20 decembrie 2011

Clubul de la sfârșitul saptamânii-Bibliocinema

 Ce fel  de titlu e acesta ? vă veți întreba . De ce nu clubul de weekend – cuvânt atât de frecvent  , atât de ”trendy ”… și mai ales atât de utilizat ? Pur și simplu pentru că sună mai bine  în limba noastră cea română , de care unii au ajuns să se rușineze , adoptând tot felul de expresii precum : cool , trendy , etc.  de parcă frumos ,minunat , excepțional  nu ar descrie bine  epitetele pe care dorim să le atribuim , în diverse ocazii unor fenomene sau lucruri care ne-au impresionat.
Dar să trecem la ale noastre. Comuna Cefa  ,din județul Bihor , este , împreună cu alte biblioteci bihorene și nu numai , beneficiara programului BIBLIONET , program care a demarat efectiv în 15 Noiembrie 2010.


 Programul a avut un impact deosebit și este în continuare un mare succes , constituind principala sursă de atracție mai ales în rândurile tinerilor care își petrec mare parte din timpul lor liber la BIBLIONET . Dar nu numai tinerii beneficiază de multiplele sale facilități . Toată lumea știe de existența acestui centru și toți au avut de câștigat: un tânăr și-a trimis CV –ul la diferite firme , economisind timp și bani , în cele din urma a reușit să fie angajat de o firmă care i-a răspuns tot prin intermediul nostru, un absolvent de liceu care nu avea calculator acasă și-a scris și și-a tipărit lucrarea de bacalaureat tot la noi ,  mai mulți cetățeni care au familiile plecate în străinătate la muncă vin să comunice ce ei prin intermediul nostru . De asemenea sunt  câțiva elevi care își petrec vacanțele în România , nu mai achiziționează un calculator acasă pentru  atât ,și vorbesc cu membrii familiilor lor tot de la noi. Un lucru foarte important :  chiar și cei care au acasă  computere  și nu sunt deloc puțini , preferă să vină ” la net ” , după cum spun ei pentru că se simt bine împreună , comunică , fac schimburi de impresii .Utilitatea Biblionetului este dovedită și de faptul că , tonerul de la imprimantă s-a terminat pentru că a fost folosit la teme , la referate , la diferite proiecte , exerciții de matematică pentru capacitat etc.   Pentru a veni în întâmpinarea cerințelor tinerilor , mai ales a elevilor de liceu și a studenților care în cursul săptămânii  nu pot să vină ” la net ” ,  am făcut program și sâmbăta  și , tare mi-ar plăcea să vedeți  cât de multă lume vine  încât mereu e plină sala , uneori nici nu mai am locuri și fac programare pe ore.

In timpul saptamanii după terminarea programului bibliotecii ,  nu prea  mai au un alt mod de petrecere a timpului liber , mai ales că acum e iarnă și nu pot  sta nici în parc , nici pe terenul de fotbal. Din acest motiv am luat legătura cu domnul primar  care  are o mare aplecare pentru problemele tuturor în general și ale tinerilor în special și care nu le-a refuzat acestora  niciodată nimic din ceea ce au solicitat  , în consecință ne-a pus la dispoziție o sală din Centrul de asistență în afaceri, aflat în aceeași clădire cu biblioteca și biblionetul .Tinerii își copiază filme de pe net pe care le vizionează  și iată că proiectorul și ecranul primit odată cu echipamentele nu  ”șomează ”.  Și-au întocmit  un regulament care exclude, din start orice fel de fapte reprobabile și nu acceptă între ei decât  persoane cu înaltă ținută morală , căci trebuie să vă spun că toți cei care sunt admiși sunt tineri serioși , capabili  , care nu ezită să dea o mână de ajutor la nevoie  : fac curățenie, întrețin și au mare grijă de echipamentele puse la  dispoziția lor într-un cuvânt sunt demni de încredere . Pe lângă filme , abordează diferite teme  pe care le dezbat , în special teme de actualitate privind tinerii în societatea contemporană , ascultă colinzi .Așadar , cu bani puțini , cu ceea ce avem la dispoziție și cu multă bunăvoință , am reușit    și  eu sunt cea dintâi care mă bucur de bucuria lor.

În rest ce să vă spun ? Sărbătorile de iarnă bat la ușă …Trecând peste greutățile cu care  ne confruntăm cu toții , noi, poporul român nu ne-am dezis niciodată de  credința noastră strămoșească . Să întâmpinăm așadar , Crăciunul cu credință , speranță și dragoste căci , dincolo de toată strălucirea beculețelor și a tot felul de artificii ,  a febrei cumpărăturilor , a meselor pline  pentru care ne pregătim , a distracțiilor , a tot felul de cadouri aduse de ” moș ” , a brazilor  care de care mai împodobiți și din an în an mai sofisticați , Crăciunul are o semnificație pe care se pare că o uităm în fiecare  an sau pe care o trecem în planul secund : minunea Nașterii Mântuitorul IISUS HRISTOS  , care ne-a izbăvit din robia păcatului. În noaptea Crăciunului , să lăsăm pentru o clipă preocuparea din acel moment , să ieșim afară , să privim Cerul și Steaua care s-a arătat magilor și păstorilor și să rostim  împreună cu îngerii : Slavă lui Dumnezeu în ceruri , pe pământ pace și între oameni
BIBLIOTECAR COMUNA CEFA
BORDAȘ LUCIA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării