26 septembrie 2014

Momente din istoria lecturii publice



In  zilele de 22 -25 septembrie 2014 s-a desfasurat la Biblioteca Judeţenă „Alexandru D. Xenopol” Arad cea de-a V-a ediţie a Simpozionulul Naţional cu participare Internaţională: „Momente din istoria lecturii publice”. Deschiderea oficială a lucrărilor simpozionului a avut loc de marţi 23 septembrie, la ora 9.00, în Sala „Ferdinand” a Palatului administrativ arădean.

Cele 24 de lucrări prezentate au fost înscrise în patru secţiuni : Biblioteca, spațiu public de educație non-formală, Software și Hardware în biblioteca publică, Conservare și valorificare în biblioteca publică, Biblionet - concluzii și perspective. Prezenți au fost 55 de bibliotecari, din 15 biblioteci din ţară si din două biblioteci din Ungaria .

Ca de fiecare data trebuie să remarc dedicația cu care bibliotecarii pregătesc programele pentru publicul cititor. La un moment dat toți ajungem la aceiași concluzie, utilizatorii noștri nu vor renunța la cărți, primii pași spre lectură ai copilului mic implică și educarea părinților, (Aurica Mureșan - Biblioteca Județeană Mureș), cluburile de vacanță au mare succes la copii și adolescenți când oferta este variată, spațiul de desfășurare al atelierelor bine ales, și în încheiere se face și o petrecere monstru (Eduard Claudiu Brăileanu - Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila) .

Bibliotecarii români încearcă să adopte metodele nonformale de lucru în activitățile de bibliotecă , cum a reieșit din prezentările colegelor din Cluj, Arad si Gorj.


Musafirii din Ungaria, Rakonczás Szilvia, director - „Békés Megyei Könyvtar” - Békéscsaba, au prezentat biblioteca în contextul de spațiu al educației informale.

La sesiunea software și hardware am reținut prezentarea lui Marius Stoica , din Biblioteca " A.D Xenopol Arad" care  a vorbit cu entuziasm despre proiectul EIFL câștigat anul trecut " Biblioteca de aplicatii" grant de 20000 de euro
cu care au demarat un proiect de educatie media pentru elevi. A vorbit depre softurile libere pe care le folosește, UBUNTU, Audacity, GIMP2.8....


La sesiunea Biblionet, concluzii și perspective au avut intervenții colegii din Teleorman și Gorj. Concluzia pe care o putem trage este aceea ca un proiect la scara naționala, care se adresează tuturor bibliotecilor publice este lucrul de care avem nevoie și care poate asigura o dezvoltare unitară a sistemului.


La Secțiunea conservare si valorificare in biblioteca publică colegi din Dol, Cluj si Brăila, au prezentat colecții speciale datorate donațiilor unor persoane publice și au vorbit despre valorificarea lor în expoziții, prezentări sau lucrări de specialitate, la Brăila a fost digitizat si transliterat primul ziar brăilean, Mercur (Ion Volcu - Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila)


Au urmat prezentari de carte alături de  Liliana Moldovan (Biblioteca Județeană Mureș)   am făcut „Paşi prin bibliosferă” şi Constantin Bostan (fost director Biblioteca Județeană „G. T. Kirileanu” Neamț.)  a adus în atenția noastră  „Memoriile lui G. T. Kirileanu”.

De la ora 18.00 la sediul bibliotecii s-a vernisat expoziţia Taberei de ilustraţie de carte, Bata 2014 -
Tema centrală a ediției din acest an a fost  copacul. Tinerii artiști ( elevi și studenți) au  ilustrat cu măiestrie  trei texte :   ”Inima de foc a lui Danko ” de Maxim Gorki , ” Omul care sădea copaci ” de Jean Giono și  textul lui Nicolae Iorga ”Brad bătrân ”. Ilustatiile sunt insotite de   fragmente caligrafiate din textele selecționate  în limbile de origine ale participanților : rusă, franceză și română.
Cei care au profil facebook pot gasi imaginile remarcabile in albumul dedicat  simpozionului.

Cândva pe la ora 22 ziua s-a încheiat odată cu reprezentația actorilor de la Teatrul din Arad , care ne-au făcut o demonstrație de teatru - lectură a piesei, Durata medie de viață a mașinilor de spălat de  Elise Wilk.





Ziua de miercuri   24 septembrie a inceput cu o promenadă culturală prin centrul istoric al oraşului Arad si a continuat  cu un itinerariu cultural prin judeţ :  Lipova- Radna, Neudorf şi Zăbrani.  File de istorie locală au fost răsfoite pentru noi de oameni pasionați  în toate locațiile menționate.

Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării