20 aprilie 2012

Un trofeu pentru biblioteci

Ieri 19 aprilie 2011 a avut loc evenimentul de acordare a Trofeului Biblioteca - pentru cea mai buna biblioteca publica din Bihor in anul 2011
Evenimentul a fost descris in cotidianul  Crisana si motivatiile au fost publicate pe siteul bibliotecii.

Mai sunt cateva lucruri de spus despre cei care au intrat in competitie, sau despre cei care ar fi vrut sa intre in competitie  despre cei care au curaj si despre cei care nu inteleg care este diferenta intre activitate lor si cea a castigatorilor.

Bibliotecile orasenesti anul acesta au fost la punctaje foarte apropiate, si fiecare an care vine ne face tot mai grea departajarea. Pe lista de concurenti pentru Trofeu a mai fost Biblioteca orasului Sacueni, depunctarea a venit nu pe activitatea de biblioteca ci pe mediul ambiental si  pe sustinerea activitatilor de catre primarie , care se pare ca nu gaseste solutii pentru a oferi o locatie mai buna bibliotecii, eforturile si activitatile exceptionale pe care le fac colegele noastre ramanand invizibile pentru ei.

La biblioteci comunale, anul acesta pe lista celor 10 cele mai bune biblioteci  au intrat si Cefa si Simian, Bors,
Simianul  si Borsul au o activitate continua, profesionista, care deja acolo e o normalitate, doar ca comunica prea putin ceea ce fac.

Ate comune ar dori sa isi vada numele pe lista celor mai buni 10, motivand ca si ei au activitati culturale in comuna. Poate comuna are activitati culturale de marca, dar tind sa foloseasca bibliotecarul doar ca un ajutor la aceste activitati si prea putin inteleg ca cei care au primit un premiu au folosit numele institutiei lor in contextul evenimentelor organizate si au scris despre aceste evenimente, au fost chiar initiatorii si organizatorii lor.

Fata de prima editie a trofeului lucrurile in biblioteci s-au schimbat enorm.S-a schimbat si atitudinea multor bibliotecari  care devin mai implicati si mai interesati de ceea ce fac, si mai ales incep sa stie sa si promoveze ideile si sa le sustina.Procesul de crestere este unul lent si stabil si anul acesta precis vom mai avea multe surprize placute.

Pentru a stimula acest proces de dezvoltare a fost invitata , Anca Rapeanu , Specialist Inovație Granturi la IREX Romania. Ea a prezentat granturile care vor fi lansate luna viitoare, pe trei tipuri de proiecte. Proiect in colaborare- biblioteca judeteana - 4 biblioteci publice, sau proiecte la care pot aplica direct bibliotecile publice mici. O alta provocare interesanta lansata-este cea a  unui program de internship  pentru studenţii de la biblioteconomie şi ştiinţa informării în bibliotecile publice mici, comunale.
Speram sa avem aplicatii si mai ales granturi castigate si din acest pachet oferit.
 


Delia Pantea

La Salonta   evenimentul a fost anuntat in presa locala de catre colegele noastre.



Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării