20 mai 2011

Vizită "neaşteptată" - Grădiniţa nr. 34




Ieri, 19 mai 2011, am primit o vizită într-adevăr neaşteptată. După ce, în repetate rânduri, au trecut pe lângă filiala noastră, urmărind cu nesaţ expoziţiile cu lucrările plastice ale diferitelor grupe de grădiniţe sau clase şcolare, grupa mare de la Grădiniţa nr. 34, formată din 20 de copii şi-au "pistonat" educatoarea, pe doamna Mureşan Anca, de a poposi şi la noi. Au poposit într-adevăr şi la propriu şi la figurat! Dar, au venit cu lecţia învăţată. După ce am făcut cunoştinţă cu George, Alexia, Darius, Mark, Eric, Tania, Mara, Giada, am început lecţia. De data aceasta, copii ne-au prezentat lecţia, de la început până la sfârşit! Conceperea unei cărţi e ticluită pentru început de scriitor, care o scrie pentru prima dată în manuscris (George, cu părul vâlvoi, ne-a explicat, gesticulând ce înseamnă un manuscris = scris de mână sau la maşina de scris şi care încă nu a fost dus la tipografie), apoi a vrut să continue, dar ceilalţi copii cu mâinile pe sus, ne-au ţinut o "tiradă" pe "n" voci. Aşa că, fiecare pe rând a spus câteva cuvinte despre cum se face o carte. O săptămână au lucrat copii pe semnele de carte confecţionate manual, pe care ni le-au dăruit pentru a le da mai departe la alţi copii, pentru a nu îndoi paginile cărţilor.



Curiozitatea lor a fost molipsitoare. În timp ce studiau cărţile şi puneau întrebări (răspunsurile au fost mai greu de dat de noi, pentru că toţi întrebau deodată), am abordat teme legate de cărţi: care e personajul preferat din poveşti sau benzi desenate: Spiderman, Cenuşăreasa, Albă ca Zăpada, Tomas (un trenuleţ care face minuni), Tom şi Jerry, Hannah Montana. Ce animale preferă şi de ce? Caii, mai ales pentru că Mara a călărit un ponei; iepuraşii pentru că i-au văzut la expoziţia de animale mici; scorpionul pentru că are venin puternic (George); Darius ghepardul pentru că e rapid şi are pete frumoase; Eric, rechinul pentru că e luptător pe fundul oceanelor.

 Toate preferinţele le-am exemplificat cu desene din cărţi. Permisul la bibliotecă a incitat discuţii, mai ales că doamna educatoare este cititoarea noastră şi are abonament. Ei, să vezi atunci întrebări: câte cărţi se împrumută?; cu cine pot veni?; câte zile pot ţine cărţile acasă?; pot să vin cu bunica?; verişorul meu are voie să vadă şi el cărţile?. Colegul Florin, a făcut o mulţime de poze prin care a surprins spontaneitatea şi degajarea firească vârstei acestor copii. Suntem siguri, ne vom revedea!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Marketing digital pentru bibliotecari

„Marketing digital pentru bibliotecari”, atelier online organizat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din Ro...

Wikipedia

Rezultatele căutării