20 decembrie 2012

Retrospectiva anului 2012 pentru proiectul de istorie locala

Proiectul Istoria locala @ biblioteca ta publică  a fost inițiat în relatie cu un proiect derulat in 2011, Programul de training pentru lideri si inovatori (SUA ) programul pentru Romania a Centrului Mortenson pentru programe internaționale de pregatire a bibliotecarilor .


Inițial  acest proiect a fost conceput ca un exercițiu de scriere de proiecte.  Scrierea lui s-a făcut sub ochii pragmatici ai trainerilor și profesorilor americani. A trebuit sa ne gândim foarte clar pentru cine îl facem, de ce cu obiective foarte clar descrise.

Mica finanțare obtinută a dus la achizitia de echipament IT și un soft ABBY.
A dus la crearea de parteneriate locale cu cel putin 5 instituții de cultură și școli.
A dus la găsirea de parteneri, persoane fizice interesate de promovarea istoriei locale.
A dus la intensificarea colaborări și comunicării între cei cinci parteneri naționali (Brăila, Bihor, Cluj, Suceava, Vâlcea)
A dus la strângerea relațiilor  profesionale în echipa locală de proiect .
A dus la o colaborare continua cu beneficiarii proiectului - învățătoarele care lucrează cu clasele mici și care  au solicitat în continuare teme care vor trebui documentate pe de o parte și pe de alta au spus că vor furniza planuri de lecții pe temele respective.

După lansarea sitului în aprilie, in cele 10 teme de istorie locală, Bihorul a încărcat 88 de articole.

În secțiunea istorie au articole originale dl col.r.dr.Constantin MOŞINCAT, doamna dr. Mariana Barna bibliotecar,  biblioteca Aleșd, Biblioteca Salonta și biblioteca Budureasa .

In sectiunea personalități au contribuții, doamna dr. Livia Ghiurcuța profesoară la Liceul Teoretic Aurel , Lazăr, dr.pr.Ioan Ghitea, dl col.r.dr.Constantin MOŞINCAT, biblioteca Săcueni, Lucian Cosman  profesor în comuna Ceica, colegul nostru dr. Silviu Sana, 


In capitolul Clădiri și monumente au colaborări- Col. r. dr. Constantin MOŞINCAT, Lucian Cosman  profesor în comuna Ceica,  colegii din comuna Pomezeu, colegele  din Salonta, colegele din Aleșd coordonate de Ardelean Georgeta, și cele din Săcueni - terezia Kerekes și Orosz AnaMaria.

In capitolul arhitectură peisagistică și resurse utile , și la recomandările bibliotecarului  avem articole din resursele bibliografice ale bibliotecii- avem bibliografii și articole publicate cu mulți ani în urmă de Varga Rozalia, Doina Rusneac și Luminița Boroș.

In capitolul instituții -au colaborat cu articole  doamna dr. Livia Ghiurcuța profesoară la Liceul Teoretic Aurel Lazăr și colegele de la biblioteca Salonta Irina Rugină, Vereș Maria, și Iliș Maria.

Tradiții și obiceiuri , aici avem contribuția doamnei dr. Livia Ghiurcuța profesoară la Liceul Teoretic Aurel Lazăr , Lucian Cosman  profesor în comuna Ceica, Laza Anca colega din comuna Budureasa și cu un clip media au contribuit colegii din comuna Pomezeu  Popa Costel și Florin Buda.

La geografie turism -Erika Posmoşanu muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor.

La istoria pentru copii- avem materiale primite de la doamna dr. Livia Ghiurcuța profesoară la Liceul Teoretic Aurel Lazăr, biblioteca Aleșd, și colegul nostru dr. Silviu Sana.

Ne-au permis să folosim materialele  publicate în cărțile lor, dl Peter Zoltan pasionat de arhitectura orașului Oradea, domnii  Miron Blaga și Octavian Blaga.

Învățătoarele cu care am lucrat  și care folosesc portalul sunt de la Colegiul Național Iosif Vulcan- Rodica Panti , Mariana Duma si Angela Clonda.

În folosirea resurselor bibliotecii a făcut recomandări și am avut discuții pe diferite teme cu doamna Tavaszi Hajnal director adjunct de specialitate.

Pentru anul viitor ne gândim la completarea materialului documentar cu elemente din Oradea din perioada interbelică- articole imagini instituții.
Mai avem cereri pentru diversificarea articolelor pe teme tradițiilor folclorice pe de o parte  și promisiuni că vom avea clipuri video cu material documentar care reconstituie obiceiurile tradiționale din zona Roșia.
Și mai avem cereri pentru încărcarea unor modele de arbore genealogic aparținând   unor familii importante din Oradea.

Un alt colaborator  interesat este domnul Dan Dragos, intiatorul  paginii http://prinoradea.blogspot.ro/  .

Titlul proiectului s-a dovedit inspirat, Biblioteca publica a adunat   si va aduna in continuare in jurul ei pe toti iubitorii istoriei , culturii si traditiilor bihorene.

Mulțumim tuturor colaboratorilor, colegi, prieteni sau parteneri în acest proiect .  Ne bucurăm că micul proiect a suscitat atât de mult interes.

Pe toți cei interesați va invităm să parcurgeți temele deja încărcate în portal și să faceți sugestii sau cereri pentru a putea căuta material documentar adecvat.

Pagina Bihorului
Sugestiile va rugam sa le faceti acolo pe site, sau pe blog la acest articol.

Coordonator de proiect in Bihor, Delia Pantea.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării