crisului, Capalna, Stei si Valea lui Mihai, ordinea in care le-am scris fiind aleatorie .

           Trofeul Biblioteca a mers la Biblioteca publica a orasului Sacueni, la bibliotecarele Kerekes Terezia si Orosz Anamaria. Spicuiesc din motivatie :

Expozitie foto - Sergey Majorov, Rusia

Biblioteca Judeţeana "Gheorghe Şincai" gazduieste din data de 5 mai 2011 o expozitie fortografica a artistului Sergey Majorov  membru al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică din Rusia.

Sunt expuse  40 de fotografii  cu o tematica  diversa şi o calitate artistică deosebită. In cursul anilor  lucrarile acestui artist au fost  apreciate de numeroase jurii ale saloanelor internaţionale de artă fotografică, care le-au onorat cu premii şi distincţii.

Iubitorii orădeni ai fotografiei  care vor avea curiozitatea sa viziteze expoziţia, vor intalni  o particica dintr-o Rusie a zilelor noastre, vazute cu emotie si arta  ( color sau alb negru) prin ochiul obiectivului foto.

Vizitatorii sunt invitati sa-si scrie impresiile in albumul expozitiei.

Cateva imagini de la vernisaj:


6 mai 2011

La un nou număr al revistei „Familia română"

           Salutăm apariţia unui nou număr al revistei „Familia română”. Dedicată magnificului Iosif Vulcan, la aniversarea a 170 de ani de la naşterea sa, revista oferă cititorilor interesaţi o varietate de articole şi studii, trudite cu gând bun şi curat, de autori din ţară şi străinătate. Despre Iosif Vulcan şi opera sa, au „aruncat” sămânţa unor noi perspective autorii Ioana Petreuş, Georgeta Nedelcu, Adelina Ulici, Ioan Miclău, Anca Goja, Valentina Rotaru, Ioana Dragotă. În aceeaşi tematică intră şi alocuţiunile rostite la al treilea Simpozion anual al revistei, sub genericul „Mihai Eminescu şi Iosif Vulcan”, semnate de regretatul dr. Constatin Mălinaş, prof. univ. dr. Mircea Popa, dr. Vasile Roxin şi Rozalia Varga.
          Articolul „În Edinburg, cu Brâncuşi şi Paul Neagu” semnat de dr. Teodor Ardelean surprinde vizita delegaţiei României la deschiderea primei biblioteci româneşti în Scoţia, unde, autorul evocă întâlnirea cu domnul Richard Demarco, o personalitate deosebit de prolifică în mediile culturale europene. Acesta, în cuvântul rostit la vernisajul expoziţiei „10 dialoguri – Richard Demarco – Scoţia şi avangarda europeană” a subliniat amprenta „pe care [Brâncuşi n.n.] ne-a dat-o în a lucra şi vedea dincolo de superficialul estetic”, amintindu-l apoi şi pe Paul Neagu, a cărui opere de artă sunt expuse în galeriile unor muzee şi instituţii de cultură din Londra, Paris, Lausanne, Philadephia şi Bucureşti. În memoria Ierarhului Mitropolit, Bartolomeu Valeriu Anania, au scris Stelian Gomboş şi Gheorghe Pârja, evocând cu emoţie, nu doar biografia ci şi câteva poezii ale răposatului ierarh.

100 de ani de bibliotecă publică la Oradea-1

 Câteva aspecte legate de statistica de bibliotecă întocmită în urmă cu aproape un secol

La 23 septembrie 1911, într-o clădire închiriată de către Primărie are loc deschiderea festivă a primei Biblioteci publice a oraşului Oradea. De acolo, noua instituţie se va muta, pe strada Republicii nr.2, într-un imobil format din 4 încăperi. Colecţiile bibliotecii au fost organizate de către bibliotecarul Bodnár János. Conform mărturiilor acestuia, noul lăcaş de cultură s-a bucurat de aprecierea publicului larg, ceea ce se poate vedea din statistica prezentată la sfârşitul anului 1912.

Astfel, după spusele lui Bodnár János, în cele 3 luni şi jumătate, biblioteca a fost deschisă 109 zile, fiind vizitată de 11456 cititori, care au lecturat 11824 de volume, rezultând o medie de 105 cititori pe zi cu 109 cărţi împrumutate. Bibliotecarul prezintă şi structura socio-profesională a cititorilor:

2 mai 2011

Tehnologie care aduce informatia mai aproape

Anul trecut, in  cadrul programului Biblionet, Biblioteca Orașului Săcueni a primit un proiector modern.
Aici vă prezint două din programele realizate cu ajutorul tehnologiei moderne.

Ţara Sfântă-impresii de călătorie : Israelul  în imagini

Biblioteca Oraşului Săcueni a organizat o întâlnire cu domnul profesor Sóki Béla  proaspăt întors dintr-o călătorie din Israel.

 Profesorul de matematică Sóki Béla, dând dovadă de o vastă cultură generală, ne-a prezentat impresiile sale legate de o călătorie în Ţara Sfântă, mergând pe urmele lui Isus Christos. Bogatele date istorice şi geografice au fost însoţie de imagini minunate, comentate de autor şi evocate într-o manieră atât de personală încât auditoriul a reuşit, uitând de grijile zilnice, să-l însoţească pe autor în peregrinările sale pe tărâmul biblic.

_____________________________________________________________________

Ora de educație pentru sănătate 

Am aşteptat cu mare emoţie copiii din clasa I.B, în  speranţa că vom reuşi să le atragem atenţia asupra  temei propuse. Cu doamna învăţătoare Bokor Erzsébet am fixat tematica orei :

 noţiuni elementare de anatomie şi fiziologie;
 igiena personală (mâini, unghii, dinţi, nas, gură, îmbrăcăminte, încălţăminte)
 sănătatea alimentaţiei (clasificarea alimentelor, conţinutul unei alimentaţii echilibrate, calitatea alimentelor, …)



Am început cu un joc:O zi sănătoasă, în imagini. Am potrivit, am îmbinat împreună cu copiii din imagini pe o plansa programul unei zile de la trezire pana la culcare.

 Tehnica și conexiunea Internet ne-au ajutat să facem  prezentarea mai  spectaculoasă:

Copiii au vazut  filme scurte în variantă 3D cu prezentarea corpului uman.
Am văzut împreună structura osoasă, cea musculară , structura sistemului digestiv, craniul ...
Am proiectat filme interesante și despre alimentația sănătoasă.

Cei mici au ascultat cu mare interes.Obosiți de atâta informații ne-am despărțit , cu promisiunea că ne întâlnim,  cît de curând.

Bibliotecari
Kerekes TErezia
Orosz Anamaria

Programul Șezătorii ”IA Oradea”

Programul Șezătorii ”IA Oradea” în primul semestru al anului 2025   

Wikipedia

Rezultatele căutării