4 decembrie 2012

Conferință- Judecata cea dreaptă -


Este al treilea an în care bibliotecile bihorene se raliază Campaniei de 12 zile de activism împotriva violenței.În Bihor campania acesta este condusă încă din 1990 de Uniune Femeilor Bihor , coordonatorul  de program fiind doamna Miorița Săteanu președinta Uniunii.
Luni 3 decembrie  la orele 17,00 a avut loc Conferința  “Judecata cea dreapta”- Biblioteca Judeteana ”Gheorghe Sincai” în sala amfiteatru.
Cuvântul de deschidere l-a avut Miorita Sateanu, preseditna Uniunii Femeilor Bihor, care a prezentat un pic istoricul campaniei .
Anul acesta am avut invitat pe  dl dr. Mihoc Blaga care  a făcut o   prezentare a ultimului volum apărut, “Judecata cea dreaptă”, volum a cărui tematică e potrivită cu tema campaniei și care a și dat titlul conferinței.
Doar secolele în care au loc evenimentele sunt altele- XVIII - XIX. Din pozitia de istoric domnul Mihoc a făcut o trecere în revistă a cruzimii  umanității .
Judecata cea dreaptă  este o lucrare scrisă dupa 2 ani de studiu a documentelor de arhivă ale ”unor protocoale încheiate de către componenţii Consitoriului greco-catolic din Oradea cu ocazia unor procese dintre membrii cuplurilor de căsătoriţi”  și  e structurată în  “trei studii şi o pereche de encomioane sau conferinţe…”.    Primul dintre studii a dat titlul acestei cărți în contextul în care  în  evul mediu biserica a fost singura  instanţă civilă  „ căreia împricinaţii i se adresau cu cereri de divorţ adulter, răpiri sau chiar pedepsirea înşelăciunilor sau a silniciilor (violurile) ”. Documentele studiate  provin de pe la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi până spre mijlocul secolului XIX. ”Membrii consistoriului judecau pricini diverse precum ruperea logodnei, bigamia şi poligamia, abandonul familial  violențele reclamate de neveste şi încercau să joace rolul “mediatorilor” de astăzi și să faca o Dreaptă Judecată între împricinați.
  Autorităţile la rândul lor încercau să reglementeze din ce în ce mai mult căsătoria  , se face referire aici la  diploma imperială emisă de Iosif al II lea la 6 martie 1786.
Cauzele violențelor , certurilor din familii  erau create și de   problemele de ordin material , ” cupiditatea partenerilor, de speranțele de căpătuială și de dezamăgirea în unele cazuri ale celor care le nutreau” ”Viciul beției, foarte răspândit atunci ca și astăzi, aducea cu sine aceleași nenorociri” . ”Unele neînțelegeri între soți , pornite din motive mărunte, erau potențate de motive de ordin religios”
Sunt câteva citate din lucrarea care ne oferă sute de exemple decupate din documentele de arhivă ale vremurilor.
Cu câteva zile în urmă, cartea a fost lansată la Seminarul Greco Catolic Oradea, și acolo prezentarea cărții a făcut-o domnul Florin  Ardelean. Domnia sa  remarca- Ca umanitate, ”nu ne caracterizează lucrurile memorabile.Destinul ne este de fapt marcat de  întâmpările simple, nebunii , derapaje de inconsistențele morale. Acestă carte este adusă la unitate de păcat, o dimensiune cotidiană a umanității.”
Făcînd un portret al autorului, domnul Ardelean a folosit  10 oglinzi în care a găsit reflectarea personalității domnului Blaga Mihoc.
Le enumerăm aici fără a adăuga explicațiile pe care domnul Ardelean le-a oferit cu prisosință.
Pe domnul Blaga Mihoc îl caracterizează conform oglinzilor mai sus pomenite: formarea academică solidă care i-a oferit un temei intelectual adecvat; cultura generală extinsă ; abilitatea critică pe câmpul istorigrafic; vocația cercetării; stilul inconfudabil; rigoarea  ; spiritul ludic; generozitatea; personalitatea; și aderența la un cod moral.
 Trecând prin veacuri autorul observă  cum educația, cultura , codurile legale și morale impuse de justiție și de religie ajung să îmbunătățească în oarecare măsură lucrurile.
Dar mai este cale lungă de parcurs.
 Alte doua prezentari ale cartii:
pe situl http://www.oradeamea.com/
http://www.oradeamea.com/o-istorie-a-iubirii-blaga-mihoc-judecata-ce-dreapta-editura-logos-94-oradea-2012-507-p/

http://www.egco.ro/news_903_ro.php






Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării