4 decembrie 2012

Conferință- Judecata cea dreptă- Sanse egale


Luni 3 decembrie la orele 17,00 a avut loc Conferința “Judecata cea dreapta”- Biblioteca Judeteana ”Gheorghe Sincai” în sala amfiteatru. Cuvântul de deschidere l-a avut Miorita Sateanu, presedinta Uniunii Femeilor Bihor, care a prezentat un pic istoricul campaniei .
A doua invitată, a serii  , căreia îi dedicăm a doua parte a materialului este Daciana Nica .Abordările serii au fost atât de diferite încât trebuie prezentate separat.

Am intrat aici  în problematica sanselor egale pe piața muncii și în viața socială.
Desigur conexiunea cu istoria este una foarte puternică, trăim acum și încercăm să administrăm o grămadă de tipare de gândire formate în secole care prejudiciază în foarte multe cazuri existența socială și profesională a femeii.



 
Femeia 2012 from Biblioteci Bihorene

 Există o strategie pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi (2010-2015) care identifică acţiuni în cinci domenii prioritare:
 1. Independenţă economică
2. Remuneraţie egală pentru aceeaşi muncă şi prestarea unei munci echivalente
3. Egalitatea în luarea de decizii
4. Demnitate, integritate şi încetarea violenţei bazate pe gen
5. Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi în cadrul acţiunilor externe

Doamna Daciana Nica , mai are și un modul de Șanse egale pe care îl  predă cu diferite ocazii grupurilor de femei.
Aici sunt abordate - diferențele făcute  pe piața forței de muncă și diferențele de venituri .
Sunt în atenție diferențele făcute la angajare  relaționate cu posibilitatea angajatei de a avea copii, de vârsta angajatei, apar probleme atunci când femeia are peste 40 de ani, problema remunerației , care nu este egală cu a unui bărbat pentru fișe de post identice și  recunoașterea hărțuirii de orice tip la locul de muncă.

S-a mai vorbit despre violența domestică și consecințele acesteia asupra vieții profesionale a femeilor.Suntem tributare unei tradiții în care soțul poate hotărâ și poate impune unei femei renunțarea la   o viață activă socială și profesională.

Alegerea profesiilor se face tot în contextul stereotipurilor de gen. Prezența femeilor în viața politică este doar, decorativă, nesemnificativă numeric sau ca inițiativă. Jocurile le fac  ca peste tot,  bărbații.

Apare nevoia de educație pe acestă temă încă de la vârste mici .
Cu siguranță vom mai colabora cu doamna Nica pentru a organiza prezentarea cursului de Sanse Egale.


Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării