7 mai 2011

Trofeul Biblioteca- editia a cincea


In Saptamana Nationala a Bibliotecilor de  23 aprilie Ziua Bibliotecarului, Biblioteca Judeteana ”Gheorghe Sincai” Oradea, premiază pentru activitatea din anul precedent bibliotecile care s-au evidentiat prin activitate deosebita.


Sunt acordate diplome de merit, iar biblioteca care are cel mai mare punctaj in urma evaluarii primeste Trofeul Biblioteca, pentru cea mai buna biblioteca publica din Bihor din anul precedent.

Cu fiecare an care a trecut evaluarea a devenit din ce in ce mai dificila. In acest an, din cauza sarbatorilor pascale care au coincis cu Ziua Bibliotecarului, am amanat acordarea Trofeului pentru data de 6 mai .

      Editia din acest an a Trofeului Biblioteca a avut un punct inedit o initiativa pe care o vom continua si anii viitori. La sugestia Doamnei director manager Ligia Mirisan , s-a hotarat evidentierea prin diplome de merit  a acelor administratii locale care au sprijinit cel mai mult actvitatea bibliotecilor publice din localitatile pe care le reprezinta.  Anul acesta au primit diplome de merit administratiile locale din – Carpinet, Vadu Crisului, Capalna, Stei si Valea lui Mihai, ordinea in care le-am scris fiind aleatorie .

           Trofeul Biblioteca a mers la Biblioteca publica a orasului Sacueni, la bibliotecarele Kerekes Terezia si Orosz Anamaria. Spicuiesc din motivatie :

"Menţinând tradiţia unei activităţi profesionale susţinute în ciuda condiţiilor modeste în care îşi desfăşoară activitatea, anul 2010 a însemnat şi creşterea vizibilităţii bibliotecii prin pagina de web, care este permanent actualizată.

Experienţa câştigată în întâlniri profesionale din ţară şi din străinătate la care bibliotecarele participă este permanent adaptată nevoilor comunităţii locale şi transformată în activităţi de impact.
În ultimii ani legătura cu biblioteca din Săcueni a fost mai activă prin prezenţa în întâlnirile propuse de biblioteca judeţeană, cu expoziţii, lucrări sau referate prezentate întregului grup de participanţi.
Câteva activităţi de marcă de anul trecut: colaborarea cu Corpul Păcii, participare la campania Hai pe net, repovestesc în imagini, concursul de prins fluturi, implicarea în Saptămîna Naţională a Bibliotecilor 2010, implicare în actiunea: Împreună împotriva violenţei etc."

Diplome de merit au luat bibliotecile- Alesd, Simian, Madaras si Diosig ultimele dintre ele la egalitate de punctaj.
           Festivitatea de premiere a fost continuata dupa pauza in care ne-am despartit de oficialitatile prezente cu un colocviu profesional cu tema : Utilizatori si servicii de biblioteca in Romania si in America. Urs Tamara a prezentat activitatea de anul trecut a bibliotecii din Alesd, noi servicii si noi utilizatori aparuti ca urmare a introducerii proiectului Biblionet. Apoi eu am prezentat si am vorbit pe scurt despre bibliotecile vizitate in America, despre idei pe care le-am putea adopta si noi fara multe eforturi.
         Pe langa acestă temă au mai fost discutate probleme ale asociatiei ANBPR filiala Bihor, doamna Tavaszi Hajnal a relatat colegilor prezenti despre Cafeneau ANBPR din zona de vest  care a fost gazduita la mijlocul lunii aprilie la Oradea.

___________________________________________

Diplomă de merit


Se acordă
Bibliotecii comunale Diosig


Responsabil: Irina Durko , vechime 3 ani.

Diploma de merit se acordă pentru acordă pentru activitatea de excelenţă  desfăşurată în folosul comunităţii în anul 2010.
 Acest an a însemnat pentru biblioteca comunală Diosig intrarea în proiectul naţional Biblionet, colaborarea mai activă cu centrul Papi, şi mediatizarea permanentă a activităţilor curente atât  pe blogul bibliotecii cât şi pe portalul e comunităţii.
Dintre activităţile care trebuie menţionate sunt : Hai pe net, Let s do it Romania, Săptămâna Natională a bibliotecilor, Împreună împotriva violenţei, Luna internaţională a bibliotecilor şcolare, cercuri  literare lunare pentru clasele V-VIII si cercuri lunare pentru clasele, I-VI.
 Participarea la cursuri şi seminare propuse de Biblioteca Judeţeană cât şi de programul Biblionet face ca aria de comunicare şi colaborare a bibliotecii să  fie din ce în ce mai mare.




