5 decembrie 2012

“Regele urmărit” – gânduri şi imagini de la vernisajul Expoziţiei


Timpurile trecute, privite din prezent, ne fac să intrăm într-o lume care vibrează de gândurile, cuvintele şi faptele celor care au trăit atunci. Tot aşa cred că a vibrat şi biblioteca noastră judeţeană, în ziua de 28 noiembrie 2012, la inaugurarea expoziţiei intitulate generic „Regele urmărit”.
            Organizat de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici Bihor şi Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor şi al Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”, evenimentul a fost unul care a scos la lumină imagini şi documente din arhivele Securităţii despre Regele Mihai, din perioada anilor 1946-1989. Subiectul de istorie recentă a României a stârnit curiozitatea participanţilor nu doar pentru faptul că este pentru prima oară când aceste documente sunt expuse publicului larg, cât mai ales prezenţei a doi foşti deţinuţi politici, care l-au întâlnit pe Rege, în perioada în care aceasta îşi exercita, în 


deplină legalitate, atribuţiunile de Monarh. La eveniment au luat cuvântul dl. Lucian Silaghi, director al  Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Bihor, Dl. Cornel Popa, preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, d-na dr. Oana Demetriade din partea C.N.S.A.S. şi d-na subsecretar de stat, Luminiţa Constantin. Dl. Vasile Rus, unul dintre cei doi foşti deţinuţi politici, a evocat, cu multă emoţie, întâlnirea cu Regele Mihai şi detalii privind organizarea grupării de rezistenţă anticomunistă „Organizaţia România Independentă” care a activat în anii 1948-1949 la Oradea.
            Partea a doua a evenimentului a continuat în sala de lectură a secţiei „Colecţii Speciale” unde publicul a putut afla detalii despre întâlnirea d-lui Vasile Rus cu Regele Mihai, despre accesul la documentele C.N.S.A.S. dar şi despre alte amănunte legate de istoria recentă a României.
            Din partea secţiei „Colecţii Speciale” s-a organizat o mică expoziţie intitulată „Monarhia şi Casa Regală în Colecţii Speciale ale Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai Bihor”, în care, piesele de rezistenţă sunt două albume de fotografii care surprind vizita în Oradea a Reginei Maria, a Regelui Carol II şi a Marelui Voievod Mihai I.

Silviu Sana Bibliotecar – Colecţii Speciale


Adăugaţi o legendă







Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării