Miercuri, 7 Decembrie 2011, Sala amfiteatru a Bibliotecii Judetene „Gheorghe Sincai” a gazduit o noua masa rotunda din campania antiviolenta a anului 2011.Cuvantul de deschidere l-au rostit doamna Ligia Mirisan – directoarea Bibliotecii Judetene si Miorita Sateanu - presedinte Uniunea Femeilor Bihor Oradea Album foto:
Luminita Moga – sef serviciu - Centrul de Informatii Comunitare din Biblioteca Judeteana “Gh. Sincai”a prezentat lucrarea “FEMEIA VICTIMA A VIOLENTEI”-
Alexandrina Chelu - studenta Facultatea de drept a prezentat “VIOLENTA SOCIALA SI FAMILIALA”
Prof. Ionescu Dan si prof. Ionescu Valeria, Asociatia “Agape” au facut proiectii de filme educative-
Centrul de informatii comunitare a bibliotecii a facut si o expozitie tematica in holul mare.
Persoanele prezente la intalnire au luat cuvantul si au impartasit din propriile experiente de viata.
Text care a insotit prezentarea in ppt. de mai sus.
Slide 1
Violenţa socială şi familială.
Slide 2
Violenţă a fost, este şi va fi. Tot ce putem face este să încercăm să ne ferim pe cât posibil şi să ne cunoaştem drepturile.
Când spunem VIOLENŢĂ, ne gândim cu siguranţă la moarte, tortură, masacre, război, iar într-un registru mai puţin dramatic, ne gândim la lipsă de civilizaţie, insulte, injurii, atitudini nerespectuoase.
Slide 3
Nu m-am gândit azi să vă fac o istorie a violenţei, pentru că sunt suficiente situaţii în care istoria ne-a dovedit de ce poate fi capabil omul, însă aş dori să atrag atenţia în mod special asupra prezentului, asupra societăţii în care trăim azi.
De asemenea, mă gândesc să vă aduc la cunoştinţă cum sunt reglementate actele de violenţă, dar şi ce soluţii avem pentru a ne apăra în asemenea situaţii legate de violenţă, atât socială, cât şi familială.
Dat fiind că alături de actualul Cod Penal, avem deja proiectul Noului Cod Penal, care va intra în vigoare în 1 sept 2012, cel mai probabil, vă voi prezenta cât de cât succint şi în comparaţie, situaţiile de violenţă întâlnite în ambele coduri, să vedem de fapt la ce ne aşteptăm.
Slide 4
Violenţa în cele două coduri este reglementată în titlul Infracţiuni contra persoanei. Nu ne vom referi azi la omor, deşi acesta este o violenţă dusă la extrem, la capăt, ci la infracţiunile legate de lovirea şi vătămarea integrităţii corporale şi a sănătăţii şi cele contra demnităţii.
Slide 5
Iată că în actualul Cod Penal, sancţiunile pentru infracţiunile de lovire (cea mai des întâlnită violenţă) prevăd închisoare de la 1 lună la 3 luni sau amendă, avem şi forme agravate ale lovirii, însă ne vom rezuma la violenţa domestică, ei bine, în Noul Cod Penal, sancţiunea prevede închisoare între 3 luni şi 2 ani sau amendă. Iată că Noul Cod Penal se arată mai sever dpdv al sancţiunilor. Asta ne poate bucura. Ambele coduri prevăd sancţiuni mai mari dacă violenţele se realizează asupra membrilor familiei. Din acest punct de vedere, Noul Cod Penal este mult mai concret.
Slide 6
Ce soluţii avem? Sancţiuni sunt, şi vor exista. Pentru a evita asemenea situaţii, în ciuda existenţei legilor, avem datoria de a ne proteja şi noi pe noi înşine. Avem la îndemâna posibilitatea de a deţine câte un spray paralizant, nu este interzis, se procură uşor şi nici nu este scump. Nu trebuie să avem arme la noi ca să ne apărăm. Putem apela cu încredere la poliţie, dacă suntem victime ale unei asemenea violenţe fizice, printr-o declaraţie şi reclamaţie la o secţie de poliţie sau direct la parchet, unde se poate începe o urmărire penală a făptuitorului, în funcţie de gravitatea violenţei. Poliţia chiar ne îndeamnă să apelăm la ea, şi dacă doar simţim că suntem urmăriţi sau ameninţaţi de vreun pericol.
Slide 7
Aş merge puţin mai departe, la infracţiunile contra demnităţii, sunt cele care mă rod pe mine. Din păcate, din actualul cod, insulta şi calomnia au fost abrogate, deşi Curtea Constituţională a statuat ca fiind o măsură contrară art. 1 alineat 3 din Constituţia României, unde se prevede apărarea demnităţii umane. De asemenea, hărţuirea nu este suficient de bine reglementată, ea referindu-se strict la cea sexuală, în art 203 indice 1.
După cum vedeţi, societatea noastră evoluează, şi odată cu ea, şi formele de violenţă. Legea trebuie să se muleze după societate, să se adapteze, şi să ne ofere posibilitatea de ne putea apăra. Acum la modă este de exemplu internetul, telefonul mobil, care pot fi mijloace ale unei violenţe, şi anume Hărţuirea. Mulţi adolescenţi se pot confrunta cu aşa ceva, însă momentan nu există o reglementare în Cod care să ne apere împotriva violenţelor pe internet.
Aş face aici o precizare. Consider că poate violenţele psihice pot avea uneori repercursiuni mult mai mari decât în cazul violenţelor fizice, pentru că în timp, pot degrada persoana dpdv moral şi al stimei de sine, instituind astfel teamă, anxietate, desocializare.
Slide 8
Iată însă că Noul Cod Penal prevede în art 208 Hărţuirea ca fiind: „fapta celui care, în mod repetat, fără drept sau fără un interes legitim, urmăreşte o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă, sau alte locuri frecventate de către acesta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau amendă. Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă care, prin frecvenţă sau conţinut, cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”.
Iată cum deja parcă mai sună a anul 2011 această lege, şi parcă ne simţim mai siguri pe noi.
Slide 9
Revin. Soluţii? Avem. Poliţie, parchet şi multă grijă. Când spun grijă, mă refer că aici contează şi atitudinea pe care o manifestăm noi, suntem responsabili de acţiunile noastre. Poate nu mă mir de atâtea violuri, când văd cum se îmbracă unele fete. Poate nu mă mir de bătăi în familie, dacă femeia nu acţionează, să-l potolească pe soţ, nu mă mir că mulţi copii ajung în spitale, bătuţi, dacă ei nu ştiu cui să se adreseze. Toată lumea trebuie să-şi cunoască drepturile iar cei care deţin puterea, au datoria să ne informeze pe toţi cu privire la cum ne putem apăra.
Dragii mei, sper că oarecum informaţiile pe care vi le-am transmis au fost şi vor fi utile, tot ce putem noi face este să încercăm să diminuăm violenţele în societate şi în familie, prin toate măsurile pe care le avem la dispoziţie. Nimeni nu este mai presus de lege.
Vă mulţumesc!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Marketing digital pentru bibliotecari
„Marketing digital pentru bibliotecari”, atelier online organizat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din Ro...
Wikipedia
Rezultatele căutării
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Care este parerea ta?