Diplomă de merit

           Se acordă
Bibliotecii comunale Mădăras

Responsabil :Aristan Marinela-Lăcrimioara din  2007.

Diploma de merit se acordă pentru activitatea de excelenţă  desfăşurată în folosul comunităţii în anul 2010.
Biblioteca Mădăras este una din cele mai active biblioteci comunale bihorene.
Biblioteca are o imagine foarte bună  datorită bibliotecarei, doamna Aristan Marinela. Deşi are doar jumătate de normă,  raportul de activitate este la fel de bogat ca al unui bibliotecar cu normă întreagă.
Pot fi evidenţiate  eforturile de perfecţionare personală; de construire de relaţii viabile cu toate instituţiile din comună şi  din judeţ, implicarea în proiecte locale :Administraţia publică în slujba cetăţeanului. Fără a avea foarte multă susţinere din partea autorităţilor locale sau dotări tehnologice, bibliotecara a găsit căi promovare a imaginii adoptând tehnologiile moderne . Lucează foarte mult în proiectele propuse în reţea de Biblitoeca Judeţeană-  implicarea în Saptămîna Naţională a Bibliotecilor 2010, implicare în actiunea: Împreună împotriva violenţei etc.
Anul  trecut doamna Aristan a fost selectată între primii 10 bibliotecari participanţi la Gala premiilor pentru educaţie.





 Diplomă de merit


Se acordă
Bibliotecii comunale Simian


Responsabil: Csorba Alexandru .

 Diploma de merit se acordă pentru activitatea de excelenţă  desfăşurată în folosul comunităţii în anul 2010.
 Particularităţile de funcţionare şi metodele de rezolvare creativă a problemelor care apar  fac din activitatea acestei bibliotecii un model demn de urmat.
 În această bibliotecă toate resursele  sunt folosite cu impact  maxim –calculatoarele pentru cursuri pentru copii şi adulţi, toate activităţile culturale ale  sunt legate şi de biblioecă. Pentru  editările de carte, evenimentele  sau  concursurile pentru elevi  sunt scrise şi cîştigate mici cereri de  finanţare de către bibliotecar. Acestă orientare spre resurse extrabugetare este un lucru de lăudat şi de luat ca model.
             Activităţile în care este implicată biblioteca şi bibliotecarul arată deschiderea spre cooperare cu toţi actorii locali importanţi - primăria, şcoala , muzeul asociaţii locale , naţionale sau internaţionale.




 Diplomă de merit


Se acordă
Bibliotecii „Octavian Goga” Aleşd


Responsabil: Ardelean Georgeta.
Bibliotecari: Denisa Alb,  Silvia Kosa, Tamara Urs

 Diploma de merit se acordă pentru activitatea de excelenţă  desfăşurată în folosul comunităţii în anul 2010.
 Anul 2010 a însemnat pentru Biblioteca „Octavian Goga” Aleşd mutarea în sediu renovat şi restructurat , ceea ce a însemnat şi o reorganizare a bibliotecii.
  Activităţi  care trebuie menţionate sunt înscrierea în proiectul Biblionet , implicare în proiectul cu impact social  Let s do it Romania, colaborarea cu Casa de copilului şi tineretului „Kajanto Maria”, cu fundaţia „Copiii dragostei” .Cu scolile şi grădiniţele din localitate s-au făcut parteneriate educaţionale: Dialog cultural literar, In lumea Basmelor, Descoperă misterul cărţilor,sunt doar  cîteva titluri ale parteneriatelor derulate.
Activităţi comune cu instituţiile locale importante au fost tradiţionalele „Zilele Octavian Goga”  , şi conferinţa „Calvarul Aiudului” susţinută de monahul Teodor Stănescu.
Menţionăm participarea permanentă la acţiunile Bibliotecii Judeţene, colaborarea şi comunicarea foarte bună colegele de la Aleşd.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Grupa Steluțelor la Filiala Decebal

Vineri, 20 decembrie 2024, am afișat în "vitrina" filialei, o expoziție ce ilustrează, prin steluțele ce conțin numele copiilor ce...

Wikipedia

Rezultatele căutării